Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Με γραμμή Βορίδη ο Μητσοτάκης...

 
Aποφασισμένος να πάει σε πρόωρες εκλογές, δημιουργώντας ο ίδιος το πιο ακραίο τοξικό κλίμα και επιχειρώντας να το φορτώσει στην αντιπολίτευση, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης... όπως αποδεικνύεται από τη χθεσινή πρωτοφανή επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα το μέγαρο Μαξίμου -όπως προκύπτει και πάλι από τις δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου- έχει πάψει πια και επισήμως να επαναλαμβάνει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία, επιβεβαιώνοντας έτσι αυτό για το οποίο πολλοί στη Ν.Δ. είναι ήδη εδώ και καιρό βέβαιοι, ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ετοιμάζονται για κάλπες στις αρχές του φθινοπώρου...

Ειδικότερα, στον δρόμο προς τις εκλογές, η κυβέρνηση επιθυμεί να στήσει ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης. Και όπως κάποτε ο Μάκης Βορίδης με ακραίο τοξικό λόγο προσπαθούσε να βγάλει τις ιδέες της Αριστεράς «ελαττωματικές» γιατί δεν ήθελε να «ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία», έτσι και τώρα -όπου με ευθύνη του πρωθυπουργού πρακτικά έχουμε μπει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο- το μέγαρο Μαξίμου επιλέγει έναν ακραίο τοξικό λόγο, ο οποίος συμπυκνώνεται στην επίθεση που εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι «προσπαθεί να πλήξει τη δημοκρατία, τους θεσμούς και τον πολιτικό βίο με ένα σχέδιο “τραμπισμού α λα γκρέκα”». Αλλά ποια ήταν η αφορμή για να φτάσει ο κ. Οικονόμου στην πρωτοφανή αυτή επίθεση;

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει από τώρα την ηµεροµηνία των εκλογών µέσα στον Σεπτέµβριο, τον κάλεσε και «να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στην πορεία προς τις εκλογές». Με άλλα λόγια ουσιαστικά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να επισημοποιήσει την προεκλογική περίοδο που με δική του ευθύνη στην πραγματικότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σε αυτό το πλαίσιο να επισπεύσει και την αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών με υπηρεσιακό υπουργό, κάτι που ούτως ή άλλως συμβαίνει όταν προκηρύσσονται οι εκλογές, προκειμένου να δίδεται ένα θεσμικό μήνυμα εγγύησης της αμεροληψίας και της ομαλής διεξαγωγής τους. Θυμίζουμε ότι τελευταίος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών ορκίστηκε ο Αντώνης Ρουπακιώτης στη θέση του Αλέξη Χαρίτση πριν από τις εκλογές του 2019.

Παρ’ όλα αυτά το αίτημα για επίσπευση αυτής της συνήθους πρακτικής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε «ανήκουστο και εκτός κάθε τάξης -πολιτικής και συνταγματικής- αίτημα, το οποίο προσβάλλει βαθύτατα τη λαϊκή βούληση», ενώ υποστήριξε πως «αποκαλυπτικό των προθέσεων του κ. Τσίπρα είναι το γεγονός ότι συνδέει το αίτημα για τοποθέτηση υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών με τον ισχυρισμό ότι το κάνει “προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στην πορεία προς τις εκλογές”», για να τον κατηγορήσει ότι «στόχος του κ. Τσίπρα είναι η αμφισβήτηση της ομαλότητας, η αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών και η δημιουργία συνθηκών τοξικότητας», ότι «προσπαθεί να εισαγάγει στην Ελλάδα τις διχαστικές πρακτικές του τραμπισμού, προκειμένου να καλλιεργήσει νοσηρό κλίμα, να δικαιολογήσει τόσο την πολιτική του υστέρηση στις δημοσκοπήσεις και να οικοδομήσει γραμμή άμυνας για την επόμενη πολιτική περίοδο», ότι «καταφεύγει, με τον τρόπο αυτό, σε μια ανεύθυνη και εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική, με επιπτώσεις και στην πορεία της οικονομίας και ενδεχομένως στα εθνικά μας ζητήματα» και ότι «αποφάσισε να προχωρήσει από την τοξικότητα στον εκχυδαϊσμό», λέγοντας ότι «δεν θα αφήσουμε τον “τραμπισμό α λα γκρέκα” ούτε να πλήξει τη δημοκρατία μας ούτε να διχάσει τους Ελληνες ούτε να βλάψει την κοινωνία και την πατρίδα».

Βέβαια, πέραν της τοξικότητας του κυβερνητικού λόγου, το να κατηγορεί η κυβέρνηση ένα άλλο κόμμα για «τραμπισμό α λα γκρέκα», όταν είναι η ίδια που έχει στα πιο καίρια υπουργικά πόστα της όλη την τριπλέτα των πάλαι ποτέ ηγετικών στελεχών του ακροδεξιού ΛΑΟΣ, φαντάζει τουλάχιστον οξύμωρο. Και ας μη μιλήσουμε για τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη που δήλωνε ότι θα ψήφιζε τον Ντόναλντ Τραμπ «και με τα δύο χέρια».

Ας μιλήσουμε για τον υπουργό του επίμαχου -όπως είδαμε παραπάνω- υπουργείου Εσωτερικών, τον Μάκη Βορίδη που, εκτός των άλλων, δήλωνε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κάνει αλλαγές στο κράτος και στους θεσμούς «για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία», αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρεί την αντικατάστασή του με υπηρεσιακό υπουργό «πλήγμα στη δημοκρατία».

Την ίδια ώρα, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι επί της σημερινής κυβέρνησης η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στην τελευταία θέση των χωρών της Ε.Ε. ως προς την ελευθερία του Τύπου, ενώ έχει εκτεθεί στο εξωτερικό για ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του κράτους δικαίου και βέβαια για τις παράνομες και απάνθρωπες ελληνικές επαναπροωθήσεις. Επιπλέον η κυβέρνηση επιδιώκει τη χειραγώγηση των Ανεξάρτητων Αρχών, ενώ με πρόσχημα την πανδημία είχε μετατρέψει σε κανονικότητα τη νομοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Εχει ακόμα κάνει την αστυνομική βία και αυθαιρεσία επίσημη πολιτική της, ενώ κεντρικό της νομοθέτημα είναι η θέσπιση της αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια.

Φειδωλός
Οσο για τις παραπάνω δηλώσεις Βορίδη περί παρεμβάσεων στο κράτος και στους θεσμούς για «να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε χθες για αυτές και για το αν με έναν τέτοιο υπουργό Εσωτερικών μπορεί η χώρα να πάει ομαλά σε εκλογές και χωρίς τοξικότητα. Ο κ. Οικονόμου περιορίστηκε μόνο να πει πως «νομίζω ότι απάντησα πάρα πολύ καθαρά», καλύπτοντας έτσι τον κ. Βορίδη, ο οποίος άλλωστε επιβραβεύτηκε για τις δηλώσεις του αυτές από τον πρωθυπουργό με την τοποθέτησή του στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οσο για το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτή τη φορά δεν τις διέψευσε. Είπε μόνο πως «ό,τι ήταν να ειπωθεί για τις εκλογές, ειπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και απόλυτη ειλικρίνεια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει να προσθέσει κάτι ούτε στον δημόσιο διάλογο ούτε στους πολίτες και στις ανάγκες που έχει αυτή την ώρα η κοινωνία και η πατρίδα», επιβεβαιώνοντας έτσι τους εκλογικούς σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη για το φθινόπωρο.

Σχολιάζοντας την επίθεση Οικονόμου στον Αλ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά πως το πάρτι έφτασε στο τέλος του. Και τώρα στο τέλος θα γίνει πιο επικίνδυνος από ποτέ. Θα κάνει και θα πει αθλιότητες που κάθε προηγούμενος πρόεδρος της Ν.Δ. θα ντρεπόταν. Οπως ακριβώς, δηλαδή, έκανε ο Τραμπ»...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.