Πώς η «σκευωρία» Novartis ξανάγινε σκάνδαλο...

0

 
Αντα Ψαρρά

Με μεγάλο στόμφο και με ενθουσιώδη υποδοχή από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει αγωγή στη Novartis για αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου. Πολύ αργά όμως μια και η ίδια η κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει με σειρά πράξεων υπονομεύσει τη δυνατότητα αυτή και τώρα έρχεται καταϊδρωμένη να συνταχθεί με όλους εκείνους που επιμένουν ότι η... υπόθεση Novartis είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς και διαπλοκής.

Η ίδια η κυβέρνηση υπονόμευσε τη διαπραγματευτική και νομική θέση του Δημοσίου. Τώρα επιστρατεύει τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ που εκδόθηκε τον Δεκέμβρη του 2020 προκειμένου να μας πείσει ότι ακολουθεί τις υποδείξεις. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει! Προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση ερευνητικής ομάδας που θα δώσει μετά την έρευνα εντολή για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ για προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ομως το ΝΣΚ μετά την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής που σύστησε για το θέμα αντιμετώπισης του σκανδάλου σε βάρος του Δημοσίου και με ομόφωνη απόφασή του υπέδειξε -μεταξύ άλλων- ότι άμεσα τότε το Δημόσιο και οι φορείς του θα έπρεπε να καταθέσουν ως πολιτικοί ενάγοντες αγωγή κατά της εταιρείας για την επανόρθωση της ζημίας (που θα προσδιοριζόταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες) και την άμεση αποστολή αιτήματος για δικαστική συνδρομή με τις ΗΠΑ για παροχή στην Ελλάδα όλων των στοιχείων των εκεί αρχών που αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας για την αποζημίωση από τη Novartis. Ο κ. Πλεύρης και η κυβέρνηση, σφυρίζοντας αδιάφορα για τις συστάσεις του ΝΣΚ, χρησιμοποιούν τη γνωμοδότηση απλά ως άλλοθι λησμονώντας ότι με βάση και τις δικογραφίες της καταργημένης Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς εκδόθηκε η απόφαση στην Αμερική, ενώ αυτές οι δικογραφίες και τα πορίσματα θα δώσουν υπόσταση στην όποια αγωγή.

Ο κ. Πλεύρης έχοντας στο παρελθόν παρευρεθεί και ως νομικός σύμβουλος υπουργών Υγείας σε συνεδριάσεις επιτροπών διαπραγμάτευσης για τιμολογήσεις και λίστες φαρμάκων όφειλε να γνωρίζει και ασφαλώς γνωρίζει καλά το πώς με δύο επιπλέον κινήσεις -μετά από όσες έχουν προηγηθεί- η κυβέρνηση υπονόμευσε την αγωγή με στόχο όχι μόνο τη μετατροπή του σκανδάλου σε σκευωρία με βιομηχανία ενοχοποιήσεων αλλά και την πλήρη αποδόμησή του. Ποια είναι η απαγορευμένη λέξη που λείπει από όλα τα έγκριτα χείλη; Ποια είναι η κατεξοχήν παράνομη πρακτική που διαπιστώθηκε από υπηρεσίες ελέγχου, την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και το δικαστήριο των ΗΠΑ; Η κατευθυνόμενη υπερτιμολόγηση. Αυτή κυρίως ζημίωσε το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι πρώτες κινήσεις συσκότισης

Συνεχείς και ατελέσφορες προσπάθειες αφαίρεσης της δικογραφίας από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, που εμποδίστηκαν ωστόσο από τα αρμόδια δικαστικά όργανα.

Κατάργηση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τα συντονιστικά κλιμάκια του οποίου συγκέντρωναν τα στοιχεία και συνέταξαν τα πορίσματα για τη Novartis και αντικατάστασή του από τη νεοσύστατη Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με υπερεξουσίες του διοικητή και διορισμένου μόνο από τη Ν.Δ., Α. Μπίνη.

Ταυτόχρονα άμεση υποβάθμιση των ανεξάρτητων Σωμάτων Ελέγχου που διερευνούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς, «πόθεν έσχες», εμβάσματα κ.λπ. κρατικών στελεχών και υπαγωγή τους στη νεοσύστατη ΕΑΔ.

Κατάργηση εισαγγελικού αυτεπάγγελτου για όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις τράπεζες.

Σύσταση προανακριτικής για τη σκευωρία με πόρισμα ενοχοποίησης πλήρως προαποφασισμένο και με τη στρατολόγηση στρατιάς μαρτύρων με δικαστικές εμπλοκές, ακόμα και άσχετων με την υπόθεση, με μοναδικό κριτήριο την πρόθεση να ενοχοποιήσουν πολιτικούς, δικαστικούς και δημοσιογράφους.

Απαξίωση διά της μεθόδου διαστρέβλωσης του αποκαλυπτικού εγγράφου με την ομολογία της Novartis και την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου. Εδώ έχει σημασία η ενδεικτική «στροφή» στελέχους των «Νέων», που υποστηρίζει τώρα πως είναι άνθρακες τα ποσά που αφορούν γιατρούς, όταν η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα πρωτοσέλιδα έλεγαν ότι όλα τα στοιχεία της απόφασης του αμερικανικού δικαστηρίου αφορούν μόνο τις υπερσυνταγογραφήσεις γιατρών. 

Ομως το δικαστήριο των ΗΠΑ στην απόφασή του αυτή, με την οποία μόνο τα πρόστιμα για την Ελλάδα ανήλθαν στα 310 εκατ. δολάρια, έλεγε -μεταξύ άλλων- ότι «η Novartis Hellas προσέφερε ή υποσχέθηκε το σύνολο ή μέρος αυτών των χρημάτων και αντικειμένων αξίας σε ξένους αξιωματούχους με σκοπό: να επηρεάσει πράξεις και αποφάσεις ξένου αξιωματούχου, να παρακινήσει ξένο αξιωματούχο να κάνει και να παραλείψει να κάνει ενέργειες, παραβιάζοντας τα νόμιμα καθήκοντά του, να εξασφαλίσει όποιο αθέμιτο πλεονέκτημα και να παρακινήσει ξένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του/της στην ξένη κυβέρνηση και οργανισμούς και φορείς για να επιδράσει και να επηρεάσει ενέργειες και αποφάσεις προκειμένου να βοηθήσει τη Novartis Hellas».

Κατάργηση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και σύσταση της νέας Οικονομικής (υπερ)Εισαγγελίας στην οποία διαβιβάστηκαν οι ογκώδεις δικογραφίες.

Πλήρης αδιαφορία προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που κάνουν αυστηρότατες παρατηρήσεις για αδιαφάνεια, διώξεις και διαφθορά (και για την υπόθεση Novartis).

Ανεξήγητες αργοπορίες στα ανακριτικά γραφεία που ασχολούνται με το σκάνδαλο, αντίθετα με όσα ασχολούνται με τη «σκευωρία», που οδήγησαν σε παραγραφές και καθυστερήσεις στην ποινική διαδικασία παρά την άσκηση των διώξεων.

Μη υιοθέτηση μέχρι σήμερα της υποχρεωτικής ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για προφανείς λόγους.

Η ολοκλήρωση της συσκότισης

1. Κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Ως γνωστόν, η αμερικανική Δικαιοσύνη απέστειλε στους Ελληνες εισαγγελείς Διαφθοράς CD με έναν τεράστιο κατάλογο 4.500 γιατρών (με κωδικούς) που έπαιρναν εμβάσματα από την εταιρεία προκειμένου να συνταγογραφούν καθοδηγούμενοι τα φάρμακά της. Η καταργημένη πλέον Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έχοντας συγκεντρώσει τα εδώ στοιχεία και από τραπεζικούς λογαριασμούς, έστειλε όλο το υλικό αυτό στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) προκειμένου να ελέγξει (εφόσον ήδη από το 2013 όλα τα στοιχεία είναι ηλεκτρονικά) έναν έναν τους γιατρούς. Η έρευνα συνεχιζόταν μέχρι χθες και είχε ήδη εισφέρει εκατοντάδες καταγραφές παραβίασης του νόμου.

Ομως η κυβέρνηση κατάργησε και αυτόν τον οργανισμό («Σβήνουν το πρόστιμο, καταργούν την Αρχή», «Εφ.Συν.», 11.5.2022) και κατά συνέπεια αυτομάτως όλα τα στοιχεία βρίσκονται στον αέρα και στα χέρια της νέας ελεγχόμενης από τον ΕΟΔΥ επιτροπής. Πώς τώρα θα στοιχειοθετήσει ο κ. Πλεύρης άραγε την αγωγή του στο σκέλος αυτό; Μάλιστα ανάμεσα στα στοιχεία που είχαν αποσταλεί και στις ΗΠΑ μέσω της δικαστικής συνδρομής υπήρχαν και πολύ μεγάλα ποσά δωροδοκιών, ενώ όλα αυτά μαζί με τις άλλες αθέμιτες πρακτικές δωροδοκίας αξιωματούχων αποτέλεσαν τη βάση για το πρόστιμο που επιδίκασε το αμερικανικό δικαστήριο στη Novartis για την Ελλάδα. Οι διώξεις για ενεργητική δωροδοκία που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς περιέχουν όλα αυτά τα στοιχεία.

2. «Αποκεφαλισμός» του κλιμακίου επιθεωρητών

Η πολιτική τιμολόγησης και ένταξης φαρμάκων στις λίστες αφορά την πολιτική ηγεσία και δεν έχει σχέση με τους γιατρούς. Κατά συνέπεια η υπερτιμολόγηση αφορά πολιτικά πρόσωπα και κρατικά στελέχη. Ακριβώς αυτό ήταν το αντικείμενο έρευνας του ειδικού κλιμακίου επιθεωρητών σύμφωνα με τις εντολές της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Μάλιστα η Ελένη Τουλουπάκη στην απολογία της στην ειδική ανακρίτρια φέρεται να ζήτησε να προσκομιστεί και το υπ. αριθμ. 4 πόρισμα των επιθεωρητών που συντάχθηκε με το αίτημα να διερευνηθούν οι τιμές όλων των φαρμάκων στην Ελλάδα.

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς είχε υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής σε όλες τις χώρες της Ευρώπης προκειμένου να μπορέσει το κλιμάκιο να συγκρίνει τις τιμές της Ελλάδας που όφειλαν να είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων στην Ευρώπη. Ηδη τότε είχε προκύψει μέσα από τα κατασχεμένα στοιχεία και τις μαρτυρίες ότι τουλάχιστον τρία ακριβά φάρμακα της εταιρείας απέφεραν αστρονομικά κέρδη σε βάρος του Δημοσίου (1,2 εκατ. ήταν η ζημία από ένα μόνο φάρμακο). Μόνο με τη συστηματική αυτή καταγραφή του κλιμακίου και τις συγκρίσεις με τα επίσημα στοιχεία των ευρωπαϊκών χωρών θα μπορούσε όμως να υπολογιστεί η ακριβής ζημία του Δημοσίου και οι υπερτιμολογήσεις θα αποτελούσαν τη βάση για την αγωγή κατά της Novartis.

Τα πρώτα στοιχεία έφτασαν στην Ελλάδα την περίοδο που έδινε η Ελ. Τουλουπάκη εξηγήσεις στον αντεισαγγελέα Ζαχαρή και ήδη από τότε προέκυπτε η υπερτιμολόγηση, ενώ τα στοιχεία συνέπιπταν και με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (σε Ελλάδα και ΗΠΑ). Μετά από λίγους μήνες καταργήθηκε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κι ενώ διαρκώς εισέρρεαν από την Ευρώπη τα επίσημα στοιχεία και διαβιβάζονταν στο κλιμάκιο.

Ολα τα έως τότε στοιχεία παραδόθηκαν στη νέα Οικονομική Εισαγγελία προκειμένου να ολοκληρωθεί και το 4ο πόρισμα με τον πλήρη υπολογισμό της ζημίας. Η ανακρίτρια κ. Αλεβιζοπούλου ωστόσο απάντησε στην Ελ. Τουλουπάκη ότι τέτοιο πόρισμα δεν είχε στα χέρια της. Πιθανότερη αιτία, η αποπομπή της επικεφαλής του κλιμακίου τον Φεβρουάριο, με συνέπεια να μπλοκαριστεί η βασικότερη έρευνα. Τα στοιχεία βρίσκονται πλέον στα χέρια της ΕΑΔ του κ. Μπίνη, ενώ φυσικά παραμένει πάντα σε ισχύ η εισαγγελική εντολή για τη σύγκριση των τιμών. Οι χώρες ανταποκρίθηκαν και το πόρισμα όφειλε να έχει ήδη παραδοθεί στην Οικονομική Εισαγγελία...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)