Χολή για Σαμαρά από τον Μητσοτάκη...

 
Μαίνεται η ανοιχτή σύγκρουση Σαμαρά - Μητσοτάκη που ξέσπασε μπροστά στα μάτια του εσωκομματικού ακροατηρίου στο συνέδριο της Ν.Δ., μετά τις εφ’ όλης της ύλης ευθείες βολές του πρώην πρωθυπουργού κατά του σημερινού πρωθυπουργού. Ως γνωστόν ο Αντώνης Σαμαράς... εκτόξευσε αλλεπάλληλα «καρφιά» κατά των κεντρικών επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ενεργειακά, στην εξωτερική πολιτική, αλλά και για το θέμα του ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα του κόμματος, με τον πρώην πρωθυπουργό να κατηγορεί τον διάδοχό του ότι τον έχει αλλοιώσει και ότι έχει μετατρέψει τη Ν.Δ. σε... Ποτάμι.

Και η επίθεση αυτή του κ. Σαμαρά προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στον Κυρ. Μητσοτάκη, η οποία δεν αποτυπώθηκε μόνο στην επιλογή του πρωθυπουργού να επιστρέψει ένα από τα «καρφιά» και συγκεκριμένα το τελευταίο, κάνοντας ανα- φορά στο ιστορικό χαμηλό ποσοστό του 18% που έφτασε η Ν.Δ. επί Σαμαρά. Αποτυπώθηκε και στη χθεσινή αντεπίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, που πήγε να εμφανίσει τον Αντ. Σαμαρά ως ένα περίπου περιθωριακό στέλεχος μέσα στο «πολυσυλλεκτικό» κόμμα της Ν.Δ.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτή τη φορά εγκατέλειψε την παλαιότερη γραμμή άμυνάς του απέναντι στον κ. Σαμαρά, ότι δεν σχολιάζει τις απόψεις ενός πρώην πρωθυπουργού. Αυτή τη φορά όχι μόνο τις σχολίασε αλλά και με τρόπο που θα φαίνεται μάλλον προσβλητικός στον πρώην πρωθυπουργό: «Τα συνέδρια ενός ανοιχτού και μη συγκεντρωτικού κόμματος βασίζονται στον διάλογο. Ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, επανέλαβε γνωστές θέσεις του. Γι’ αυτό κάνουμε τα συνέδρια. Για να κατατίθενται απόψεις, για να κατατίθεται ο αντίλογος, για να υπάρχει σύνθεση που δεσμεύει στο τέλος όλα τα κομματικά μέλη. Αυτός είναι ο ορισμός της Δημοκρατίας. Αυτό είναι αυτονόητο για ένα ιστορικό, πολυσυλλεκτικό κόμμα, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, το μεγαλύτερο φιλελεύθερο Κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης. Ολες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται.


Απόψεις, βεβαίως, που δεν αποκλίνουν από τον βασικό προσανατολισμό που έχουμε ως κόμμα για το μέλλον της πατρίδας». Και μετά την υποβάθμιση των απόψεων Σαμαρά ως περίπου μεμονωμένων στο πλαίσιο της «πολυσυλλεκτικότητας», ο κ. Οικονόμου συνέχισε: «Αυτή είναι η άποψη, η φιλοσοφία, η στρατηγική του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και αυτή είναι μια στρατηγική, η οποία έχει δικαιωθεί από τα πράγματα, όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πετύχει αυτές τις εκλογικές επιδόσεις, αλλά και γιατί παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο μας σήμερα», αφήνοντας έτσι αιχμές για τις σαμαρικές εκλογικές επιδόσεις σε συνέχεια των δηλώσεων Μητσοτάκη για το ιστορικό χαμηλό του 18%.

Από την άλλη, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης πήγε να κάνει το μαύρο άσπρο, κάνοντας ότι δεν βλέπει την επίθεση Σαμαρά στον Κυρ. Μητσοτάκη και συγκεκριμένα υποστηρίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς «έκανε μια ομιλία υποστηρικτική όλων των επιλογών του πρωθυπουργού» και μάλιστα ότι ήταν «από την αρχή μέχρι το τέλος υποστηρικτική». Αλλά αυτή η τόσο άγαρμπη προσπάθεια να σκεπαστεί η σύγκρουση προδίδει βέβαια και την έκταση του προβλήματος που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Ν.Δ. η τελευταία αυτή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 Επίσκεψη στο Αμπου Ντάμπι

Επίσημη επίσκεψη στο Αμπου Ντάμπι πραγματοποίησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Κατά την τρίτη του επίσκεψη στη χώρα από το 2020 ο πρωθυπουργός -τον οποίο συνόδευαν στο ταξίδι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη- συζήτησε με τον διάδοχο του θρόνου για τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων, ενώ υπεγράφησαν συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, ενέργειας, υγείας, αστυνομικής συνεργασίας και τυποποίησης.

Επιπλέον στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, λέγοντας ότι αυτή δυσχεραίνει τη διμερή συνεννόηση και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με τον κ. Μητσοτάκη να τάσσεται υπέρ της προσέγγισης Ε.Ε. και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και πράσινης μετάβασης. Συζητήθηκε ακόμα το ζήτημα της αντιμετώπισης των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων και η σχετική ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας εν όψει και της διοργάνωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της 28ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) το 2023.

«Αδειασε» τον Αδωνη

Ακάλυπτο άφησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον Αδωνη Γεωργιάδη σχετικά με την αποκάλυψη της εφημερίδας «Documento», ότι η κόρη της συζύγου του υπουργού Ανάπτυξης προσελήφθη στη Lamda Development στο Ελληνικό. Καταγγελία που έρχεται μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόσληψη του γιου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες μέσω Ισπανού ευρωβουλευτή του ΕΛΚ. Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχετικά με την υπόθεση του Αδ. Γεωργιάδη και συγκεκριμένα αν είναι ηθικό να προσλαμβάνεται συγγενικό πρόσωπο ενός υπουργού σε επένδυση που εξαρτάται από τις δικές του υπουργικές αποφάσεις.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ότι «δεν ξέρω λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής, οπότε δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο». Και αν κανείς λάβει υπόψη του ότι ο κ. Οικονόμου είχε όλο τον χρόνο από την Κυριακή να ενημερωθεί για την υπόθεση, καταλαβαίνει το μέγεθος του «αδειάσματος» του μεγάρου Μαξίμου στον υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Και να σκεφτεί κανείς ότι η επένδυση αυτή στο Ελληνικό αποτελούσε το σλόγκαν του κ. Γεωργιάδη που μόλις ανέλαβε υπουργός αυτό προβλήθηκε ως το προσωπικό του στοίχημα, το οποίο βέβαια έχει χαθεί προ καιρού.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr