Απολύθηκε η επικεφαλής των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών...


...για την παρακολούθηση Σάντσεθ...

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση της επικεφαλής της ισπανική υπηρεσίας πληροφοριών CNI, Παθ Εστέμπαν. Αιτία, η αποκάλυψη ότι ο ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, ήταν μεταξύ αυτών που παρακολουθούνταν από το σύστημα «Pegasus».

Η πληροφορία ήρθε από... το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η απόφαση ελήφθη για να τονιστεί η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Σάντσεθ να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κρίση που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, θύματα του οποίου ήταν και Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες.

Την επίσημη ανακοίνωση έκανε η υπουργός Άμυνας της χώρας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, καθώς η CNI υπάγεται στις αρμοδιότητές της.

Η Εστέμπαν είχε αναλάβει τη θέση στις 31 Ιανουαρίου 2020, αντικαθιστώντας τον Φέλιξ Σανθ Ρολδάν, δεξιών πεποιθήσεων, που είχε υπηρετήσει στο πόσο επί 10 χρόνια. Ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στην Ισπανία.

Το ζήτημα με τη CNI έχει προκαλέσει σφοδρό διάλογο καθώς δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Υπήρξε κενό ασφαλείας, το οποίο όχι μόνο επέτρεψε σε κάποιον, πιθανώς μια ξένη κυβέρνηση, να κατασκοπεύει τον πρωθυπουργό, κάτι που έχει συνέβη σε ηγέτες άλλων χωρών, αλλά ότι αυτό συνέβη πριν από ένα χρόνο και η υπηρεσία δεν το έμαθε. 

Στην πραγματικότητα, αν δεν υπήρχε το σκάνδαλο που προκλήθηκε από μια έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων στον κυβερνοχώρο Citizen Lab που ανέφερε ότι περισσότεροι από 60 προσωπικότητες έπεσαν θύματα κατασκοπίας με το σύστημα Pegasus, είναι πιθανό ότι ο Σάντσεθ δεν θα ήταν ποτέ μάθει ποτέ ότι είχε δεχθεί επίθεση. Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, το κινητό του αναλύθηκε από τις υπηρεσίες ως αποτέλεσμα αυτού του σκανδάλου.