Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

«Κύριε Μητσοτάκη δεν ξέρετε πού πατάτε και πού βρίσκεστε»...

 
Για «δυσανεξία« των βουλευτών της συμπολίτευσης στην κριτική έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ξεκινώντας την ομιλία του στην σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια «έκτακτη και δραματική συνθήκη» στην... οποία η πολιτική συζήτηση «δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης» αλλά ότι χρειάζεται να γίνει μια «πιο ψύχραιμη αναζήτησης λύσεων σε δυο κατευθύνσεις», υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιδείξει «ενσυναίσθηση» απέναντι στην «κρίσιμη πραγματικότητα», με «σκληρή κριτική αλλά και προτάσεις».

«Οφείλουμε, για να το πω με απλά λόγια, να συζητήσουμε, να προτείνουνε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια. Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων. Με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία. Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας την ανάγκη για μια νέα αισιοδοξία που όμως δε θα είναι ανάλογη του «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό. Ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας», υπογράμμισε.

«Ο μέσος πολίτης, οι νέοι άνθρωποι απαιτούν για να μας εμπιστευθούν να τους καταλάβουμε, να τους σεβαστούμε και να δράσουμε συντονισμένα και αποτελεσματικά στα προβλήματά τους» είπε ο Α. Τσίπρας.

Κλιμακώνοντας την κριτική του ανέφερε ότι «εκείνη που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη αντικειμενικά εμφανίζονται ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα, δεν σέβονται την αλήθεια.

Με μια μακάβρια αλχημεία μέσων όρων, εμφανίζουν ως ειδυλλιακά τα όσα ζούμε σήμερα και ότι είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες. Είναι δυνατόν να μπει κάποιος σε τέτοιες συγκρίσεις; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι να πεθαίνουν και να αγωνιούν, αλλά οι αριθμοί να ευημερούν;» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κατάφερε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των πολιτών που είχε χτιστεί στην πρώτη περίοδο της πανδημίας και σημείωσε «Όταν οι πολίτες παρακολουθούν ζαλισμένοι ένα χορό αντιφάσεων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και εξόφθαλμης ανικανότητας τι μας λέτε; Ότι με έναν μαγικό τρόπο θα μας μεταφέρετε στην Ελλάδα 2.0;. Έξι μήνες τώρα λέτε τα ίδια και τα ίδια. Τα ίδια λέγατε στα τέλη Οκτώβρη όταν είχαν χαθεί 600 ζωές σε οκτώ μήνες. Τότε όλη η αντιπολίτευση επιβεβαιώσαμε ότι είχαμε πετύχει συνολικά μια μεγάλη επιτυχία. Πέντε μήνες μετά έχουν χαθεί 7.500 ζωές και λέτε τα ίδια;. Πέντε μήνες στους οποίους εφαρμόζουμε ένα από τα πιο σκληρά lockdown στην Ευρώπη. Ποια εμπιστοσύνη όταν την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ρυθμό θνητότητας, αλλά και κρουσμάτων».

«Σήμερα μιλάμε στο κοινοβούλιο, δεν μιλάμε πριν από πέντε μήνες για να βάλετε την ίδια κασέτα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας στον ισχυρισμό Μητσοτάκη ότι πρέπει να κοιτάμε τα συνολικά στοιχεία και όχι τη φωτογραφία της στιγμής.

«Εσεiς προκρίνετε τον διχασμό, την ευθύνη του πολίτη, τις διώξεις των πολιτικών σας αντιπάλων, την αστυνομική καταστολή. Η αυταρέσκειά σας, η διαχειριστική ανικανότητά του επιτελικού κράτους, η ιδεοληψία σας, η εχθρότητά σας στην ιδέα του ΕΣΥ σας έχουν καταστήσει και πολλαπλασιαστή της κρίσης που ζούμε» υπογράμμισε.

Αντέκρουσε το επιχείρημα Μητσοτάκη για χιλιάδες ΜΕΘ λέγοντας «1.200 κλίνες ΜΕΘ μας λέτε ότι δημιουργήσατε. Από τα 600 κρεβάτια ΜΕΘ έχουμε φρακάρει και δεκάδες περιμένουν εκτός λίστας αρκετοί χάνουν τις ζωές τους».

Κριτική άσκησε και για το θέμα των εμβολιασμών λέγοντας ότι στις 12 Ιανουαρίου ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για 4 εκατ. δόσεις και 2 εκατ. εμβολιασμένους μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

«Ήρθατε να κάνετε παιχνίδια με τους αριθμούς. Ήρθατε να μας πείτε ότι πέσαμε έξω κατά 300.000 εμβολιασμούς, μπερδεύετε την πρώτη με τη δεύτερη δόση. Η αλήθεια ποια είναι; Είχατε βάλει τον στόχο στα 2 εκατ. και έχουν εμβολιαστεί μόλις 624 χιλιάδες. Κι έρχεστε εδώ και φωνάζετε. Ή μας λέτε ψέματα ή σας λένε άλλα οι συνεργάτες σας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ανέφερε ότι «δεν είναι αποκλειστική σας ευθύνη. Είναι μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Ε.Ε. από την ίδρυσή της, που βάσισε όλη τη στρατηγική της στο business plan λίγων φαρμακοβιομηχανιών. Η δική σας ευθύνη είναι ότι και εδώ μείνατε αμέτοχος. Περιμένατε τη σειρά σας να πάρετε κάτι παραπάνω. Τούτη την ώρα εάν είχαν εμβολιαστεί οι διπλάσιοι δεν θα είχαμε 70 νεκρούς κάθε μέρα, θα είχαμε 30, θα είχαμε γλιτώσει 40 ανθρώπους».

Συνεχίζοντας επισήμανε «από την αρχή του έτους αντί να κάτσετε να συζητήσουμε, ήρθατε να με χλευάστε. Αυτό που κάνατε ήταν να βγάλετε μια ανακοίνωση ότι δεν μπορεί να είμαστε τόσο αντιευρωπαϊστές όταν η ίδια η Γερμανία το έκανε πρώτη. Ποιες χώρες είναι μπροστά μας κύριε Μητσοτάκη; Να ακολουθείτε τα καλά της Γερμανίας και όχι μόνο τα κακά της. Η Γερμανία είναι στο 70% στην κάλυψη της εστίασης όχι στο 7% που ανακοινώσατε χθες. Ακολουθείστε τη Γερμανία που έχει τη βαθύτατη ευθύνη για αυτή την κατάσταση στην Ευρώπη».

Σε αυστηρούς τόνους κινήθηκε η κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τα περιοριστικά μέτρα και την εστίαση, με τον Αλέξη Τσίπα να λέει «έχετε καταλάβει ότι ο μέσος πολίτης δεν ξέρει τι ισχύει; Ποιος θα σας πάρει στα σοβαρά; Και πώς να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις Νέας Σμύρνης όταν προσπαθείτε να επιβάλετε το μπάχαλο με την αστυνομική βία; Κύριε Μητσοτάκη δεν ξέρετε που πατάτε και που βρίσκεστε. Δεν εμπνέετε πια καμία εμπιστοσύνη».

«Όταν σας λέγαμε να δώσετε επιδότηση στην εστίαση, λέγατε ότι. Ο υπουργός Ανάπτυξης έβγαινε και τους έλεγε αχάριστους και να του πάνε τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους. Ορισμένοι μας λένε καλύτερα να μη μας ανοίξουν ποτέ» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει άμεσα ο εμβολιασμός για το εργατικό δυναμικό, όχι από τα αδιάθετα εμβόλια ή κατ’ εξαίρεση. Να υπάρξει, επίσης, σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και αξιόπιστα δεδομένα.

«Ο τρόπος είναι μαζικά μοριακά τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Έλεγχος στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες και στα σχολεία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει για τα self test «δεν μπορείτε να λέτε ότι είναι συμπληρωματικού χαρακτήρα και την ίδια στιγμή να λέτε ότι είναι κλειδι;».

Τέλος, επέκρινε την εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστή γιατρού Κώστα Καταραχιά και ζήτησε πραγματική επίταξη και όχι δωράκια στους ιδιώτες.

«Κάνοντας ότι δεν βλέπετε την πραγματικότητα, δεν μπορεί η χώρα να πάει μπροστά» κατέληξε.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.