«Άναψαν τα αίματα» ανάμεσα σε Τσίπρα και Γεραπετρίτη...

Αντιπαράθεση ξέσπασε στην Ολομέλεια ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον υπουργό Επικρατείας, με αφορμή παλαιότερο κείμενο για τις διαδηλώσεις που είχε επιμεληθεί ο Γ. Γεραπετρίτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε σε βιβλίο το οποίο είχε...
επιμεληθεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης και σε αυτό περιλαμβανόταν ένα κείμενο με τίτλο «Κατ’ άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος»...


Σε αυτό υπήρχε η εξής αναφορά «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα» και ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον υπουργό Επικρατείας εάν συμφωνεί.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος επέλεξε να κατηγορήσει τον πρώην πρωθυπουργό για απόπειρα σκόπιμης παραπλάνησης και έσπευσε αμέσως να επισημάνει ότι ο ίδιος ήταν επιμελητής και όχι συγγραφέας του κειμένου.

«Φαντάζομαι ξέρετε τι σημαίνει συγγραφέας και τι σημαίνει επιμελητής έκδοσης. Η παραπλάνηση την οποία έχετε εισφέρει στο κοινοβούλιο είναι νομίζω μοναδική στα πολιτικά χρονικά. Κάθε συγγραφέας έχει τη δική του κατανόηση της πολιτικής φιλοσοφίας του Συντάγματος και των αρχών η οποία όχι απλώς είναι απολύτως σεβαστή ως έκφραση ακαδημαϊκής ελευθερίας αλλά και αντανακλά και τον πλουραλισμό των θεωρείων. Τι θέλετε εκδοτική λογοκρισία; Αυτό ζητάτε; Θερμά συγχαρητήρια» είπε ο υπουργός Επικρατείας και συνέχισε λέγοντας ότι στο κείμενο αναφέρεται πως «το άρθρο 11 εισάγει σύστημα προληπτικής απαγόρευσης μιας συνάθροισης. Ετσι το δικαίωμα στην συνάθροιση μπορεί να περιοριστεί γενικά αν επείγεται σοβαρός κίνδυνος και ειδικά αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της οικονομικοκοινωνική ζωής. Και που καταλήγει η συγγραφέας; είναι εμφανής η αδράνεια που επέδειξε ο Ελληνας νομοθέτης στο θέμα των δημοσίων συναθροίσεων. Ενδεδειγμένη είναι συνεπώς η ανάληψη άμεση νομοθετικής πρωτοβουλίας σε επίπεδο νομοθεσίας. Ο νέος εκτελεστικός νόμος θα μεταρρυθμίσει τα ειδικότερα ζητήματα περιορισμού του δικαιώματος της συνάθροισης θεσπίζοντας παράλληλα ειδική διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κατά των αστυνομικών αποφάσεων διάλυσης των συναθροίσεων. Εξήντα συγγραφείς έγραψαν σε 2000 σελίδες έχετε δουλίτσα να κάνετε ακόμη. Το πιο σοκαριστικό είναι το πόσο εύκολα χρησιμοποιείται όρους και χαρακτηρισμούς σήμερα προχωρήσατε ακόμα πιο μπροστά με μια σας κουβέντα αποκηρύξατε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της αριστεράς τον Αλιβιζάτο και τον Μανιτάκη. Ξεχάσατε όμως και την αποκήρυξη εκείνων που είχαν στήσει παράλληλες δομές εξουσίας ας κάνουμε μια φορά κι αυτό όταν είμαστε στη Βουλή».

Τον λόγο πήρε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας για να εγκαλέσει τον υπουργό Επικρατείας ότι δεν απάντησε στο ερώτημα εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με την αναφορά αυτή.

Επέκρινε, ακόμη, τον κ. Γεραπετρίτη επισημαίνοντας ότι «κάποτε περάσατε από τον δημοκρατικό χώρο και τώρα είναι στα έδρανα της Δεξιάς. Δεν έχετε δικαίωμα να λέτε ποιους θα τιμούμε και σε ποιους θα κάνει κριτική η Αριστερά. Τιμητής της κυβέρνησης που επιχειρεί την πιο μεγάλη θεσμική εκτροπή δεν θα κάνετε σε εμάς κύριε Γεραπετρίτη. Θα τα καταλάβετε καλά».

efsyn.gr