Θα ιδρύονται νέες εταιρείες μέσα σε μόλις 3 ημέρες

0
Το ΕΒΕΑ θα εκδίδει τις άδειες των εταιρειών και οι ελεγκτικές εκείνες των Α.Ε - Νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου - Φιλικό και αντιγραφειοκρατικό περιβάλλον για το επιχειρείν

Το στοίχημα της ανάπτυξης επιχειρεί να κερδίσει η νέα κυβέρνηση με τη θεσμοθέτηση -το αμέσως επόμενο διάστημα- καινοτόμων ενεργειών και διαδικασιών που συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη....
Το πρώτο βήμα θα γίνει με ένα πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, το οποίο ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο στόχος του νομοσχεδίου που καταρτίζεται αυτές τις ημέρες είναι διττός: αφενός να ανατραπούν γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρόνια ταλαιπωρούν την επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία ενός φιλικού πλαισίου λειτουργίας για τις εταιρείες, ανάλογο με αυτά που ισχύουν σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., και αφετέρου να αποτελέσει έμπρακτο μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη και προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλουν δυναμικά την οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το νομοσχέδιο εισάγει ρηξικέλευθες -για τα ελληνικά δεδομένα- πρακτικές που αλλάζουνγραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες εγκλώβιζαν την επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλάζει δραστικά τον τρόπο σύστασης νέων επιχειρήσεων εισάγοντας διαδικασίες fast track που σχεδόν μηδενίζουν τον απαιτούμενο χρόνο. Οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις πατούν πάνω στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ίδρυσης εταιρειών που είχε συγκροτήσει το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης ήρθε σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνο Μίχαλο προκειμένου το Επιμελητήριο να ελέγχει εντός τριών ημερών το αργότερο τις ηλεκτρονικές αιτήσεις σύστασης νέων εταιρειών. Σε αυτό το διάστημα θα αποστέλλει email στον ενδιαφερόμενο, το οποίο και θα αποτελεί το πράσινο φως. Αν εντός των τριών ημερών το Επιμελητήριο δεν απαντήσει με email έγκρισης για τον έλεγχο των στοιχείων, τότε η ηλεκτρονική αίτηση αποτελεί την άδεια σύστασης της εταιρείας.

Η παραπάνω διαδικασία θα ισχύσει για όλες τις κατηγορίες εταιρειών με εξαίρεση τις Ανώνυμες, στην περίπτωση των οποίων το βάρος για τις άδειες σύστασης ουσιαστικά περνά στις ελεγκτικές εταιρείες (PwC, Grand Thornton, EY, ΣΟΛ κ.λπ.). Ο ιδρυτής της Α.Ε. θα παραδίδει τον φάκελο με τα στοιχεία στην ελεγκτική εταιρεία, η οποία θα τον ελέγχει και θα εκδίδει σχετικό πιστοποιητικό. Η ελεγκτική εταιρεία θα είναι υπόλογη για την ορθότητα του ελέγχου και το πιστοποιητικό που θα εκδίδει θα αποτελεί την άδεια σύστασης εταιρείας.

Η λογική του outsourcing διαπνέει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο σε μια προσπάθεια να μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα διαδικασίες και πρακτικές που «έπνιγαν» τις δημόσιες υπηρεσίες, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες βραχυκύκλωναν τις επενδύσεις. Με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθούν σημαντικά οι διαδικασίες και θα απελευθερωθεί δυναμικό στο Δημόσιο, το οποίο θα αξιοποιηθεί σε άλλες παρεμφερείς δράσεις, όπως ελέγχους κ.λπ.

Ενα άλλο αντικείμενο που θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο είναι η ταχύτερη απονομή εμπορικών σημάτων μέσω των διατάξεων που εναρμονίζουν την ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία 2015/24360 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών-μελών περί εμπορικών σημάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο είχε συνταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση. Με αυτό ορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες εμπορικό σήμα μπορούν να αποτελέσουν οποιαδήποτε σημεία, ιδίως δε λέξεις, συμπεριλαμβανομένων του ονόματος φυσικών προσώπων, επωνυμιών, ψευδωνύμων, απεικονίσεων, σχεδίων, γραμμάτων, αριθμών, χρωμάτων, του σχήματος του προϊόντος ή της συσκευασίας του, ήχων, μουσικών φράσεων, αλλά και σλόγκαν.

Ενα άλλο εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου είναι η θεσμοθέτηση διαδικασιών και μέσων για την αξιοποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιδιώκεται να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία σήμερα παραμένει εγκαταλελειμμένη και ανεκμετάλλευτη προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα. Η κατάρτιση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα και προγραμματίζεται να είναι το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο που θα περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο στόχος είναι να κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και να ψηφιστεί πριν το τέλος του ίδιου μήνα.

Ο κ. Γεωργιάδης επιδιώκει με σειρά άμεσων παρεμβάσεων που αφορούν από θεσμικού χαρακτήρα μέτρα μέχρι σημαντικές άμεσες επενδύσεις, όπως το project του Ελληνικού, να ενισχυθεί η δυναμική της οικονομίας καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνει. Η Κομισιόν στις ενδιάμεσες θερινές εκτιμήσεις της για τις οικονομίες της Ε.Ε, βάσει των επιδόσεων του πρώτου εξαμήνου, μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,1% από 2,2%. Ταυτόχρονα και το ΙΟΒΕ χαμήλωσε τον πήχη στο 1,8% από 1,9% προηγουμένως, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί φέτος ως το 1,9%.

πηγή: newmoney 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)