Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων

| Kafeneio™ |
Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων, σύμφωνα με την πυροσβεστική του Παρισίου, αλλά και αυτόπτεις μάρτυρες.

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται από το κτίριο, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης...


Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην οροφή του καθεδρικού ναού, που είναι από τα πιο αξιοθέατα ιστορικά μνημεία της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Notre-Dame, η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 18:50 (ώρα Γαλλίας)

Η δήμαρχος του Παρισιού, Άν Ινταλγκό, δήλωσε στο Twitter: "Είμαστε κινητοποιημένοι σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με τη μητρόπολη του Παρισιού. Καλώ όλους να σεβαστούν την περίμετρο ασφαλείας."

"…πρέπει να μείνουμε μακριά και να εκκενώσουμε την περιοχή ώστε να αφήσουμε τη βοήθεια να παρέμβει", έγραψε επίσης στον Twitter ο πρώτος αντιδήμαρχος του Παρισιού. Ανάλογη κλήση έγινε και από την αστυνομία του Παρισιού.

Σύνδεση πυρκαγιάς με τις εργασίες συντήρησης

Κατέρρευσε το εντυπωσιακό βέλος, η κορυφή του κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων. Ένας εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού ανέφερε μάλιστα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καίγεται όλος ο ξύλινος σκελετός του κτηρίου.

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές λόγω των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη, και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στο βέλος της εκκλησίας. Σύμφωνα με την Liberation η φωτιά συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης.

Ιστορία

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί - στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας - άρχισε να χτίζεται το 1163 και αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στον Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης ενώ, με κέντρο δράσης την εκκλησία, ο Βικτόρ Ουγκώ έγραψε το κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με τον τίτλο «Η Παναγία των Παρισίων».