Τα «μυστικά κονδύλια» και η κόντρα στην κυβέρνηση

kafeneio sp

Η θυελλώδης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς, και που οδήγησε μετέπειτα στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, έφερε στο προσκήνιο το θέμα των «μυστικών κονδυλίων»...


Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, φέρεται να έχει βάλει κατά του -μέχρι και εκείνη την ώρα- υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στο πλαίσιο ευρύτερης αντιπαράθεσης των δύο υπουργών, κατηγορώντας τον για αδιαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούσε τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια. Ο τελευταίος απέκρουσε τα πυρά Καμμένου και βγήκε στην αντεπίθεση.

Πρόκειται για χρήματα, «κάτω από το ραντάρ», που φέρονται να διαθέτουν ορισμένα χαρτοφυλάκια νευραλγικής σημασίας, για ειδικούς σκοπούς εθνικής πολιτικής. Η πρακτική αυτή συναντάται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, ωστόσο, για λόγους ευνόητους, ουδέποτε αναγνωρίζεται επισήμως. Για την ακρίβεια, πολιτικοί αξιωματούχοι σε άλλες χώρες αρνούνται καν την ύπαρξη αντίστοιχων κονδυλίων. Αυτή είναι και η κριτική που ασκούν εμπειρογνώμονες και παλαίμαχοι της πολιτικής ζωής στην κυβέρνηση, η οποία στο πλαίσιο μιας αντιπαράθεσης κορυφαίων υπουργών της έστρεψε τα φώτα της δημόσιας συζήτησης σε αυτό το εξαιρετικά λεπτό θέμα.

Ποιος είναι όμως ο πυρήνας της -ουσιαστικής ή επικοινωνιακής;- σύγκρουσης Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου;

Το 2007, το υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει τριμελή επιτροπή, η οποία -αποτελούμενη από τον υπηρεσιακό ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών και δύουπαλλήλους με βαθμό πρέσβη- θα γνωμοδοτούσε για τη χρήση κονδυλίων ειδικού σκοπού.

Το 2017, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, τα συγκεκριμένα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών άρχισαν να περνούν και από τον λεγόμενο δημοκρατικό έλεγχο της Βουλής και συγκεκριμένα της διάσκεψης των προέδρων, η οποία πάντως δεν καλείται να εγκρίνει, παρά μόνο ενημερώνεται για τις συγκεκριμένες κινήσεις. «Υπάρχει προφορική ενημέρωση, δεν υπάρχουν δηλαδή γραπτά, κανένα έντυπο, ούτε μπορούμε να πάρουμε μαζί μας κάποιο έντυπο», τόνισε στη «Ν» κοινοβουλευτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κοτζιάς επιζητούσε η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση να επεκταθεί και σε άλλα υπουργεία που φέρονται να διαχειρίζονται ανάλογα κονδύλια, ανάμεσα στα οποία και το υπουργείο Άμυνας, υπό τον Πάνο Καμμένο. Ωστόσο, σύμφωνα με ανθρώπους από το περιβάλλον του, ουδέποτε έλαβε την υποστήριξη του πρωθυπουργού προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας το 2012, από τη θέση της αντιπολίτευσης, είχε «σηκώσει» το θέμα, καταθέτοντας υπόμνημα με το οποίο ισχυριζόταν ότι είχαν περιέλθει σε γνώση του έγγραφα που καταδείκνυαν «την επιβάρυνση των κρατικών δαπανών με ιλιγγιώδη ποσά εκατομμυρίων ευρώ, ως υποτιθέμενες “απόρρητες δαπάνες”». Το μόνο που ζητούσε να μάθει τότε ο κ. Τσίπρας ήταν το ύψος των κονδυλίων (Ιnside Story, Ιανουάριος 2018).