5 παιχταράδες που παίρνεις «πακέτο» με τα 222 εκατ. ευρώ του Νεϊμάρ

Ο Λίο Μέσι, λέει, θέλει να πνίξει τον πόνο του για τη φυγή του Νεϊμάρ με την άφιξη του συμπατριώτη και φίλου του, Πάολο Ντιμπάλα, καθώς και του Φιλίπε Κουτίνιο. Πάλι καλά που δεν ζήτησε και τη Μόνικα Μπελούτσι για μασκότ της FC Barcelona. Όχι ότι αποκλείεται να του την έφερναν…

Σύμφωνα με τα ισπανικά δημοσιεύματα η Μπάρτσα έχει ήδη συμφωνήσει με τον 25χρονο Βραζιλιάνο μέσο και απομένει να διαπραγματευτεί με τη Λίβερπουλ για μία μεταγραφή που θα φτάσει κοντά στα 80 εκατ. ευρώ! Και φυσικά βολιδοσκοπεί και τον 23χρονο βιρτουόζο Αργεντίνο, τον οποίο η Γιουβέντους κοστολογεί στα 120 εκατ. ευρώ.
Ναι, αλλά αν γίνει έτσι, με δύο μόνο παίκτες θα έχουν ξοδευτεί τα 9/10 του αστρονομικού ποσού που θα εισπράξει για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Θα μείνουν μόνο 22 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν οι μπλαουγκράνα κανένα παίκτη τύπου Τσιγκρίνσι (25 εκατ. είχε στοιχίσει αξέχαστα ο τίμιος γενειοφόρος κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ).
Έχουμε πει ότι ζούμε το καλοκαίρι της «μεταγραφικής τρέλας», καθώς οι αγγλικοί σύλλογοι και οι Άραβες (από κοντά και οι Κινέζοι) έχουν απογειώσει τα ποσά, σε ένα ξέφρενο ράλι υπερκοστολόγησης παικτών. Οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι βλέπουν ήδη την Μπάρτσα ως την κότα με τα χρυσά αυγά, περιμένοντας να επιστρέψει στην αγορά για να ξοδέψει αυτά (ή ένα μέρος αυτών) που θα εισπράξει από την Παρί Σεν Ζερμέν. Η πιο ενδεδειγμένα ποδοσφαιρικά κίνηση για την αντικατάσταση του Νεϊμάρ μοιάζει ο Εντέν Αζάρ. Αλλά όταν η Τσέλσι έχει δώσει κοντά στα 80 εκατ. ευρώ για τον Άλβαρο Μοράτα, πόσα θα ζητούσε για να στείλει τον 26χρονο Βέλγο στο «Καμπ Νόου»; Το ερώτημα είναι πάνω ή κάτω από 150 εκατ. ευρώ;

Ναι, ο Αζάρ θα πουλούσε φανέλες, για ξεπούλημα όμως δεν προσφέρεται ούτε αυτός, ούτε οι Ντιμπάλα, Κουτίνιο, σε μια ομάδα που υπάρχουν Μέσι, Σουάρες και Ινιέστα. Όπως και να ‘χει, δεν συζητάμε για την εμπορική προέκταση των υποψήφιων αντι-Νεϊμάρ, αλλά για τη μέγιστη αγωνιστική αξιοποίηση των 222 εκατ. ευρώ που θα αποφέρει η ρήτρα του.

Με ένα τέτοιο ποσό μπορείς να αγοράσεις φύκια για μεταξωτές κορδέλες, μπορείς όμως και να πάρεις «πακέτο» πέντε παιχταράδες, που και άμεσα μπορούν να βοηθήσουν και προοπτικές εξέλιξης έχουν (άρα και μεταπωλητικής αξίας). Απ’ το να ξεχειλίσει σταρ η Μπαρτσελόνα (άντε να αφήσεις στον πάγκο τον Ντιμπάλα ή τον Κουτίνιο) πιο σοφή επιλογή θα ήταν να γεμίσει το ρόστερ με ποιότητα και μακρόπνοο πλάνο, ώστε να διαμορφώσει η ίδια (και όχι να αγοράσει) την υπεραξία. Προσπαθώντας να μπούμε στο μυαλό του Ερνέστο Βαλβέρδε και στην ανάγκη του να «χτίσει» με σύνεση, είμαστε έτοιμοι να του δώσουμε… μασημένη τροφή.
1. Ουσμάν Ντεμπελέ – 70 εκατ. ευρώ
Το πρώτο που οφείλεις να κάνεις ώστε να μην πιαστείς κορόιδο είναι να αποφύγεις – ιδίως το φετινό καλοκαίρι – τα ψώνια από συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ. Στρέφεσαι σε πρωταθλήματα που η έννοια υπερκοστολόγηση δεν είναι ακόμα τόσο οικεία, όπως η Μπουντεσλίγκα. Διότι αν σου πάρουν οι Αγγλοι τον Ουσμάν Ντεμπελέ, μετά θα πρέπει να δώσεις 120 και όχι 70 εκατ. για να τον κάνεις δικό σου!
Στα 20 χρόνια του ο Γάλλος δεξιός εξτρέμ είναι ήδη ένας «δαίμονας», που χρειάζεσαι λάσο για συγκρατήσεις. Η επιτάχυνση του θυμίζει σπρίντερ, στο ένας εναντίον ενός κλέβει εκκλησίες και χάριν αλτρουισμού – βασικότατο για έναν υποψήφιο σταρ της Μπάρτσα – θυσιάζει την προσωπική προβολή. Στην πρώτη σεζόν του με την Ντόρτμουντ μέτρησε 10 γκολ και 21 ασίστ (!), ο Μέσι λέγεται ότι τον έχει λατρέψει ήδη…
2. Κεϊτά Μπαλντέ – 35 εκατ. ευρώ
Στην περίπτωση του έγινε ένα μικρό «έγκλημα», δεδομένου ότι ο 22χρονος Σενεγαλέζος έμαθε μπάλα στη Μασία, αποτελώντας για μια ολόκληρη εφταετία μέλος του φυτωρίου της Μπάρτσα. Το 2011 εκλάπη κάτω από τη μύτη της αντί μόλις 300.000 ευρώ και σήμερα η Λάτσιο ζητάει – με το δίκιο της – 35 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του!
Η Γιουβέντους πρόσφερε 30 εκατ. και «έφαγε» άκυρο, ο ίδιος όμως δεν ανανεώνει το συμβόλαιο του (που εκπνέει το ερχόμενο καλοκαίρι), διατηρώντας προσιτό το κόστος πώλησής του. Αριστερός εξτρέμ με ταχύτητα και τεχνική κατάρτιση που διαθέτουν λίγοι, είχε πέρσι 16 γκολ και 5 ασίστ σε 31 ματς της Serie A, ενώ στο 3-1 του Απριλίου με τη Ρόμα έγινε ο πρώτος λατσιάλι που σκόραρε δύο φορές σε τοπικό ντέρμπι, μετά τον Ρομπέρτο Μαντσίνι τη σεζόν 1998/99!
3. Ζαν-Μισέλ Σερί – 30 εκατ. ευρώ
Αμυντικός χαφ με 7 γκολ και 9 ασίστ σε ομάδα που τερμάτισε για πλάκα στην πρώτη τριάδα του γαλλικού πρωταθλήματος δεν μπορεί παρά να είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ο 26χρονος Ζαν Μισέλ Σερί της Νις είναι ένας σύγχρονος κόφτης που ξέρει καντάρια μπάλα, συνδυάζοντας υψηλότατο επίπεδο ποιότητας και στο ανασταλτικό και στο δημιουργικό κομμάτι. Ένας «σκύλος» με επιτελικά χαρίσματα δηλαδή, στα πρότυπα του Πογκμπά και του τρομερού Ναμπί Κεϊτά της Λειψίας, που φαίνεται ότι θα κοστίσει στη Λίβερπουλ 83 εκατ. ευρώ…
4. Τιάγκο Αλκάνταρα – 40 εκατ. ευρώ
«Έγκλημα» νούμερο 2 από τους ιθύνοντες της Μπάρτσα. Πριν από τέσσερα χρόνια αυτός ο παίκτης πήγε στην Μπάγερν αντί 25 εκατ. ευρώ, διότι οι «μπλαουγκράνα» δεν τον έβαλαν να παίξει σε άλλα δύο ματς πρωταθλήματος, ώστε να ανέλθει η ρήτρα παραχώρησης του στα 90 εκατ. ευρώ (βάσει του όρου αριθμού συμμετοχών στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει).
Η ρήτρα έπεσε στα 18 εκατ. ευρώ και η Μπάγερν είπε να κάνει ένα ψυχικό, δίνοντας σαν καλή φιλενάδα 20 εκατ. ευρώ στην Μπάρτσα και άλλα 5 σε βάθος τετραετίας (ήταν και ο Πεπ Γκουαρδιόλα στη μέση). Κεντρικός χαφ όμως τέτοιας ποιότητας και τόσο ταιριαστός με το στιλ της Μπαρτσελόνα δεν έχει βρεθεί ακόμα στο «Καμπ Νόου» και μια προσπάθεια επαναπατρισμού του ασφαλώς και θα άξιζε τον κόπο. Ο Γκουαρδιόλα δεν είναι πια στο Μόναχο και αν βοηθούσε λίγο ο ίδιος – γκρινιάζοντας (σαν άλλος Φάμπρεγας) στη διοίκηση των Βαυαρών ότι τον έχουν πιάσει τα ψυχολογικά του μακριά από τη Βαρκελώνη και άλλα τέτοια – ένα 40αρι θα ήταν πιθανότατα αρκετό.
5. Ζόσουα Κίμιχ – 40 εκατ. ευρώ
Και αφού χτυπάς την πόρτα της Μπάγερν, αξίζει να δοκιμάσεις την τύχη σου για τον Ζόσουα Κίμιχ, προσθέτοντας στην 11αδα σου σκυλίσια αφοσίωση και γερμανικό ορθολογισμό. Δεν είναι στην κουλτούρα των Βαυαρών να παραχωρούν εύκολα τα δικά τους παιδιά, αλλά είναι στην κουλτούρα των Γερμανών το αξίωμα ότι «τα πάντα έχουν την τιμή τους». Ο 22χρονος Κίμιχ στοίχισε προ διετίας 8,5 εκατ. ευρώ και με 40 εκατ. θα μπορούσε να γίνει και εδώ η δουλειά, δεδομένου ότι δεν μιλάμε για παίκτη επίθεσης.
Πρόκειται βέβαια για ένα πολυεργαλείο, με την ευχέρεια να παίξει εξίσου αποτελεσματικά και δεξιός μπακ και αμυντικός χαφ (ο Γκουαρδιόλα τον είχε βάλει και στόπερ, χωρίς ιδιαίτερη πάντως επιτυχία). Έχει εκτοξεύσει τις μετοχές του με τα εννιά γκολ που έβαλε στην περσινή σεζόν (!) και με το βασικό ρόλο του πια στην Εθνική Γερμανίας, ενώ στην Μπάγερν προορίζεται για αντικαταστάτης του Φίλιπ Λαμ. Αλλά εξακολουθούμε να μιλάμε για μπακ και ο ακριβότερος τέτοιος στην ιστορία του ποδόσφαιρού ήταν ο Λίλιαν Τουράμ (41,5 εκατ. ευρώ / 2001), προτού δώσει φέτος η Μάντσεστερ Σίτι 57,5 και 51 εκατ. ευρώ για τους Μεντί και Γουόκερ αντίστοιχα.

Το συνολικό κόστος των πέντε αυτών παικτών ανέρχεται στα 215 εκατ. ευρώ. Μένουν δηλαδή και 7 κάβα ώστε να πληρώσεις δύο συλλόγους για να πάρουν τους Αντρέ Γκόμες και Αρντά Τουράν. Πόσο πιο εύκολο να σου το κάνουμε Ε(εεε;)ρνεστο Βαλβέρδε;