Να ξεσπάς στην πηγή του θυμού σου

Οι άνθρωποι σου συμπεριφέρονται, όπως τους επιτρέπεις ή αν θες, όπως τους έμαθες εσύ να σου συμπεριφέρονται. Όσο πιο τυπικός κι αυστηρός είσαι με κάποιον αντίστοιχη θα είναι κι η στάση του απέναντι σου.

Ωστόσο, όσο πιο ελαστικός είσαι μ' έναν άνθρωπο κι όσο τον καλομαθαίνεις, το πιο πιθανό ...
είναι ότι αυτό θα γυρίσει εις βάρος σου μια μέρα. Κι αυτό συνήθως το παθαίνουμε με ανθρώπους που θεωρούμε κοντινούς μας, δικούς μας.

Βέβαια υπάρχει κι η περίπτωση αντιστροφής ρόλων. Κάνε μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν σου και σκέψου, αν κάποιος σε εξόργισε κι εκείνη την ώρα δεν είπες τίποτα. Δεν αντιμίλησες, δεν του εξέφρασες τα παράπονά σου, δεν τον έβαλες στη θέση του.

Φταίει ότι είναι το αφεντικό σου ή ο καθηγητής σου κι είναι ανώτερός σου; Ένας φίλος σου με ιδιότροπο χαρακτήρα; Το αγόρι ή η κοπέλα σου που δεν είχες όρεξη πάλι να μαλώνετε; Ο αυστηρός σου γονιός που δε σηκώνει αντιρρήσεις; Σημασία έχει ότι δεν είπες τίποτα απ' όλα αυτά που είχες στο μυαλό σου εκείνη την ώρα.

Το αποτέλεσμα; Να κρατάς μέσα σου απωθημένα συναισθήματα κι ανέκφραστο θυμό, τα οποία αργότερα σε άκυρη χρονική στιγμή θα ξεσπάσεις σε ένα άτομο που δε σου φταίει σε τίποτα. Επειδή ξέρεις, πως όσο μαλάκας κι αν είσαι απέναντί του, όσο σκάρτα κι αν του φερθείς, αυτός θα είναι εκεί για σένα. Γιατί όμως να το κάνουμε αυτό στους ανθρώπους, στον ίδιο μας τον εαυτό;

Γιατί να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, τα οποία στην τελική άλλοι μας τα προκαλούν και δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε; Γιατί να ξεσπάμε και να φερόμαστε άσχημα σε ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με το θυμό και τα νεύρα μας; Το να ξεσπάς στην πηγή του θυμού σου κι όχι εκεί που σε παίρνει, θέλει μαγκιά κι είναι απ' τα πιο σωστά πράγματα που οφείλεις να κάνεις ως άνθρωπος.

Αρχικά, όταν εκφράζεσαι άμεσα σε κάποιον, το πιο πιθανό είναι πως οποιαδήποτε παρεξήγηση κι αν δημιουργηθεί, θα λυθεί. Μπορεί όχι εκείνη τη στιγμή, αλλά κάποια στιγμή θα λυθεί. Μην ξεχνάς ότι πολλές φορές μπορεί να πληγώνουμε ή να κάνουμε τους άλλους να θυμώνουν μαζί μας, ενώ δεν το καταλαβαίνουμε. Αν λοιπόν δεν πεις στον άλλον, ότι σε ενοχλεί η συμπεριφορά του, πώς περιμένεις να λυθεί το πρόβλημά σας;

Έπειτα, ένα απ' τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις είναι να εκμεταλλευτείς την καλοσύνη κάποιου, την υπομονή του, τον ήρεμο χαρακτήρα του και την ανεκτικότητα του απέναντι στα ξεσπάσματά σου. Έτσι κάθε φορά θα τον χρησιμοποιείς για σάκο του μποξ, όταν ο προϊστάμενός σου στη δουλειά θα σου κάνει καψόνια, όταν η σχέση σου θα σε γράφει και γενικά για ό,τι στραβό σου συμβαίνει. Δεν ευθύνεται αυτός ο άνθρωπος, αλλά εσύ που δε μιλάς όταν κι όπου πρέπει.

Γι' αυτό την επόμενη φορά που θα μαλώσεις με το αγόρι σου, μην ξεσπάσεις στη μάνα σου επειδή όλα τα ανέχεται κι όλα σου τα συγχωρεί. Όταν θα είναι ο μπαμπάς σου απότομος κι υπερβολικός απέναντι σου, μην ξεσπάσεις στο μικρό σου αδερφό επειδή ξέρεις ότι είσαι «ανώτερος».

Την επόμενη φορά που θα σε νευριάσει η κοπέλα σου καλύτερα να της πεις ότι είναι λάθος κι ας τη βρίσεις, παρά να κλείσεις το τηλέφωνο απότομα στον κολλητό σου, που το μόνο που ήθελε ήταν να σου πει να βγείτε για να ξελαμπικάρει, επειδή τα ‘χε παίξει με την εξεταστική.

Σκέψου πως αν εσύ αισθάνεσαι μία φορά αδικημένος, όταν εισπράττεις συμπεριφορές που δε σου αξίζουν, τα άτομα στα οποία ξεσπάς χωρίς να σου φταίνε, πώς πρέπει να αισθανθούν; Καλό λοιπόν είναι να μιλάς και να πιάνεις το πρόβλημα απ' τη ρίζα, αν θέλεις όντως να το εξαλείψεις κι όχι απλώς να το καλύψεις.

Αν μία σχέση ερωτική, φιλική ή οικογενειακή είναι υγιής, κρίνεται στο πόσο καλά επικοινωνούν ο ένας με τον άλλον. Αν εσύ δεν μπορείς να εκφράσεις τα στοιχειώδη, μην περιμένεις κι απ’ τον άλλον να το πράξει.

Θες ν' αλλάξει μία κατάσταση που δε σου αρέσει, που δε σε πληροί; Αντέδρασε. Μίλα και μη στέκεσαι αδρανής όλη μέρα πάνω από μία οθόνη βλέποντας Game of Thrones και το μόνο πράγμα που θα έχεις ανοιχτό να είναι η συνομιλία σου στο Facebook.

www.pillowfights.gr