Τέλος σε 25 χρόνια ανομίας - Σε δέκα ημέρες η προκήρυξη του διαγωνισμού

Ολοκληρώθηκε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες,  που κατέθεσε η κυβέρνηση την Τρίτη.  Σε σύνολο 270βουλευτών, υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν 154 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος....


Κατά της τροπολογίας ψήφισαν 102 βουλευτές από τη Ν.Δ., τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισαν 14 βουλευτές από την Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης. 30 απουσίες, ηχηρή αυτή του Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση, ο αριθμός ορίζεται σε τέσσερις άδειες με δεκαετή διάρκεια. Με την τροπολογία  εισάγονται κανόνες στο αυθαίρετο επί 26 χρόνια ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στο στόχαστρο και το τρίγωνο της διαπλοκής, πολιτικό σύστημα - καναλάρχες - τράπεζες, από το οποίο επωφελήθηκαν τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Δεν τα βρήκαν ούτε σήμερα καναλάρχες και κυβέρνηση.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προαναγγελία από τον πρωθυπουργό, προ ολίγου στην Ολομέλεια, ότι εφόσον δεν κατατεθεί τέτοιο αίτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση, θα το καταθέσει το κυβερνών κόμμα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που δεν συνηθίζεται στη Βουλή, καθώς είθισται η αντιπολίτευση να προκαλεί ονομαστικές πληροφορίες.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσan ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση παρουσίασε την απάντηση της Κομισιόν που αναφέρει ότι είναι κυβερνητική αρμοδιότητα η διενέργεια διαγωνισμού και η αδειοδότηση των καναλιών. Κατά της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπέρ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

 Η συζήτηση συνεχίσθηκε μέσω εντάσεων, διαξιφισμών και απειλών. Με προσφυγή στο ΣΤΕ απείλησαν Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ) ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις κατά της διαδικασίας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών». Νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου εκτίμησε ότι δεν υφίσταται παρεμπίπτον ζήτημα.

«Ο λαός έδωσε σαφή εντολή σε μια νέα κυβέρνηση να συγκρουστεί με αυτό το κατεστημένο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήματα της Βουλής το βράδυ της Παρασκευής κατά την διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Όσοι έστησαν στο σύστημα της διαπλοκής νόμιζαν ότι θα διαρκέσει για πάντα. Συνέβη όμως τα 2 κόμματα εξουσίας που διέσωζαν αυτό το σύστημα να χάσουν την εξουσία. Ο λαός έδωσε σαφή εντολή σε μια νέα κυβέρνηση να συγκρουστεί με αυτό το κατεστημένο» τόνισε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (δείτε περισσότερα εδώ).

«Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα». Με αυτή την φράση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απευθύνθηκε στην «ενωμένη αντιπολίτευση» ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, η οποία ζητούσε από τη Βουλή να μην συζητηθεί η τροπολογία που αφορά την διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Με προσφυγή στο ΣτΕ απειλούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικό θράσος καταλόγισε στην αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Για τις συχνότητες το Σύνταγμα ορίζει ότι το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη για τη χρήση τους, σημείωσε ο κ. Βούτσης υπογραμμίζοντας ότι «οι συχνότητες δεν είναι σούπερ μάρκετ».