Γιατί δε θέλει η Μόσχα την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ

Βιατσεσλάβ Τσάρσκι

Οι συνέπειες από την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ στη στρατηγική της Μόσχας στα Βαλκάνια.

Στις 2 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων.... με το Μαυροβούνιο, για την ένταξη της βαλκανικής χώρας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Ρώσοι πολιτικοί και εμπειρογνώμονες αντέδρασαν αρκετά έντονα σε αυτή την είδηση.

«Συγχαίρω το Μαυροβούνιο. Αυτή είναι η αρχή μιας αξιοσημείωτης Ένωσης», δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), μετά την ανακοίνωση της επίσημης πρόσκλησης στο Μαυροβούνιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ονόμασε την απόφαση «ιστορική», ενώ στην κοινή δήλωση των υπουργών των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημειώνεται ότι «η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει το επίπεδο της ασφάλειας στην περιοχή και της Συμμαχίας ως σύνολο». Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ειδικά ότι η απόφαση αυτή «δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας, αλλά αφορά μόνο τις σχέσεις του Μαυροβουνίου με το ΝΑΤΟ».
Αναμενόμενη αντίδραση

Η θέση της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή διεύρυνση του ΝΑΤΟ με το Μαυροβούνιο, έχει από καιρό καθοριστεί. Από το 2011, ακόμα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε εκφραστεί για το θέμα, λέγοντας ότι η ένταξη του Μαυροβουνίου δεν θα προσθέσει ασφάλεια ούτε στην περιοχή, ούτε στη Συμμαχία ως σύνολο, ενώ το 2014 χαρακτήρισε το ενδεχόμενο της προσχώρησης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ως μια πράξη «ανεύθυνη και προβοκατόρικη».