Πρώτο «ναι» για το σύμφωνο συμβίωσης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και η Ένωση Κεντρώων. Θετικοί εμφανίστηκαν καταρχήν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τις διατάξεις που αφορούν τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για άλλα άρθρα ζητώντας αλλαγές. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν την πλήρη αντίθεση τους επί του συνόλου του νομοσχεδίου...


Ζητήθηκε να αποσαφηνιστεί πλήρως η απαγόρευση υιοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια, ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί το μεσημέρι της Τρίτης, με την ακρόαση φορέων. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής πριν τις γιορτές, στις 22 Δεκεμβρίου. Εισηγητές στην επιτροπή είναι η Βασιλική Κατριβάνου και ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Με υπουργική απόφαση θα δοθεί η δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν κληρονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ο ένας από τον άλλο, ενώ θα έχουν και όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το σχέδιο νόμου δεν προβλέπει τη δυνατότητα υιοθεσίας ή πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια.

Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και διάταξη για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων με βραχιολάκι, που προβλέπει ότι την απόφαση θα την λαμβάνει το Συμβούλιο Φυλακών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής που διέταξε την κράτηση.

Με αλλαγές το νομοσχέδιο στη Βουλή

Το νομοσχέδιο εισήλθε στην επιτροπή έχοντας υποστεί μικρές αλλαγές τις οποίες έλαβε υπ’ όψιν του το αρμόδιο Υπουργείο κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.

Μια απο τις σημαντικές αλλαγές είναι πως τα ζευγάρια που συνάπτους Σύμφωνο Συμβίωσης θα πρέπει να περνούν από το ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας τους. Το νομοσχέδιο προβλέπεται πλέον πως η ισχύς του συμφώνου, δεν αρχίζει με την υπογραφή του συμβολαιογραφικού εγγράφου, αλλά με την κατάθεση αντιγράφου του στο ληξιαρχείο. Ετσι, το Σύμφωνο αναβαθμίζεται -και τυπικά- από ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό, σε μια πράξη επικυρωμένη από το κράτος, που αποδίδει καθεστώς οικογένειας στους δύο συντρόφους.

Να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζονται νομικά οι σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα, και μάλιστα σαν οικογενειακές. Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο θέμα των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν συμπεριέλαβε τη ρύθμιση για τη γονική επιμέλεια, που πρότεινε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση και ενδεχομένως να το δούμε να γίνεται πράξη, με σχετική τροπολογία στο κοντινό μέλλον είναι το φορολογικό καθεστώς των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς το αρμόδιο υπουργείο το βλέπει θετικά, αφού σύμφωνα με δηλώσεις  του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδη «Όσοι συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωσηόπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα ζευγάρια.