Πλάκα κάνεις Αλέξη …και ζητάς διευκόλυνση από τη Σαββαΐδου;

0
Μεγάλο «μέτωπο», ένα ακόμη για την ακρίβεια, έχει ανοίξει η κυβέρνηση Τσίπρα με την Κατερίνα Σαββαΐδου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς η εντολή Τσίπρα στον Τσακαλώτο να ζητήσει τη «διευκόλυνση της κυβέρνησης» από την αξιωματούχο δια της υποβολής παραίτησης, έπεσε στο κενό.... Όμως, ο πρωθυπουργός ή δε γνωρίζει τι δικαιούται να κάνει, ή διστάζει για λόγους που γνωρίζει ο ίδιος να το κάνει…
Όπως αποκάλυψε η εβδομαδιαία – κυριακάτικη – Real News σε σχετικό ρεπορτάζ της, η Σαββαΐδου προσεγγίζει ολίγον… συνωμοτικά την κυβερνητική επιθυμία αποπομπής της κάνοντας λόγο για «περίεργη» χρονική στιγμή, αρνούμενη να παραιτηθεί, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ανεξάρτητη Φορολογική Αρχή που δεν υπόκειται στον έλεγχο της κυβέρνησης.

Αρχική παρατήρηση, ότι η αναφορά αυτή «αδειάζει» μεγαλοπρεπώς την κυβέρνηση που ισχυριζόταν πως δεν έχουν βάση δημοσιεύματα που ερμήνευαν τις προβλέψεις του Μνημονίου, ως απώλεια ελέγχου της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων. Θα επανέλθουμε όμως επ’ αυτού παρακάτω.

«Κύκλοι» της γενικής γραμματείας προσέθεταν στο «κάδρο», ότι με τον επανέλεγχο μιας υπόθεσης δεν αναστέλλεται η διαδικασία είσπραξης ή βεβαίωσης φόρων που έχουν καταλογιστεί, υποστηρίζοντας ότι «τα ποσά έχουν βεβαιωθεί. Η εταιρία είναι υποχρεωμένη να πληρώσει, διαφορετικά θα υποστεί τις προβλεπόμενες εκ του νόμου συνέπειες», ρίχνοντας το «μπαλάκι» στη Δικαιοσύνη για την τελική απόφαση.

Όσον αφορά την ανεξαρτησία της Αρχής, οι ίδιες πηγές δήλωσαν, ότι «η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι αυτή που αποφασίζει σε ποιους θα κάνει έλεγχο και σε ποιους όχι. Ως ανεξάρτητη φορολογική Αρχή δεν υποχρεούται να πάρει άδεια από κανέναν».

Μπορεί άραγε το Μέγαρο Μαξίμου να αποπέμψει την Σαββαΐδου; Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μπορεί, αξιοποιώντας τις διατάξεις του Ενωσιακού Δικαιου, όχι αυτές του Εθνικού! Αληθεύει λοιπόν ή όχι, ότι από τις 29 Ιουλίου ισχύει στην Ελλάδα το Ποινικό Ενωσιακό Δίκαιο;

Εάν λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου το επιθυμεί, μπορεί να επικαλεστεί «αδίκημα εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης», καταφεύγοντας και στην ακόλουθη κοινοτική οδηγία: Com (2012) 0363-C70192/2012-2012/0913 (COD). Ίσως έχοντας αυτό κατά νου, η Σαββαΐδου έσπευσε να δηλώσει ότι η διαδικασία της είσπραξης του προστίμου δεν έχει ανασταλεί και ότι η εταιρία εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένη να πληρώσει.

Αληθεύει ή όχι ότι από τον Μάρτιο του 2013 την ευθύνη του ελληνικού προϋπολογισμού την έχει το Eurogroup; Με την ανεξαρτητοποίηση της εν λόγω Αρχής η Σαββαΐδου λογοδοτεί στο Eurogroup και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, ναι ή όχι; Με απλά λόγια δηλαδή, εάν η Ευρωομάδα τη θεωρεί έντιμη και αποτελεσματική, τότε απλά, ΔΕΝ μπορεί να την απολύσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ναι ή όχι;

Εδώ πέρα βέβαια εγείρεται και ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα: Είναι δυνατό να μπορεί να δουλέψει ο μηχανισμός συνεργασίας της Ελλάδας με τους εταίρους της, όταν υφίσταται τέτοια διένεξη μεταξύ του εν Ελλάδι πολιτικού προϊσταμένου των πάντων, του πρωθυπουργού, με τον/την επικεφαλής μιας ανεξάρτητης Αρχής;

Όχι είναι η απάντηση, ενώ εγείρεται δια της ατόπου ένα ακόμα ζήτημα. Εάν το Eurogroup εμμείνει στη στήριξη της Σαββαΐδου, τότε είναι σα να «αδειάζει» τον πρωθυπουργό που ζητά την παραίτησή της! Όμως η πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη, αφού στα 49 προαπαιτούμενα (πέρασαν μόλις τα δύο με εγκυκλίους, άρα σιγά μη πάρουν τα 2 δισ. ευρώ που λένε…), εμπεριέχονται και αλλαγές στη διοίκηση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων!

Ακόμα δεν έχει ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται στα προαπαιτούμενα. Άρα δεν είναι ακόμα απολύτως ανεξάρτητη Αρχή! Ποιος δουλεύει ποιον; Γιατί παρακαλάει ο Τσίπρας τη Σαββαΐδου να παραιτηθεί και απλώς δεν εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα; Που είναι το ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο; Το οποίο μόλις υπάρξει μπορεί να εκπαραθυρώσει την επόμενη μέρα την όποια Σαββαΐδου, για να μην πούμε ότι μπορεί να τη στείλει σπίτι της στο πλαίσιο της εφαρμογής των προαπαιτουμένων;

Κρατάει κάποιος κάποιον και δεν κουνιούνται; Η Σαββαΐδου τον Τσίπρα ή ο Αλέξης την Κατερίνα; Τι κάνει ο Τσακαλώτος; Γιατί δεν σπεύδει να βγάλει την εγκύκλιο αλλά ο… αφέντης (Τσίπρας) λέει στον σκύλο του (Τσακαλώτος) κι ο σκύλος στην ουρά του (Σαββαΐδου), «σε παρακαλούμε Κατερίνα διευκόλυνέ μας»! Θα πιστέψουμε στο τέλος ότι μας έχουν ταράξει στο δούλεμα…

Μια που το πιάσαμε το θέμα, θα τους συνιστούσαμε να ρίξουν μια ματιά και στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 472/2013 περί δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών-μελών της Ευρωζώνης (βλ. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:140:0001:0010:EL:PDF).

Στο Άρθρο 3 αναφέρεται με σαφήνεια, ότι «η πλήρης συνέπεια μεταξύ του ενωσιακού πλαισίου πολυμερούς εποπτείας που θέσπισε η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και των όρων πολιτικής που συνδέονται με τη χρηματοδοτική συνδρομή, θα πρέπει να κατοχυρωθεί στη νομοθεσία της Ένωσης».

Δεν μπορεί. Κάποιος έγκριτος νομικός σύμβουλος θα υπάρχει εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου να «αποκωδικοποιήσει» τι σημαίνει ενωσιακό πλαίσιο πολυμερούς εποπτείας και τι συμπεριλαμβάνει, καθώς επίσης και τι εννοεί μιλώντας για «όρους πολιτικής». Μετά να το συνδέσουν και με τα προαπαιτούμενα και με το θέμα της Σαββαΐδου.

Θα εκπλαγούν με το πόσο αλληλοσυνδεόμενα, αλλά και απλά είναι ορισμένα θέματα. Το πρόβλημα είναι να αποφασίσουν κεντρικά εάν θα διαρρήξουν οριστικά τη σχέση τους με τη διαπλοκή στη χώρα (ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν τους βλέπουν και πολύ ζωηρούς…) και θα καθαρίσουν τις δομές του Δημοσίου.

Αν ήταν όλα καλά, τότε γιατί να φαγώνονται «οι έξω» να ανεξαρτητοποιήσουν του κρίσιμους για τις εισπράξεις κρατικούς θύλακες; Ας το σκεφτούν όσοι θέλουν, έχοντας κατά νου, ότι η γνωστή συνωμοσιολογία (να μας πάρουν τον πλούτο μας κ.λπ.) βοηθάει τους λήσταρχους της μεταπολίτευσης που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τον έλεγχο ενός συστήματος που τους εξυπηρετούσε επί δεκαετίες και ευελπιστούν μόνο σε αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για να απαλλαγούν από τους ενοχλητικούς στην παντοδυναμία τους ελέγχους.

Για τον σκοπό αυτό ήθελαν την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή και η αιφνίδια μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα (ανάθεμα βέβαια κι αν είχε καταλάβει τι του είχαν στήσει, αν αντιλαμβανόταν τι έκανε ο ίδιος τόσο καιρό με το πρόσχημα – ψευδαίσθηση της διαπραγμάτευσης) τους χάλασε τη σούπα… Ας τελειώσει τώρα τη δουλειά. Καιρός είναι.

defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)