Ο Τσίπρας επιβράβευσε όσους τον στήριξαν στις δύσκολες στιγμές

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Απομακρύνσεις, εκπλήξεις, μετακινήσεις, καραμπόλες και είσοδο πρώην παπανδρεϊκών στελεχών έκρυβε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να αυξάνουν κατά ένα πρόσωπο την συμμετοχή τους στο κυβερνητικό συμβούλιο.

Από τις επιλογές του πρωθυπουργού γίνεται σαφές...
ότι επιβραβεύονται όσα στελέχη στήριξαν την κυβέρνηση στις δύσκολες στιγμές της αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπασή του και την αποχώρηση των λαφαζανιστών. Επίσης γίνεται κατανοητό ότι ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει αμέριστα τον Αλέκο Φλαμπουράρη ανανεώνοντας την συμμετοχή του στην κυβέρνηση και στο ίδιο πόστο, όπως επίσης ότι επιθυμεί να διατηρήσει το ίδιο οικονομικό επιτελείο αφήνοντας στους ίδιους ρόλους τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.

Ρόλο στο υπουργείο Οικονομικών έχει πλέον ως αναπληρωτής και ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τις επιλογές του έδειξε πως διαπίστωσε τις αστοχίες και τις αδυναμίες του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος κι έτσι άφησε εκτός την Τασία Χριστοδουλοπούλου βγάζοντάς την από την θέση της αναπληρώτριας υπουργού Μετανάστευσης αλλά και από το Προστασίας του Πολίτη τον Γιάννη Πανούση για τον οποίο είχε δεχτεί φοβερές εσωτερικές πιέσεις.

Επίσης, άφησε εκτός τον πρώην υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη αναβαθμίζοντας συγχρόνως τον πρώην εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καθώς οι αρμοδιότητες Νικολούδη μεταφέρονται στο Δικαιοσύνης. Εκεί παραμένει μεν υπουργός ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ωστόσο δίπλα του σε ρόλο αναπληρωτή αναλαμβάνει ο κ. Παπαγγελόπουλος. Εντός κυβέρνησης αλλά σε άλλο χαρτοφυλάκιο παρέμεινε ο Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για τον περίφημο Νόμο Μπαλτά στην Παιδεία. Στην θέση του πηγαίνει ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν ήθελε να αφήσει το Υγείας, όμως στο τέλος κατέληξε στο κορυφαίο υπουργείο Εσωτερικών. Το υγείας προτάθηκε στην Όλγα Γεροβασίλη όμως εκείνη επέλεξε τα καθήκοντα της κυβερνητικής εκπροσώπου. Έτσι στο Υγείας κατέληξε ο Ανδρέας Ξάνθος.

Ο Πάνος Καμμένος διατήρησε όπως αναμενόταν το υπουργείο Άμυνας , ενώ έβαλε στην κυβέρνηση και στο Υποδομών και τον Δημήτρη Καμμένο κάτω από τον Χρήστο Σπίρτζη.

Η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Μάρκος Μπόλαρης πρώην βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ εντάχθηκαν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

newpost.gr