Η πρώτη ψηφοφορία, τα συμπεράσματα και το αύριο

Του Πέτρου Τρουπιώτη
 
   Ας κάνουμε με ψυχραιμία, τώρα που έχουν περάσει πάνω από εικοσιτέσσερις ώρες, τον απολογισμό της πρώτης ψηφοφορίας στην Βουλή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
  Το βέβαιο είναι ότι ο αριθμός 160 δεν είναι αυτός που περίμεναν στην κυβέρνηση για την πρώτη καταμέτρηση.
 Όχι πως περίμεναν πολύ μεγάλη διάφορα , αλλά φαίνεται πως είχαν μετρήσει αλλιώς τα πράγματα και υπολόγιζαν ότι στην πρώτη ψηφοφορία οι ψήφοι θα ξεπεράσουν τους; 160 και ίσως πλησιάσουν και τής 165.
 Θεωρούσαν πως έτσι θα δημιουργείτο ένα κάποιο κλιμα.
  Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως αυτό το....... αποτέλεσμα προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για το αν τελικά η κυβέρνηση μπορεί (και κυρίως πως ) να φτάσει τους 180 ψήφους ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος.
 Γιατί όπως και να το κάνουμε το κλιμα, τουλάχιστον τώρα, δεν την ευνοεί. Τουλάχιστον στην Βουλή.
  Βέβαια, όπως φαίνεται στην δεύτερη (και πιο αδιάφορη ψηφοφορία) μάλλον θα ξεπεράσει αυτό το νούμερο αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται δυναμική που θα δώσει «αέρα» και ελπίδα νίκης στον τρίτο γύρο…
  Το άλλο συμπέρασμα που βγαίνει από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να «δώσει φτερά» στον υποψήφιο της . Θα έλεγε κανεις ότι ήλπισε μόνον στην καλή εικόνα που έχουν οι περισσότεροι από τους βουλευτές για τον ήπιο και διαλλακτικό Σταύρο Δήμα.
  Γιατί δεν προσέθεσε στην υποψηφιότητα του και αλλά ‘επιχειρηματα» που θα έπειθαν ή καλυτέρα θα έδιναν δικαιολογία σε ανεξάρτητους και μη βουλευτές να ψηφίσουν.
 Δεν προέβαλε καν τα θέματα της διαπραγμάτευσης και των προβλημάτων που θα έχει η οικονομία σε περίπτωση εκλογών Και όχι μόνον αυτό, αλλά στάθηκε και αμήχανη όταν τα θέματα αυτά προέβαλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Στάθηκε φοβική απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης.
 Όπως Απίης δεν άφησε να γίνει σαφές πως κάποια κόμματα δεν θα είναι στην άλλη Βουλή. Ένα «πεζό» έως και «άγριο’ επιχείρημα που όμως θα μπορουσε να «πείσει» να ψηφίσουν κάποιοι βουλευτές…
Η κυβέρνηση φάνηκε εντελώς ανοργάνωτη επικοινωνιακά , αν και η ίδια προχώρησε ξαφνικά την διαδικασία εκλογή Προέδρου…
  Τώρα αυτό που φαίνεται πως μπορεί να γίνει , για να εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία είναι κάποιου είδους «συναλλαγή», με την καλή ας πούμε έννοια.
 Δηλαδή με κάποιους ορούς (ακόμα και με αλλαγή πρόσωπου, αν και αυτό δεν είναι το θέμα αλλά θα λειτουργούσε ως πρόσχημα για κάποιους) να βρεθούν οι 180 ψήφοι, όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε εκλογές αρχές Νοέμβριου του 2015 το αργότερο.
  Σε αντίθετη περίπτωση, αν ο  Α Σαμαράς, φάνει να επιμένει σε όλα, δεν κάνει καμία διαπραγμάτευση, δεν δεχθεί καμία αλλαγή σε πρόσωπα, χρόνους εκλογών και αλλά θέματα , τότε φαίνεται πως έχει επιλέξει ο ίδιος την εκλογική σύγκρουση με τον Σύριζα , τέλη Ιανουαρίου σε έναν αγώνα «όλα για όλα»…
  Μόνον που ένας τέτοιος αγώνας, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και πριν βγει ο «νικητής» (αλλά και ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι) σε οικονομικά αποτελέσματα μη αναστρέψιμα. Από καμία κυβέρνηση…
 
ΥΓ.  Δυστυχώς στην προχθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά το ότι έχουμε πολιτικό προσωπικό πολύ χαμηλού επιπέδου.
Πολλοί δεν μπόρεσαν να δουν την πραγματικότητα πέρα από κομματικές δεσμεύσεις και «γυαλιά»
 Κάποιοι άλλοι, βλεπουν όλα μέσα από το στενό (πολύ στενό) προσωπικό τους συμφερον.Μονον που και αυτοί φαίνεται να χάνουν από τις δίκες τους λανθασμένες κινησεις
 Κάποιοι άλλοι , έδειξαν την αφέλεια τους και κάποιοι την κουτοπονηριά τους.
 Όλοι όμως φαίνεται πως έχουν ξεχάσει πως οι πολίτες τώρα πια τα βλεπουν και τα κρίνουν όλα και ολους με εντελώς διαφορετικό μάτι Πιο κοφτερό ευτυχώς…
ptroupiotis@yahoo.gr