Προς διάσπαση η ΔΗΜΑΡ, φυγή προς τα Αριστερά ετοιμάζει ο Κουβέλης

Προς διάσπαση η ΔΗΜΑΡ, φυγή προς τα Αριστερά ετοιμάζει ο ΚουβέληςΕπίπονες είναι οι διεργασίες για τνν ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και την ανασυγκρότηση του χώρου του κέντρου καθώς στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είχαν οδηγήσει στην έξοδο το αριστερό ρεύμα διαφοροποιούνται από την στρατηγική κουβέλη επιχειρώντας να τραβήξουν το κόμμα προς το κέντρο αποκτώντας πολιτικές συνάφειες και κοινά σημεία αναφοράς με το ασθμαίνον ΠΑΣΟΚ...

Οπως όλα δείχνουν ο Φώτης Κουβέλης επιχειρεί να τοποθετηθεί πολιτικά "ένα κλικ" ποιο δεξιά από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποτελέσει αποκούμπι για στελέχη που θα μείνουν εκτός των σχεδιασμών της Κουμουνδούρου και να μπορέσει να στηρίξει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ με αξιώσεις.

Από την άλλη πλευρά στελέχη με επικεφαλής τον Σπύρο Κουβέλη θα προτιμούσαν να κινηθούν προς το χώρο του κέντρου με ή χωρίς το ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να παίξουν τον μπαλαντέρ του πολιτικού συστήματος και να παραμείνουν στο παιχνίδι, διεκδικώντας ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Το λευκό του Σπύρου Λυκούδη και άλλων 23 μελών στην πρόταση της ηγεσίας αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα εν όψει του συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται ότι 76 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν τις θέσεις Κουβέλη, ενώ 24 προτίμησαν το λευκό.

Ο Σπύρος Λυκούδης στην ομιλία του εξέφρασε τη διαφωνία του με τις κεντρικές επιλογές της ηγεσίας, όπως η αποχώρηση από την κυβέρνηση ή η στάση που τηρεί έναντι των πρωτοβουλιών για την Κεντροαριστερά.

«Επί μήνες συζητούσαμε με πολλούς από εκείνους που αποδέχθηκαν την πρόσκληση. Επί 10 μήνες μαζί τους συζητούσαμε και δεν αποφασίσαμε. Για ποιους αποφασίσαμε σε ώρες; Για τον Λοβέρδο και τον Καστανίδη, όταν έπρεπε βιαστικά να παρουσιάσουμε κάτι» είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Λυκούδης εξέφρασε τη στήριξή του στον Φώτη Κουβέλη, αλλά σημείωσε ότι το κείμενο των θέσεων είναι η αποθέωση των αντιφάσεων. «Η σημερινή μας πολιτική είναι αντιφατική» εξήγησε.

Πάντως, στη δευτερολογία του ο κ. Κουβέλης απάντησε στα όσα είπε ο Σπ.Λυκούδης, υπερασπιζόμενος την πολιτική της ΔΗΜΑΡ, τόσο στην υπόθεση της αποχώρησης από την κυβέρνηση όσο και στο θέμα της Κεντροαριστεράς.

Τόνισε ότι δεν χρειάζονται περιχαρακώσεις, υποκειμενισμοί και εγωκεντρισμοί και ζήτησε σεβασμό των συλλογικών αποφάσεων.

Πάντως, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων θα είναι ευνοϊκοί στο συνέδριο του κόμματος (περί τα μέσα Δεκεμβρίου) και ότι μέχρι τότε θα έχουν απορροφηθεί οι κραδασμοί.