Απομονώνουν τη Μόσχα

Την πλήρη απομόνωση της Μόσχας επιδιώκουν οι Δυτικές δυνάμεις, την ώρα που και τα τελευταία ουκρανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την Κριμαία. Στις Βρυξέλλες και χωρίς τη Ρωσία θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των «επτά ισχυρών»….


Ανησυχούν για νέα εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουκρανία απέσυρε όλα τα στρατεύματά της από την Κριμαία, μετά από μία ακόμη επίθεση του ρωσικού στρατού σε βάση που βρίσκεται δυτικά της χερσονήσου.

Οι Ουκρανοί απομακρύνονται από την Κριμαία
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ελικόπτερα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ δύο ώρες μετά την επιχείρηση είχαν απαχθεί περίπου 80 Ουκρανοί στρατιώτες. Η ρωσική πλευρά έκανε γνωστό χθες ότι η σημαία της κυματίζει σε 189 στρατιωτικές βάσεις της Κριμαίας.
Δεν θα γίνει η συνάντηση του G8 στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, οι ηγεσίες των «επτά ισχυρών», οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη, αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στη Σύνοδο της G8 που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο στο Σότσι. Οι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, απομονώνοντας με τον τρόπο αυτό τη Μόσχα.

Άλλες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι ηγέτες της G7 είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής.
Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος για τη συγκέντρωση στρατευμάτων

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επέβαλε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε συνολικά 13 Καναδούς, ως απάντηση στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας, Στίβεν Χάρπερ, στο Κίεβο το Σαββατοκύριακό.
Συνάντηση Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε χθες το απόγευμα στη Χάγη με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσια στο περιθώριο της Συνόδου στη Χάγη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Πρόκειται για την πρώτη διπλωματική επαφή δύο τόσο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών από την έναρξη της κρίσης η οποία έγινε «μετά το αίτημα της ουκρανικής αποστολής» σύμφωνα με μια πηγή της ρωσικής αποστολής.