Γ. Σταθάκης: Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για εισόδημα και 200.000 ευρώ για ακίνητα θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Σταθάκης: Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για εισόδημα και 200.000 ευρώ για ακίνητα θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για να σταματήσει η μονταζιέρα της Συγγρού επιτέλους. Επαναφορά αφορολογήτου στις 12.000 προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Διευκρινήσεις για το θέμα των φορολογικών συντελεστών έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής οικονομικού σχεδιασμού του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργος Σταθάκης.  Ανέφερε στο ΣΚΑΪ "δεν είπα  ότι δεν θα αλλάξουμε τους φορολογικούς συντελεστές, είπα ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι συντελεστές για τα υψηλά εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν. Αρκεί να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή”.

“Θα ήταν ανοησία να έλεγα πως οι Έλληνες δεν υπερφολογούνται”, ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι "υποφορολογείται μία ομάδα που φοροδιαφεύγει.
“Θα πιάσουμε τη φοροδιαφυγή και θα αυξήσουμε τα έσοδα”, σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι  “πρέπει ο συντελεστής του 42% να κλιμακωθεί όσο μεγαλώνει το εισόδημα πάνω από τα 100.000”, τόνισε.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση να πατάξει την φοροδιαφυγή. Θέλουμε και μπορούμε”, τόνισε.
Επίσης σχετικά με τη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως θα επανέλθει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα ενώ σχετικά με τη φορολογία των ακινήτων ανέφερε πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα κρατήσει τη φορολογία των ακινήτων “αλλά θα απαλλάξουμε από τον φόρο ακινήτων όσους έχουν περιουσία κάτω από τις 200.000 αντικειμενική αξία”.
Στο σημείο αυτό ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως προτεραιότητα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής οικονομικού σχεδιασμού του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στο ύψος του κουρέματος που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αναγκαίο, αλλά και στο ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών από το κόμμα της Κουμουνδούρου.
“Θα ζητήσουμε δύο, τρία χρόνια με ρήτρα ανάπτυξη ώστε να γυρίσει η οικονομία. Θα ζητήσουμε απομείωση του χρέους. Κούρεμα δηλαδή”, ανέφερε ο κ. Σταθάκης, σημειώνοντας πως “το ελληνικό χρέος από το 2014 έως το 2020 έχει ένα αξεπέραστο εμπόδιο, τα 9 δισ. πλεόνασμα που πρέπει να επιτυγχάνει κάθε χρόνο”.
Το  πλεόνασμα όπως τόνισε δεν γίνεται να επιτευχθεί, όπως δεν γίνεται να επιτευχθεί και ο στόχος των εσόδων από τις  αποκρατικοποιήσεις.
“Οπωσδήποτε αναδιαπραγμάτευση του χρέους”, ανέφερε ο κ. Σταθάκης.
“Θα ζητήσουμε δύο, τρία χρόνια με ρήτρα ανάπτυξη ώστε να γυρίσει η οικονομία. Θα ζητήσουμε απομείωση του χρέους. Κούρεμα δηλαδή”, σημείωσε. 
“Χρειάζεται κούρεμα 40 με 50%. Αν δε γίνει δεκτό υπάρχει και ο χρόνος για να γίνει μια διαπραγμάτευση στη συνέχεια. Θα αποφύγουμε τις μονομερείς ενέργειες αφού η λύση που προτείνουμε είναι αμοιβαία επωφελής”.
Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ο κ. Σταθάκης δεν το αμφισβήτησε αλλά αμφισβήτησε “την πολιτική υπερεπένδυση που έκανε η κυβέρνηση στο πλεόνασμα από τον Οκτώβριο”.
Για το δίλημμα εντός η εκτός ευρώ ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως θέση του ΣΥΡΙΖΑ “είναι παραμονή της χώρας στο ευρώ”, όμως όπως τόνισε η  Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο “την ημέρα που θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ (κυβέρνηση)”.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή ο κ. Σταθάκης τόνισε πως δεν νομίζει “ότι θα τεθεί (από τους Ευρωπαίους) θέμα νομίσματος”, ενώ για τη  δανειακή σύμβαση σημείωσε πως “είναι υπό συζήτηση και θα την διαπραγματευτούμε. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει η συζήτηση με την τρόικα. Τελειώνει η συζήτηση με το μνημόνιο”, τόνισε.
“Η διαπραγματευτική θέση μας είναι πιο ισχυρή επειδή δεν θα χρειαζόμαστε λεφτά για να πληρώσουμε τον προϋπολογισμό (λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος). Θα καταργήσουμε το μνημόνιο με μονομερείς ενέργειας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θέλει να μειωθεί το κοινωνικό κράτος.
“Έχουμε μόνο ενέργεια, νερό και ελάχιστα άλλα πράγματα στο κράτος. Πρόγραμμα κρατικοποιήσεων με την αυστηρή έννοια δεν υπάρχει. Θα κρατήσουμε το νερό, το ρεύμα και ορισμένες βασικές υπηρεσίες. Δεν νομίζω ότι έχει μείνει κάτι άλλο να αποκρατικοποιηθεί', τόνισε ο κ. Σταθάκης.. 
Αναφορικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως “υπάρχουν τρόποι να γίνει άλλο έργο στο Ελληνικό”.
Πρέπει να μείνει σε δημόσιο φορέα και να βρεθεί καλύτερη οικονομική λύση. “Για όλα τα πράγματα υπάρχουν λύσεις ισορροπημένες”, ανέφερε.