Τα καλυτερα ρουσφέτια γίνονται στην Βουλή – Έσπασαν όλα τα ρεκόρ

TΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ενώ οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υπάρχει ένας τομέας του Δημοσίου υπερστελεχωμένος. Αυτός είναι τοΚοινοβούλιο, που διαθέτει….


αριθμό υπαλλήλων – ρεκόρ, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες τηςΕυρωζώνης (στην αναλογία βουλευτών/υπαλλήλων), σύμφωνα με το Έθνος.
Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα στη Βουλή απασχολούνται1.993 μόνιμοι και έκτακτοι εργαζόμενοι, ενώ αρνητική είναι η πρωτιά και στη διαδικασίατων προσλήψεων -μέσω ρουσφετολογικών μηχανισμών- καθώς και στα προνόμια που απολαμβάνουν οι «ημέτεροι», αναφέρει το δημοσίευμα.

Προστίθεται ότι οι περισσότεροι από τους 1.993 υπαλλήλους της Βουλής (μόνιμοι και έκτακτοι) είναιδιορισμένοι μάλιστα με τις πλέον αναξιοκρατικές διαδικασίες, αφού αποτελούν προσωπικές επιλογέςτων «πατέρων του έθνους».
Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας εικοσαετίας δείχνει πως μία θέση στη Βουλή είναι ίσως ο καλύτερος ρουσφετολογικός διορισμός, κάτι που αποδεικνύεται από τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων της.

Το 1993 οι μόνιμοι υπάλληλοι δεν υπερέβαιναν τους 700, αλλά ο αριθμός τους άρχισε να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, σημειώνει το δημοσίευμα.
Συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, μόνο το γερμανικό Κοινοβούλιο έχει περισσότερους υπαλλήλους από το ελληνικό, με 2.700 άτομα, ωστόσο διαθέτει 631 βουλευτές. Στην Πορτογαλία υπάρχουν 360 υπάλληλοι για 230 βουλευτές, ενώ στη Μάλτα αντιστοιχεί λιγότερος από ένας υπάλληλος ανά βουλευτή.

Στην Ελλάδα η αναλογία είναι περίπου έξι υπάλληλοι για κάθε βουλευτή. Στα ίδια επίπεδα σχεδόν με τη χώρα μας είναι η Ολλανδία, το Κοινοβούλιο της οποίας διαθέτει 150 βουλευτές και 1.500 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2009 και επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου, οι μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής είχαν διπλασιαστεί και έφτασαν τους 1.361. Με τους μετακλητούς υπαλλήλους, τους αστυνομικούς και τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών ο συνολικός αριθμός τους ανέβηκε στους 2.123.
Πέντε χρόνια αργότερα από τη Βουλή έχουν χαθεί 130 θέσεις εργασίας.