«Είστε οι ήρωες της Ουκρανίας»

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε τους αντιπάλους του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Δεν έχετε δικαίωμα να φύγετε από την Μαϊντάν… μη…


σταματάτε ακόμα», είπε η Τιμοσένκο στους περίπου 50.000 συγκεντρωμένους.
Καθισμένη σε αμαξίδιο, λίγη ώρα μετά την απελευθέρωσή της από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη η Γιούλια Τιμοσένκο είπε στους συγκεντρωμένους: «Εσείς είστε οι ήρωες, οι καλύτεροι της Ουκρανίας.

Η δικτατορία έπεσε. «Επεσε όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες, αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του».
«Η πατρίδα μας μπορεί ξανά από σήμερα να δει ήλιο και ουρανό, η δικτατορία τερματίστηκε», συμπλήρωσε η άλλοτε ηγερία της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 και πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η οποία είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας.

Εκφράζοντας τη λύπη της για τους θανάτους των διαδηλωτών στις συγκρούσεις με την αστυνομία η Τιμοσένκο πρόσθεσε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί πως «ούτε μια ρανίδα αίματος δεν χύθηκε μάταια».
Παράλληλα, δήλωσε ότι: «Είμαι βεβαία ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα μέλος της ΕΕ και αυτό θα τα αλλάξει όλα».

Η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς», είπε η Τιμοσένκο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.
Να σημειωθεί ότι η ομιλία της διακόπηκε για λίγη ώρα από έναν άνδρα που την αποδοκίμασε, αλλά συνέχισε, ενώ πολλοί στο πλήθος την επιδοκίμαζαν και άλλοι την αποδοκίμαζαν.
Μάλιστα, η Τιμοσένκο αναφέρθηκε και στην εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή η πλατεία του Κιέβου: «Δεν αναγνώρισα το Κίεβο, με τα καμένα αυτοκίνητα, τα οδοφράγματα, αλλά αυτή είναι μια άλλη Ουκρανία, η Ουκρανία των ελεύθερων ανθρώπων».

Αμέσως μετά την άφιξη Τιμοσένκο, που είχε καταδικαστεί το 2011 για κατάχρηση εξουσίας, ιερείς τέλεσαν μια προσευχή για ένα από τα θύματα της βίας της περασμένης εβδομάδας με σχεδόν 80 νεκρούς.