Έρχονται οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων στην Αθήνα!

Μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των πρώτων βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, λειτουργεί πιλοτικά…


όμως πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε και επίσημα η εφαρμογή του, όταν και τοποθετήθηκε ο πρώτος ολοκληρωμένος κάδος στην πλατεία του Αγίου Θωμά στου Γουδή, προκειμένου να αποφορτιστεί η περιοχή από τον μεγάλο όγκο σκουπιδιών, δεδομένου ότι στην εν λόγω συνοικία βρίσκονται τα νοσοκομεία, Παίδων και Λαϊκό.

Ο βυθιζόμενος κάδος, είναι μεγέθους 6 τετραγωνικών μέτρων και είναι θαμμένος σε βάθος τριάμισι μέτρων κάτω από το έδαφος, ενώ στην επιφάνεια βρίσκεται η είσοδος – χοάνη στην οποία οι πολίτες ρίχνουν τα απορρίμματα.

Ο κάδος παρακολουθείται μέσω τηλεματικού συστήματος, το οποίο ενημερώνει την υπηρεσία καθαριότητας για την πληρότητά του. Η αποκομιδή των συμπιεσμένων απορριμμάτων θα γίνεται ανά δύο ημέρες, από ένα μόνο απορριμματοφόρο.
Ταυτόχρονα, μέσω του συστήματος, συλλέγονται γενικά στατιστικά στοιχεία για τα απορρίμματα που θα συγκεντρώνονται στους κάδους, οι οποίοι επιπλέον διαθέτουν και σύστημα συναγερμού για την αποφυγή δολιοφθορών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εγκατάσταση ενός επιπλέον βυθιζόμενου κάδου στα Ιλίσια (Αιγινίτου και Σισίνη) και θα ακολουθήσουν άλλοι 20 σε περιοχές που υπάρχει μεγάλος φόρτος απορριμμάτων.

Ακολουθεί το προσεχές διάστημα η εγκατάσταση στα εξής σημεία: Μεσογείων και Βασ. Σοφίας (Πύργος Αθηνών), Παγκράτι (Υμηττού 123-125), Παπαδά και Αντερσεν, Πλατεία Κουμουνδούρου, στα τρία νεκροταφεία της πόλης, Κωνσταντινουπόλεως και Βουτάδων, Κριεζώτου στο Κολωνάκι κ.ά.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Αν. Βαρελά υπολογίζεται ότι χωράει από 12 έως 20 κυβικά μέτρα, καθώς διαθέτει σύστημα συμπίεσης των απορριμμάτων, αντικαθιστώντας 45 συμβατικούς κάδους. Επίσης ο μεγαλύτερος βυθιζόμενος έχει χωρητικότητα όσο 70 «πράσινοι» κάδοι.

Επιπλέον θα «ελευθερωθούν» από 40 έως 70 θέσεις στάθμευσης, όσοι δηλαδή κάδοι αντικατασταθούν στις περιοχές από τους βυθιζόμενους. Την ίδια στιγμή, θα εκλείψει το φαινόμενο της διασποράς των κάδων σε διάφορα σημεία του δρόμου.