Από πάμφτωχος… δισεκατομμυριούχος

Μπορεί κάποιος άπορος από μια φτωχή χώρα να γίνει ξαφνικά δισεκατομμυριούχος και διάσημος; Αν νομίζετε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στα όνειρα, τα παραμύθια και τις σαπουνόπερες, είστε γελασμένοι.
Τρανό παράδειγμα…
η περίπτωση του Ουκρανού Γιαν Κουμ, ο οποίος από την απόλυτη φτώχια που βίωνε σιτιζόμενος με κουπόνια της Πρόνοιας βρέθηκε να απολαμβάνει το american dream λόγω της εξαγοράς της εφαρμογής WhatsApp που ο ίδιος δημιούργησε από τον διαδικτυακό κολοσσό, το Facebook.
Ο Κουμ στα 16 του χρόνια μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου ζούσε φτωχικά με την οικογένειά του παίρνοντας μέρος σε συσσίτια.

Ο νεαρός τελείωσε το γυμνάσιο και μπήκε στο πανεπιστήμιο, σπουδάζοντας προγραμματισμό και ηλεκτρονική,  ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα το παράτησε.
Η πρώτη του δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών του ήταν στη Yahoo το 1998 όπου έμεινε μέχρι το 2007.
Στη συνέχεια και για δύο χρόνια, αφιερώθηκε στην εφαρμογή WhatsApp, ενώ λίγα χρόνια αργότερα πέτυχε το χρυσό deal.

Ενδεικτικό της δύσκολης ζωής που πέρασε ο Κουμ είναι ότι θέλησε να υπογραφεί η συμφωνία έξω ακριβώς από το κτίριο στο οποίο ως έφηβος πήγαινε για να συλλέξει τα κουπόνια της Πρόνοιας.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook γνωστοποίησε ότι θα καταβάλει το ποσό-μαμούθ των 19 δισ. δολαρίων, προκειμένου να εξαγοράσει την εφαρμογή Instant messaging, «WhatsApp».

Από τα 19 δισ. της συμφωνίας, τα τέσσερα θα δοθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές.
«Το WhatsApp πρόκειται να συνδέσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Υπηρεσίες που φθάνουν σε αυτό το επίπεδο έχουν μια απίστευτη τιμή» είπε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ.
«Το WhatsApp έχει χτίσει μια κινητή υπηρεσία μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο, η οποία έχει ηγετική θέση και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Facebook, το οποίο επίσης επισημαίνει ότι η υπηρεσία έχει «περισσότερους από 450 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες.
Εξ αυτών το 70 % είναι καθημερινά ενεργοί, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ανοίγουν έναν λογαριασμό κάθε μέρα».