«Απειλεί» με νέο 2013 ο Χ. Σταϊκούρας;

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος ΣταϊκούραςΓια «Καλή επίδοση του 2013», η οποία «Φαίνεται να συνεχίζεται και το 2014», κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας...

 Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έστω κι αν εκείνη δεν βρίσκεται εδώ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προβάλλει στους εκπροσώπους των δανειστών «τεκμηριωμένες προτάσεις». Ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι «Βέβαια, η έως σήμερα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνει ότι οι εκτιμήσεις μας διαπνέονται από ρεαλισμό. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εκτιμήσεις και προβλέψεις τις οποίες θα πρέπει συνεχώς να επιβεβαιώνουμε. Πάντως, νέα, οριζόντια, μη ψηφισμένα μέτρα περιστολής μισθών και συντάξεων και αύξησης φόρων δεν προβλέπονται».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επικαλείται το πρωτογενές πλεόνασμα για αυτή την «αισιοδοξία», τονίζοντας ότι «Με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σχεδόν διπλάσιο από πέρυσι. Το δε πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, τα έσοδα είναι 230 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό δεκαήμερο. Ωστόσο, η επίδραση του της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013 στο δημοσιονομικό ισοζύγιο του 2014 τελεί υπό αξιολόγηση».

Σε σχετική ερώτηση για το αν αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα προέρχεται από το γεγονός ότι το Δημόσιο έχει πάψει προ πολλού να πληρώνει τους πάντες, σε μια λογική στάσης πληρωμών δηλαδή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντά ότι «Η αλήθεια είναι ότι το κράτος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Έχει ήδη μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του περίπου κατά 50% το 2013. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι, αν και το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών συρρικνώνεται έχουν δημιουργηθεί κάποιες νέες. Οφειλές όμως που ενσωματώνονται στις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν κρύβονται δαπάνες "κάτω από το χαλί"».

Με λίγα λόγια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπεραμύνεται της υπάρχουσας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά, βλέπει ότι όλα κυλούν ομαλά σε μια «τελειωμένη» εθνική οικονομία, αλλά και υποστηρίζει ότι δεν προβλέπεται εφαρμογή άλλων μη ψηφισμένων μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τα ήδη ψηφισμένα μέτρα φτάνουν και περισσεύουν για να αποτελειώσουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία.