Ιστορίες καθημερινής τρέλας, με τις οποίες πρέπει να ασχοληθεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ Χατζιδάκις

Του Πέτρου Τρουπιώτη
 
 
   Για μια ακόμα φορά , η χώρα μας κινδυνεύει να καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αρκετά βαρύ πρόστιμο . και αυτό γιατί για συντεχνιακούς αλλά και μικροπολιτικούς όπως φαίνεται λόγους, κάποιοι κρατούν εν ισχύει νόμο του 1934, ο οποίος στην ουσία απαγορεύει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε έναν μεγάλο τομέα σε........ συγκεκριμένο μέρος της χώρας.
 
 Δηλαδή , σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, μια εποχή που οι αγορές είναι ανοιχτές σε όλα, τα κεφάλαια και τα προϊόντα κινούνται παντού, εμείς ως χώρα, συντηρούμε νόμο 80 ετών, που είχε γίνει τότε για να προστατέψει συγκεκριμένη ομάδα παραγωγών στην Σάμο, αλλά σήμερα είναι σαφές ότι όχι μόνον λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα , αλλά και είναι ευθέως αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία.
 Ο νόμος του 1934 ,λοιπόν απαγορεύει σε οποιονδήποτε  παράγωγο στην Σάμο να παράγει κρασί και τους υποχρεώνει να γίνουν μέλη του τοπικού συνεταιρισμού και να παραδίδουν κάθε χρόνο το σύνολο της παραγωγής του στην Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου.
  Δηλαδή, η συγκεκριμένη διάταξη που εφαρμόζεται μόνον στην Σάμο, είναι αντίθετη  με την κοινοτική αρχή της ανοικτής αγοράς, στην οποία κάθε παραγωγός πρέπει έχει ελεύθερη πρόσβαση.
 Για αυτή την παραβίαση των κοινοτικών κανόνων , αλλά και των κανόνων της ελεύθερης οικονομίας και της κοινής λογικής θα έλεγα εγώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , έχει στείλει ήδη προειδοποιητική επιστολή  προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους νόμους της ΕΕ και της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων, άλλως θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 Και επειδή δεν έχουμε συμμορφωθεί τώρα πια κινδυνεύουμε να παραπεμφθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να τιμωρηθούμε με βαρύ πρόστιμο (εφάπαξ) και βέβαια πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ για κάθε μέρα που περνά μετά την απόφαση και δεν συμμορφωνόμαστε.
 Πρόστιμο , βέβαια, που θα πληρώσουμε όλοι εμείς οι πολίτες, όπως καταλαβαίνεται.
  γιατί .
  Και όλα αυτά βέβαια για δυο πολύ απλούς όπως φαίνεται λόγους.
 Ο πρώτος είναι ότι κάποιοι έχουν «βολευτεί» με το μονοπώλιο του εκεί συνεταιρισμού και δεν θελουν να  αλλάξουν τα πράγματα .
Το δεύτερο είναι ότι οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, δεν θελουν αλλαγή γιατί φοβούνται πως όσοι θίγουν από μια τέτοια ρύθμιση , δηλαδή κάποιοι εργαζόμενοι στον συνεταιρισμό και βεβαίως οι διοικούντες, δεν θα είναι εκλογικοί τους πελατες.
 Και η Σάμος είναι μονοεδρική περιφέρεια…
 Μόνον που με τέτοιες οπισθοδρομικές κινησεις, εκτός από το ότι κινδυνεύουμε με πρόστιμα, αποκλείονται και κάθε είδους επενδύσεις στο νησί.
 Ήδη , συγκεκριμένη εταιρεία που θέλει να παράγει κρασί  από σταφύλια της Σάμου και μάλιστα να το εξάγει στο εξωτερικό , κάτι που σημαίνει επενδύσεις στο νησί, θέσεις εργασίας και εξαγωγές, το σκέφτεται πια σοβαρά , μετά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.
 Και τέτοιες ενέργειες εκ μέρους του κράτους , το μονο που κάνουν είναι να αποθαρρύνουν ολους , έλληνες και ξένους , από το να επενδύουν στην χωρά μας. Και όμως , οι επενδύσεις είναι το βασικό που χρειαζόμαστε σήμερα.
 Μήπως λοιπόν , αφού κανεις άλλος δεν κάνει τίποτε, θα πρέπει ο αρμόδιος υπουργός , ο κ Χατζιδάκις, που ξέρει και τα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , να δώσει εντολή για άμεση αλλαγή του νόμου, ώστε να γλυτώσουμε τα πρόστιμα και να μην χαθούν επενδύσεις , αλλά και να μην υπάρξει άλλη μια κακή εικόνα για την χώρα μας στον διεθνή οικονόμο χώρο.
Ας παραμερίσει συντεχνιακά και κομματικά συμφεροντα.και ας κινηθεί.
 
 
ΥΓ.
1.Ειναι νόμιμο ( και ηθικό) ανώτερος υπάλληλος του εποπτεύοντος τους συνεταιρισμούς υπουργείου να είναι και μέλος του ΔΣ  συνεταιρισμού; Ελέγχων και ελεγχόμενος;
 
2 Αλήθεια στον συνεταιρισμό στην Σάμο ( που παράγει κρασί μην το ξεχνάμε), πόσοι οινολόγοι υπηρετούν και πόσοι διοικητικοί υπάλληλοι;