Οι διαδοσεις για κρισεις στις Εν. Δυναμεις (παλι) και οι ευθυνες των πολιτικων

 Του Πέτρου Τρουπιώτη

 
     Με το που μπήκε ο νέος χρόνος, άρχισαν πάλι τα σενάρια για αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Και μάλιστα με χρονικό προσδιορισμό.
Ως τις 15 Ιανουαρίου./
  Παρόμοιε σενάρια βέβαια είχαμε και πριν τρεις-τέσσερεις μήνες, που βεβαία διαψευστήκαν και πάλι πριν κανένα μηνά, που έπεσαν στο κενό.
    Όπως φαίνεται και τα σημερινά σενάρια μάλλον θα πέσουν έξω , για μια σειρά πολύ απλούς λόγους.
 Ο πρώτος είναι ότι δεν έχει προκύψει κάτι ιδιαίτερα συγκλονιστικό που να οδηγήσει σε κρίσεις άμεσα.  Μόνον η πίεση μιας ομάδας της κλαδικής των απόστρατων της ΝΔ, υπάρχει , όμως αυτή και δεν έχει απήχηση στο σύνολο των απόστρατων της Συγγρού και δεν φαίνεται να εισακούγεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Το αντίθετο θα έλεγα καταφερνουν οι....... κύριοι απόστρατοι με τις πιέσεις τους.
  Ο δεύτερος  λόγος είναι ότι οι κρίσεις θα πρέπει να γίνουν , στα μέσα Μαρτίου. Όποτε δεν έχει και κανέναν νόημα να αναστατωθεί το σύνολο του στρατεύματος με έκτακτες κρίσεις και πιθανόν μετά και τακτικές.
 Πρόκειται για λογικές του παρελθόντος, ξεπερασμένες, άνευ λογικής.
 Και όμως κάποιοι συνεχίζουν να προωθούν αυτές τις ιδέες, για λόγους που έχουν να κάνουν , συνήθως , με προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις.
 Μάλιστα , τώρα , για να μπορέσουν να δώσουν μια σοβαροφάνεια σε όλες αυτές τις πιέσεις, λένε πως θα πρέπει να γίνουν οι κρίσεις, γιατί η κατάσταση στην Τουρκία θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα και « όλα μπορεί να συμβούν». Όποτε θα πρέπει η ηγεσία του στρατεύματος να έχει αλλάξει τώρα. Λες και οι σημερινοί αντιστράτηγοι, αντιπτέραρχοι και αντιναύαρχοι, αν τελικά γίνουν αλλαγές και αναλάβουν, θα μάθουν την κατάσταση μόλις πάρουν τα γαλόνια του αρχηγού. Αν τώρα που είναι δεύτεροι, τρίτοι, τέταρτοι δεν γνωρίζουν, ε  τότε ζήτω που καήκαμε…..
Όμως οι συγκεκριμένες γραφικές διαδόσεις, που δυστυχώς φαίνεται να ξεκινούν ακόμα και από ανώτατους αξιωματικούς με προσβάσεις σε κρίσιμα γραφεία των επάνω ορόφων του Πεντάγωνου, προκαλούν αναστάτωση (και δικαίως) κυρίως στις τάξεις των ανώτατων αξιωματικών . Προκαλούν συζητήσεις, σχεδιασμούς και ομαδοποιήσεις, που στην συνεχεία οδηγούν αρκετούς να ψάχνουν «φίλους και γνωστούς» στο πολιτικό σύστημα και «μπάρμπα στην Κορώνη».
  Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η «ξέφτια» στις ένοπλες δυνάμεις με τις ‘έκτακτες» κρίσεις και τις διαφορές κατά καιρούς διαδόσεις, που το μονο που κάνουν είναι να προκαλούν προβλήματα στην λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενός σώματος που λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί με βάση την ιεραρχία και τον σεβασμό της, αλλιώς δεν πρόκειται για στράτευμα…
  Ας σταματήσει λοιπόν αυτό το παιχνιδάκι με τις διαρροές κατά καιρούς , με την προβολή προσώπων και τις διαδόσεις κατά κάποιων, που μόνον καλή υπηρεσία δεν προσφέρουν και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην χωρά.
 Και ας αποφασίσει και η πολιτική ηγεσία (της χωράς και του υπουργείου) να βάλουν τέλος μια και καλή στο όλο αυτό θέμα.
 Ας καθορίσουν θητεία στους αρχηγούς , έτσι όλοι να ξέρουν ποιος και μέχρι ποτέ θα είναι στην θέση του για να μην έχουμε τα διάφορα παρατράγουδα χρόνια τώρα.
Όλα αλλάζουν στην χώρα, ας αλλάξει και αυτό.
ptroupiotis@yahoo.gr