Αναγκαία η σταθερή γραμμή και η συνεχής εφαρμογή της

Του Πέτρου Τρουπιώτη

    Ήδη προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην διεθνή εικόνα της χώρας αλλά και στις σχέσεις των αρχών ασφαλείας ( και όχι μόνον) με τις ΗΠΑ, η αδυναμία της αστυνομίας βαν βρει και να συλλάβει τον Χ Ξηρό.

   Τις ήμερες της επίσημης επίσκεψης του αντιπρόεδρου και υπουργού Εξωτερικών Ε Βενιζέλου στις ΗΠΑ ( την περασμένη εβδομάδα) , είχαμε επισημάνει από αυτές εδώ τις στήλες ότι θα του εκφράσουν μεγάλα παραπόνα για το ζήτημα τρομοκρατία.

 Τώρα , λοιπόν που έρχονται σιγά-σιγά οι ..........
πληροφορίες, για το τι έγινε στην εκεί επίσκεψη του , φαίνεται ότι τα πράγματα ήταν χειρότερα παρότι περίμεναν οι έλληνες διπλωμάτες.

 Η αμερικανική αντίδραση δεν ήταν μόνον πίεση για να συλληφθέν ο Ξηρός , αλλά ήταν και διαμαρτυρία (και μάλιστα έντονη) για το πώς ξέφυγε ο τρομοκράτης από τις ελληνικές αρχές.

  Οι πληροφορίες λένε ήτοι ο κ Κερι, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών , σε όλη την διάρκεια την συνάντησης , επανέρχονταν στο ζήτημα με κάθε ευκαιρία και τόνιζε στον κ Βενιζέλο την μεγάλη σημασία του ζητήματος αυτού.. Και να μην ξεχνάμε ότι έτσι ξεκίνησε την συνάντηση  ο κ Κέρι. Με παράπονα, και μάλιστα έντονα , για την τρομοκρατία και την αντιμετώπιση της στην Ελλάδα.


 Οι ίδιες πληροφορίες λένε , ότι ο κ  Βενιζέλος, αντιμετώπισε  το ίδιο κλιμα και τα ίδια παραπόνα και στην συνάντηση του με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα όπως φαίνεται και συνεργάτες του αντιπροέδρου  – έλληνες διπλωμάτες, αντιμετώπισαν από συνεργάτες του αμερικανού υπουργού Οικονομικών «ευγενικές» είναι η αλήθεια επισημάνσεις  για το πόσο κακό κάνει στην εικόνα της χώρας μας στην διεθνή οικονομική αγορα το θέμα αυτό. Το ζήτημα της τρομοκρατίας.

  Μάλιστα , το όλο κλιμα έχει θορυβήσει αρκετούς στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν ως «καθήκον» να προσελκύσουν επενδύσεις στην Αθήνα. Είναι πολύ δύσκολο να έρθει κάποιος να επενδύσει σε μια χωρά που εκτός των άλλων προβλημάτων , υπάρχει και το ζήτημα της τρομοκρατίας.


   Είχαμε από αυτές εδώ τις στήλες επισημάνει από την αρχή της εξαφάνισης Ξηρού , ότι αν δεν συλληφθέν σύντομα , θα έχουμε  προβλημάτισε σχέση με την εικόνα της χωράς μας καστών διεθνή σκηνή. Και μάλιστα  μεγάλα. Και όπως φαίνεται , δυστυχώς αυτά τα προβλήματα έρχονται τώρα μπροστά μας.

 Και η κατάσταση τείνει προς το αδιέξοδο.

 Γιατί η εικόνα μιας χώρας , στην οποία εκτός των άλλων προβλημάτων, καταδικασμένοι σε 6 φορές ισόβια τρομοκράτες περνούν αδεία(ες) και μάλιστα όχι μόνον εξαφανίζονται αλλά και δηλώσεις, βίντεο και φωτογραφίες κηρύσσουν «νέα τρομοκρατία» , δεν είναι και η καλύτερη που θα μπορούσαμε να είχαμε.

 Από την άλλη όμως , και η υπερβολική αντίδραση , όπως για παράδειγμα οι προκηρύξεις και οι κόντρες κομμάτων για το θέμα και κατηγορίες για συνεργάτες της τρομοκρατίας, δεν βοηθούν στην βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Αντίθετα δίνουν την αίσθηση ότι όντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα τρομοκρατίας στην χώρας μας επιβεβαιωμένη αυτή η ανησυχία και από τις ακραίες αυτές αντιδράσεις την πολιτείας. Αντιδράσεις όμως που έρχονται κατόπιν εορτής ( ως συνήθως στην χώρα μας), δηλαδή αφού όπως τώρα σιγά αποκαλύπτεται ο «δραπέτης» Ξηρός, κινείτο στις φύλακες ως τουρίστας, πήγαινε όπου ήθελε και συναντούσε οποίον ήθελε. Και βέβαια έπαιρνε συχνότατα  άδειες εξόδου.

  Μήπως λοιπόν η αντίδραση της πολιτείας στο θέμα τρομοκρατία, πρέπει να είναι αυστηρή, συγκεκριμένη, συνεχής και χωρίς παρελκύσεις;

 Γιατί όταν , ως συνήθως , τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα , μάλλον δεν κάνουμε καλό στην χώρα μας…
ptroupiotis@yahoo.gr