«Λευκη εβδομαδỨΜια προταση χωρις προγραμμα….

  Του Πέτρου Τρουπιώτη

     Όλες οι προτάσεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν γρήγορα και να έχουν θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι σωστά δομημένες, να λαμβάνουν υπόψιν τους το σύνολο των πραγμάτων και κυρίως να βρίσκονται σε αρμονία με το κοινωνικό περιβάλλον.
  Την θέση αυτή( ίσως όχι με ακριβώς αυτά τα λογία, εξέφραζε πάντα σε συζητήσεις με συνεργάτες του , πολίτικός που έχει φτάσει πολύ ψηλά, καθηγητής και αποτελεσματικός , τουλάχιστον στα.............  θέματα στα οποία έβαζε προτεραιότητα
  Τις αρχές αυτές , που διδάσκονται σε όλες τις Σχολές Διοίκησης και μάνατζμεντ (και όχι μόνον) είναι σαφές ότι δεν τις  εφαρμόζουμε στην χωρά μας. Γι αυτό ίσως και σε πολλά πράγματα δεν έχουμε αποτελέσματα.
  Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν εφαρμόζουμε τις αρχές αυτές είναι γιατί δεν θέλουμε να δουλέψουμε οργανωμένα και με σύστημα γιατί αυτό «ενοχλεί» πολλούς και «ξεβολεύει» αρκετούς ενώ δίνει την ευκαιρία  να μην υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα έλεγχου.
Και βέβαια, δεν εφαρμόζουμε το συγκεκριμένο σύστημα γιατί συνήθως οι προτάσεις γίνονται με μονο γνώμονα το στενό προσωπικό η επαγγελματικό συμφέρον αυτού που κάνει την πρόταση. Ο οποίος αδιαφορεί για όλες τις άλλες επιπτώσεις και ασχολείται μόνον με την ..τσέπη του , για να το πούμε κυνικά.
 Δυστυχώς , έτσι φαίνεται ότι κινήθηκε και η ΠανελλήνιαΟμοσπονδία Ξενοδόχων, με την πρόταση της για την ‘λευκή εβδομάδα» όπως λέγεται, δηλαδή μια εβδομάδα διακοπή των σχολείων για να κάνουν τα παΐδιά χειμερινές διακοπές.
 Πρόταση που η κυβέρνηση συζητάει, όπως φαίνεται σοβαρά…
 Δείτε τώρα το παράλογο της πρότασης.
 Οι ξενοδόχοι προτείνουν κάτι τέτοιο για να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός και να κάνουν τα παιδιά σκι για παράδειγμα.
 Τώρα το αν έχει χιόνι εκείνη την εποχή και που και αν υπάρχουν ξενοδοχεία για κάτι τέτοιο είναι ένα άλλο θέμα.
 Όμως η πρόταση αυτή πάσχει σε πολλά σημεία.
 Το πρώτο έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό κομμάτι. Ποιος είπε ότι μπορεί να διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία , έτσι κατά μέσής της χρονιάς, χωρίς να υπάρχει κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για το τι θα γίνει. Και ποιος είπε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία καθορίζεται από τις απόψεις Ομοσπονδιών, ασχέτων από την εκπαίδευση.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την οργάνωση όλης αυτής της διαδικασίας. Γιατί ποιος είπε ότι επειδή τα σχολεία θα σταματήσουν να λειτουργούν κάποιες μέρες, οι γονείς των παιδιών θα έχουν και αυτοί άδεια για να πάνε τα παΐδιά τους διακοπές.
Το τρίτο και κυριότερο είναι το ότι δεν είναι βέβαιο, μάλλον το αντίθετο, ότι η πλειοψηφία των οικογενειών έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει διακοπές μέσα στην μέση της χρονιάς. Την στιγμή που οι μισοί τουλάχιστον έλληνες δεν πήγαν το καλοκαίρι διακοπές.
 Αρά εκτός των άλλων δημιουργούμε και ψυχολογικά προβλήματα σε παΐδια που δεν θα πάνε διακοπές, σε γονείς που θα αντιμετωπίζουν τα παραπόνα των παιδιών τους κλπ.
 Αποτέλεσμα τελικά θα είναι και μαθήματα να μην γίνουν και να πρέπει κάπως να αναπληρωθούν, και να μην πάνε διακοπές οι περισσότεροι μαθητές αρά να μην υ6παρξει ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού , να υπάρχουν προβλήματα στις οικογένειες και βεβαίως κάποιες χιλιάδες γονείς να μην έχουν «τι να κάνουν τα παΐδια τους» για τις μέρες που θα είναι τα σχολειά κλειστά.
 Και όμως , δυστυχώς, φαίνεται ότι η κυβέρνηση μελετά την πρόταση αυτή σοβαρά…
    Η πρόταση αυτή , που είναι κακή αντιγραφή διακοπών χειμώνα , χώρων της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης , με παράδοση στον χειμερινό τουρισμό και βγουν με χιόνια, δεν θα ήταν κακή ιδέα που λένε , αν είχε μελετηθεί σωστά , αν γινόταν μετά από συνεργασία με οσους μελετούν την οργάνωση της εκπαίδευσης και κυρίως αν είχε πρωταρχικό στόχο την εκμάθηση σκι ή την καλλιέργεια της αγάπης για το βουνό και την φύση στους μαθητές.
 Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει όχι απλώς να είναι οργανωμένο σωστά αλλά και να μετέχουν όλα τα παιδιά σε αυτό.
 Παλαιοτέρα υπήρχε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο προέβλεπε το να πηγαίνουν συγκεκριμένες τάξεις σχολείων μια εβδομάδα στο βουνό κυρίως για να μαθαίνουν τα παιδιά σκι και αλλά χειμερινά σπορ, ενώ το απόγευμα έκαναν μάθημα σε αίθουσες σχολείων της περιοχής.
 Το πρόγραμμα αυτό, είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
 Πήγαιναν όλοι οι μαθητές (και όχι μόνον όσα παιδιά είχαν οι οικογένειες τους την οικονομική δυνατότητα),πήγαιναν όλοι μαζί ως τάξη η σχολείο με την επίβλεψη καθηγητών και καλλιεργείτο ομαδικό πνεύμα, έκαναν μάθημα το απόγευμα και βεβαίως μάθαιναν οργανωμένα και σοβαρά χειμερινά σπορ. Και τέλος υπήρχε τόνωση του χειμερινού τουρισμού.
 Το πρόγραμμα αυτό, που κάποιες χρονιές λειτούργησε ικανοποιητικά, σταμάτησε από την μια για δεν υπήρχαν πια κοινοτικά χρήματα και η χώρα μας δεν θέλησε να βάλει ίδιους πόρους, ενώ είχαν παρουσιασθεί προβλήματα σε σχέση με τα ξενοδοχεία, την λειτουργία των εκπαιδευτικών σε σχέση με τα μαθήματα και αλλά παρατράγουδα.
 Αν λοιπόν το Υπ Παιδείας, γιατί αυτό πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο σε θέματα που αφορούν τους μαθητές, θέλει να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα , ας το κάνει οργανωμένα , με συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως παλιά έτσι ώστε να επωφεληθούν πολλαπλώς οι μαθητές . και δευτερευόντως οι ξενοδόχοι.
 Αλλά ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν γίνεται από τον ένα μήνα στον άλλο. Θέλει οργάνωση, πρόγραμμα και σχεδιασμό.
 Όλα τα αλλά είναι μπαλώματα που δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα αλλά αντίθετα θα δημιουργήσουν πολλών ειδών προβλήματα.