Άνεργος; Μη μένεις ανενεργός!

photo: mostill_timothy@FlickrΤο χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άνεργος νέος είναι να παραμείνει ανενεργός για μεγάλα διαστήματα, μας λέει η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, κα Ανδρούλλα Βασιλείου....
Και έχει δίκιο, γιατί παραμένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγοράς εργασίας, ο νέος αδρανεί και συχνά παραμελεί τις δεξιότητες που απέκτησε μέσω της εκπαίδευσής του. Η κα Βασιλείου εξηγεί πως υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και πως μέσω κατάρτισης και μετεκπαίδευσης οι νέοι μπορούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις ευνοϊκές συνθήκες εργασίας που χρειάζονται.

«Το παράδοξο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πως ενώ υπάρχουν τέτοια ψηλά ποσοστά ανεργίας (περίπου 5,7 εκατομμύρια άνεργοι νέοι – 23,6% νεανική ανεργία στην ΕΕ τον Νοέμβριο 2013), υπάρχουν επίσης περίπου δυο εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας», τονίζει η κα Βασιλείου. «Το κυριότερο πρόβλημα όμως είναι πως αν και κατέχουν γνώσεις και δεξιότητες, πολύ συχνά τα προσόντα των νέων δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που ζητάει η αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι η αγορά εργασίας απαιτεί πολύ καλές γνώσεις στην τεχνολογία της πληροφορίας. Άρα, πρέπει να δώσουμε αυτές τις απαραίτητες δεξιότητες στους νέους για να μπορέσουν να συμπληρώσουν αυτά που ξέρουν με αυτό που χρειάζεται η αγορά». Για αυτό τον λόγο η Επίτροπος εξηγεί πως πρέπει να συνεργαστούν τα εκπαιδευτικά συστήματα με την αγορά εργασίας.

Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως η Νεανική Εγγύηση που εξασφαλίζει πως κάθε νέος θα βρίσκει εργασία, υποτροφία ή θέση επαγγελματικής κατάρτισης μέσα σε τέσσερις μήνες αφότου μείνει άνεργος, και το Erasmus+ που θα χρηματοδοτήσει υποτροφίες κινητικότητας στο εξωτερικό για φοιτητές, καθηγητές, εκπαιδευτικούς και μαθητευόμενους, αποτελούν σημαντικά οφέλη για τους νέους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. «Ωστόσο», τονίζει η κα Βασιλείου, «η ανάπτυξη είναι αυτή που πραγματικά θα δώσει ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Είναι κάτι που οπωσδήποτε χρειαζόμαστε, λέει, αλλά «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους νέους δίχως τις γνώσεις που θα χρειαστούν και στο παρόν και στο μέλλον. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα». Πρέπει όμως να δοθεί και ώθηση στην αγορά για να απορροφήσει περισσότερους νέους, και εδώ, εξηγεί η κα Βασιλείου, συμβάλει καθοριστικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως (ΕΤΕπ) η οποία έχει καταρτίσει σχέδια για τη νεανική επιχειρηματικότητα με πολύ ευνοϊκούς όρους για να μπορέσουν και οι νέοι να δημιουργήσουν οι ίδιοι επιχειρήσεις δικές τους, οι οποίες στη συνέχεια θα απορροφήσουν κι άλλους νέους. Παρακινεί δηλαδή τους νέους, αν δεν βρίσκουν αυτό που θέλουν στην αγορά να το δημιουργήσουν από μόνοι τους.

Όσο για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για βοήθεια στους νέους και την καταπολέμηση της ανεργίας; Η ΕΕ έχει σηματοδοτήσει €6 δισ. για αυτό τον σκοπό, αλλά η Επίτροπος δηλώνει πως σίγουρα δεν είναι αρκετά. «Ο σκοπός αυτών των €6 δισ. δεν ήταν για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες της νεανικής ανεργίας», εξηγεί. «Είναι για να συνδράμει η Ευρώπη στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αρχίσουν να εφαρμόζουν τα σχέδια για τη νεανική εγγύηση». Υπενθυμίζει πως ταυτόχρονα τα κράτη-μέλη έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τον ίδιο σκοπό, τα ποσά και οι προτεραιότητες του οποίου καθορίζονται έπειτα από κοινή συμφωνία. Η κα Βασιλείου δήλωσε επίσης πως για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας πρόσφατα εγκρίθηκε από την ΕΕ το ποσό των €160 εκ. για την Ελλάδα και €10,5 εκ. για την Κύπρο για το 2014, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, όπως το χαρακτήρισε, αλλά αυτό προϋποθέτει πως οι εθνικές κυβερνήσεις θα αρχίσουν να θέτουν σε εφαρμογή τα σχέδια για τους νέους, έτσι ώστε να φανεί η διαφορά που θα κάνει αυτή η χρηματοδότηση. Αυτά συμπεριλαμβάνουν τη συνέχιση της εκπαίδευσης (ιδίως για νέους που έχουν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο), θέσεις μαθητείας και κατάρτισης, και θέσεις εργασίας. Μάλιστα η κα Βασιλείου προσθέτει πως «λαμβάνοντας μέρος στα συστήματα μαθητείας και πρακτικής εξάσκησης, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους νέους, όχι μόνο στο να επενδύσουν οι ίδιοι στο μέλλον τους, αλλά και για να αυξήσουν τις προοπτικές τους για μόνιμη εργοδότηση, αν όχι στην ίδια εταιρία, τότε σε κάποια άλλη που θα βρουν μέσω αυτής».

Περαιτέρω, η σύζευξη εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας είναι κατά την Επίτροπο επίσης μια σημαντική προτεραιότητα που θα βοηθήσει να καταπολεμηθούν οι λόγοι και η πηγή της τόσο μεγάλης ανεργίας. Για αυτό και η ίδια δηλώνει πως έπειτα από το τέλος της θητείας της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επέρχεται με τις Ευρωεκλογές του 2014, θα συνεχίσει να βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, έτσι ώστε να μη χαθούν όλες οι γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησε. «Θα παραμείνω ενεργός πολίτης», τονίζει, υπενθυμίζοντας μας πως αυτό θα έπρεπε να κάνουμε όλοι, ώστε να λαμβάνουμε μέρος στις αποφάσεις και πολιτικές που αφορούν όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον μας.

protagon.gr