Λευκό σαβούριασμα...

Της Λίλα Μήτσουρα

Μη προτείνει μια καινοτομία η κυβέρνηση μας, αμέσως να πέσουμε επάνω της να την κατασπαράξουμε. Ντροπή συνέλληνες, ντροπή. Πού είναι το κακό και το μεμπτό στην λευκή εβδομάδα που προτάθηκε? 
Πού είναι το κακό δηλαδή στο να κλείσουν τα σχολεία, δύο μέρες μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και να πάμε για σκι? Να σου απαριθμήσω τα θετικά της πρότασης? 

Πρώτον θα ξυπνήσουμε πιο αργά δύο μέρες όσοι ξυπνάμε το πρωί τα παιδιά μας για να πάνε σχολείο. Συγνώμη αλλά εγώ είμαι υπναρού. Το εξήγησα και του εργοδότη μου, ότι θα έρχομαι πιο αργά στη δουλειά στις αργίες των σχολείων και φυσικά το δέχτηκε. Τον ξέρεις τον εργοδότη μου? Εξαιρετικός κύριος, Κος Ξαπλώπουλος λέγεται? Μήπως είναι και δικός σου εργοδότης? 

Δεύτερον με το σκι θα χωνέψουμε αυτά τα ολίγα νηστίσιμα που τρώμε αυτήν την συγκεκριμένη μέρα. Για την υγεία μας ενδιαφέρονται και την φυσική μας κατάσταση. Και αυτό σε ενοχλεί? Με το να μείνεις μέσα πώς θα χωνέψεις τους τόνους ταραμοσαλάτας που θα φας? Για θαλασσινά δεν λέω γιατί παίζει να έχουμε ξεχάσει και την εικόνα τους. Καλαμαράκια και πολλά μας πέφτουν. 

Τρίτον βοηθάμε αυτή την συμπαθέστατη ομάδα των ξενοδόχων να αναπνεύσει λίγο οικονομικά και να ανεβάσει το κασέ της, τις ανέσεις των ξενοδοχείων της, εγώ συγνώμη αλλά σε χαμηλού επιπέδου ξενοδοχείο δεν πατάω! Και φυσικά τις τιμές να διορθώσει για μας τους Έλληνες που τόσο μας αγαπάνε. Και στην τελική πρέπει να ζήσουν και αυτοί. Γιατί είμαστε τόσο άσπλαχνοι? 

Τέταρτον, θα δουλέψουν τα μαγαζιά με τα ανάλογα αντικείμενα, ξέρεις, πέδιλα του σκι, από αυτά που τα φοράς και σαβουριάζεσαι στο λεπτό, με το ένα πόδι στην ανατολή και το άλλο στη δύση. Σαν την Κομανέτσι ένα πράγμα. Δεν την ξέρεις την Κομανέτσι? Ήταν της γενιάς μου αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής. Βαριέμαι τώρα να εξηγώ, γκουγκλάρισε το και θα το βρεις. Στην τελική τι το έχεις το διαδίκτυο? Μόνο για τις επαναστάσεις μας το χρησιμοποιούμε? Μπες να μάθεις και κάτι χρήσιμο, η επανάσταση δεν ταΐζει το πνεύμα και εκτός των άλλων αγχώνει και τους εθνοσωτήρες μας. 

Πρόσεξε με καχύποπτε άνθρωπε, θα πέσει χρήμα στην αγορά.

Θα βγούμε νωρίτερα στις αγορές. Όχι τις λαϊκές, από τις άλλες, τις μεγάλες που μας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες. Κάνε μια βόλτα στα κεντρικά καταστήματα να δεις αν δεν με πιστεύεις. Όλοι έξω είναι και μας παρακαλούν να πάρουμε τα παγοπέδιλά τους, τα ίδια ακριβώς με αυτά που σαβούριασαν την αγαπημένη μας Ανγκέλα. Ξέρεις τι σημαίνει να κάνω την λεκάνη μου ψηφιδωτό με τα ίδια πέδιλα σαν της Ανγκέλα? 

Μα κολλάς και συ σε κάτι λεπτομέρειες! Μου λες ότι άνεργος δεν έχει ανάγκη από σκι αλλά από φαί για να συνεχίσει να ζει. Κουταμάρες πεζέ άνθρωπε! Μιλάς για ύλη και σου μιλούν για ψυχική υγεία. Για την σωματική ας μη το συζητήσουμε, έχουμε τα παραδείγματα του Σουμάχερ έχουμε και της βόρεια πατρόνα μας, αλλά πάνω από όλα η ψυχική υγεία. Αλλιώς θα πληρώνεις ηρεμιστικά πανάκριβα που θέλουν και συνταγή ιατρού. Που σημαίνει επίσκεψη άρα παραπάνω χρήματα. 

Κουτό!!!! μας αγαπάνε! τι δεν καταλαβαίνεις? Όλα για μας τα κάνουν.

Μη σου περάσει ποτέ από το μυαλό, ότι σου πέταξαν μια κουταμάρα και σου έστρεψαν το μυαλό αλλού γιατί έτσι τους βολεύει. Μη σκεφτείς Έλληνα χάφτα μου ότι σε αποπροσανατολίζουν. Απαπαπα! Επιτελούν λειτούργημα ιερό. Γιατί μας νοιάζονται σου λέω. Ρε συ εδώ μέχρι γαρύφαλλα από Τουρκία μας έφεραν γιατί αν δεν πετάξω εγώ προσωπικά μερικές ντουζίνες στα μπουζούκια που ξημεροβραδιάζομαι δεν ξημερώνω καλά αλήθεια σου λέω. Και που να τα βρουν δηλαδή? Αφού είσαι τσιγκούνης και πας στις κηδείες χωρίς λουλούδια, γιατί τα βρίσκεις περιττά λες πού θα τα βρουν εεεεεεε? Τώρα που σε κόβω, για παράδειγμα να τηράς ανάποδα τα ραδίκια, είτε από ασιτία, είτε από παγοτσάκισμα να μην έχω ένα λουλουδάκι να σου φέρω? 

Ντροπή συνέλληνες, ντροπή, Μας αναπτύσσουν και μείς λοιδορούμε και καγχάζουμε. Ντρέπομαι για λογαριασμό μας. Να θέλουνε να έχουμε την ψυχική μας υγεία και συ να μου λες τώρα ότι δεν υπάρχει μία ούτε για ψωμί. Το ψωμί είναι ανώτερο ή το σκι? ή ότι είσαι άνεργος, ή ότι είσαι άστεγος, ή ότι τον Μάρτη που να βρούμε χιόνι? Μα τι μου αραδιάζεις τώρα? Τράβα βρε άσπλαχνε τεμπέλη το παιδί και την γυναίκα σου μια βόλτα και άσε τις φθηνές δικαιολογίες. 

Λοιπόν, ο Μάρτης πλησιάζει. Ετοιμαστείτε πάμε διακοπές γιατί οι καλοκαιρινές διακοπές μόνο εμένα δεν μου αρκούν. Ο κος Ξαπλώπουλος μου έδωσε άδεια. Η τσέπη μου έχει μια μικρή αντίρρηση, αλλά εντάξει μωρέ, ανόητες δικαιολογίες μου λέει.

Έτοιμοι? Φεύγουμε!

anemosantistasis