Θα έρθουν νέα χαράτσια στην περίπτωση που θα επιστραφούν χρήματα στους ενστόλους;;

Αμηχανία επικρατεί στις τάξεις του Μεγάρου Μαξίμου με την απόφαση το ΣτΕ για περί αντισυνταγματικών μειώσεων στους μισθούς των ενστόλων να προκαλεί ανησυχίες για….
ντόμινο με απρόβλεπτες, δημοσιονομικές και όχι μόνον. Οι φόβοι έχουν να κάνουν με το σοβαρό, όπως χαρακτηρίζεται, ενδεχόμενο να τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στο ΣτΕ.

Ηδη τα ποσά που πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση κυμαίνονται από 30 έως 108 εκατ. ευρώ, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλλω την βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος και την διάχυσή του προς ελάφρυνση των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων.

Μάλιστα, σε περίπτωση δικαίωσης και άλλων, είναι ορατός ο κίνδυνος οι απαιτήσεις να εκτοξευθούν στα 420 εκατ. ευρώ. Ούτως ή άλλως, μετά την απόφαση του ΣτΕ, προκύπτει νέο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ενώ συνέπειες θα υπάρξουν και στη διαχείριση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση, πάντως, τηρεί στάση αναμονής ενόψει της δημοσιοποίησης της απόφασης.
Οι ανησυχίες εντείνονται ενόψει της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς εάν τελικά η απόφαση του ΣτΕ τελεσιδικήσει οι πιέσεις για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών τόσο του 2014 όσο και του 2015 θα ενταθούν, με το ενδεχόμενο νέων έκτακτων μέτρων να μην φαντάζει διόλου απίθανο, εάν οι στρατιωτικοί αξιώσουν άμεσα την καταβολή των αναδρομικά χρωστούμενων.

Επισημαίνεται πως το μέτρο μείωσης των μισθών των ενστόλων το 2012, εμπίπτει στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και ήταν μάλιστα απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών, στα πλαίσια της δημοσιονομικής εξυγίανσης.