70 με ή 50 χωρίς;

Παραεικόνα, Χ. Μαθιόπουλος

Γράφει ο Χάρης Μαθιόπουλος

Μια μέρα, ο Βεζίρης είπε στον Νασρεντίν Χότζα, τότε υπουργό των Οικονομικών:
-Βάλε φόρους, Χότζα, και μετά δες να μου πεις τι γίνεται.
Όταν γύρισε ο Χότζας, του ανέφερε:...

- Βεζίρη μου, έχει αρχίσει μια αναστάτωση, ο κόσμος δεν βγαίνει πια τόσο έξω, δεν αγοράζουν όπως πριν, μοιάζουν θυμωμένοι.
- Βάλτους κι άλλους φόρους και ξαναπές μου.
Όταν ξαναγύρισε:

- Αφέντη, η αγορά έχει τα χάλια της, κανείς δεν πουλάει, κανείς δεν αγοράζει, κανείς δεν διασκεδάζει. Ο κόσμος είναι αγριεμένος, αρχίζω και φοβάμαι.
- Βάλ' τους κι άλλους φόρους και ξαναέλα.
Μετά από λίγες μέρες ο Χότζας επέστρεψε ταραγμένος.
- Βεζίρη μου, δεν καταλαβαίνω, ήρθαν τα πάνω-κάτω. Είναι όλοι έξω, τρώνε, πίνουν, και γλεντάνε, σαν να μην υπάρχει αύριο.
- Δεν πάμε καλά, Χότζα, είπε ο Βεζίρης.
- Μα γιατί, άρχοντά μου, αφού όλοι το γλεντάνε;
- Δε γλεντάνε, Χότζα. Είδαν ότι θα τους τα πάρουμε - και τα τρώνε όλα πριν προφτάσουμε.

Όπως μαθαίνουμε, υψηλά πρόστιμα θα αντιμετωπίσουν όσοι ξεχάσουν να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Ακόμα και μία μέρα εάν καθυστερήσει ο υπόχρεος, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο από 1.000 έως 2.500 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το διπλάσιο του φόρου που δηλώνει - την πρώτη φορά που δεν θα υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωση. Σε περίπτωση που αμελήσει και δεύτερη φορά εντός 5ετίας, το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 2.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ την τρίτη φορά το πρόστιμο θα ανέβει μεταξύ 4.000 και 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, εάν ο φορολογούμενος δεν φροντίζει να εξυπηρετεί την οφειλή του εμπρόθεσμα, τότε θα αντιμετωπίζει νέα σειρά προστίμων. Από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης θα προσμετρείται ετήσιο επιτόκιο 8,76%, ενώ μετά από δύο μήνες, πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής. Όταν παρέλθει χρόνος, 20%. Και, εάν ο φόρος δεν εξοφληθεί εντός διετίας, το πρόστιμο θα φτάνει το 30%.

Ζαλίζεστε από την απλή ανάγνωση και μόνο;

Εύχομαι στη φορολογική Διοίκηση κάθε καλό - όσον αφορά τα έσοδα και τους στόχους που θέτει. Ανησυχώ, όμως, ότι τα μέσα που επιλέγονται πλησιάζουν, τάχιστα, αν δεν έχουν ήδη υπερβεί, το όριο της απόδοσής τους. Ο καλός Καδής θα προειδοποιούσε ότι όταν ο φορολογικός συντελεστής φθάνει στο 100%, οι φόροι πάνε στο μηδέν. Γιατί κανείς δεν έχει πια κίνητρο να δουλέψει – ή, εάν δουλέψει, να δηλώνει το εισόδημά του. Εκτός και εάν το ιεροδικείο απειλήσει να του κόψει το κεφάλι – που και τότε πάλι, βλέπουμε.

Ανησυχώ ότι όλα αυτά, υψηλοί φόροι και ασύμμετρες ποινές, θα οδηγήσουν σε αύξηση της φοροδιαφυγής. Συνάμα, το λαθρεμπόριο όπως και πολλές αδήλωτες δοσοληψίες που είναι η κύρια διαρροή εσόδων, δεν πρόκειται να μειωθούν επειδή η Διοίκηση απειλεί με εξοντωτικά πρόστιμα όσους έχουν κάτι να δηλώσουν. Και είτε από αδυναμία, είτε από αμέλεια, είτε από πονηριά αν θέλετε, χάνουν προθεσμίες.

Ανησυχώ, μάλιστα, ότι οι νέοι κώδικες ποινών θα προκαλέσουν την έξαρση μίας ιδιαίτερης (και εξαιρετικά επικίνδυνης για τα δημοσιονομικά) φοροδιαφυγής. Εκείνης όπου ο πάροχος ενός αγαθού ή μίας υπηρεσίας ρωτάει, απλά, τον λήπτη:

- 70 ευρώ με, ή 50 χωρίς;

protagon.gr