Πάνω από 30% ο ΣΥΡΙΖΑ, ξανά τρίτη με διψήφιο η Χρυσή Αυγή σε νέα δημοσκόπηση

Ισχυρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δίνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της….


εφημερίδας των συντακτών, δίνει πρωτιά και μάλιστα με διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ με 31,5% έναντι 28% της Νέας Δημοκρατίας.  Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 10%. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έρχονται στην επόμενη θέση με 6,5% και ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 4,5 και η Δημοκρατική Αριστερά με ποσοστό 3,5%.

Οι πολίτες, επίσης, πιστεύουν σε ποσοστό 52% ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός για ακόμη μια φορά εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 39% έναντι 30% του Αλέξη Τσίπρα.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας 

Αρνητικά συναισθήματα, χαμηλές προσδοκίες, ανασφάλεια για το μέλλον και πλήρης απαξίωση του κράτους είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που κατέγραψε η δημοσκόπηση της Public Issue. Οι πολίτες, εν μέσω της πέμπτης χρονιάς συνεχιζόμενης ύφεσης εκτιμούν σε ποσοστό 70% ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση», ενώ μόλις ένας στους πέντε (22%) απαντά «σε σωστή». Το 5% δηλώνει «ούτε σωστή ούτε λάθος», ενώ το 3% δεν έχει γνώμη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αισθήματα των πολιτών έναντι της παρούσας οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης  αφού ο ένας στους τρεις (31%) διακατέχεται από οργή και αγανάκτηση, ενώ ακολουθούν: απογοήτευση (14%), ανησυχία/άγχος (13%), ντροπή (10%), λύπη/στενοχώρια (7%), αδιαφορία (2%), άλλο (3%), τίποτα απ’ αυτά (2%). Μάλιστα,  ένας στους πέντε ωστόσο (18%) δηλώνει ότι τα αισθάνεται «όλα αυτά» μαζί.

Η απαισιοδοξία για την επόμενη ημέρα και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, δεσπόζει αφού οι μισοί ερωτηθέντες (51%) επιλέγουν-σε ερώτηση σχετικά με την εκτιμώμενη διάρκεια των συνεπειών της κρίσης-  τις απαντήσεις «από 6 έως 10 χρόνια» (22%) και «περισσότερο από δέκα χρόνια». Η σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης και η περιπλοκότητά της, με το δίλημμα «εντός ή εκτός ευρώ» να επανακάμπτει στην επικαιρότητα, αντανακλώνται στο ότι τέσσερις στους δέκα (41%) απαντούν «καμία από τις δύο» στην ερώτηση «ποια παράταξη μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη σημερινή κρίση».

Τέλος, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων τονίζουν πως  παρά την σωρεία μεταρρυθμίσεων υποστηρίζει σε ποσοστό 43% πως η λειτουργεία της κρατικής μηχανής έχει χειροτερέψει  ενώ το 26% βλέπει βελτίωση και το 29% δεν βρίσκει καμία διαφορά. Το 2% δεν εκφράζει γνώμη.