ΓΙΑ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ Η ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 Γράφει ο Φελνίκος

Την ώρα (Σάββατο βράδυ – ξημερώματα Κυριακής) που ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θα ανακοινώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 θα συμπληρώνονται 1320 μήνες από το θάνατο του Βρετανού φιλοσόφου Χέρμπερτ Σπένσερ.
Δικαίως θα αναρωτηθείτε: μα τι σχέση έχει ο Σπένσερ, που πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου του 1903, με την προϋπολογισμό που ψηφίζεται εν Ελλάδι το 2013; Ο Σπένσερ είχε πει πως........
σ’αυτή τη γη καμία ευτυχία δεν είναι σίγουρη. Έτσι και η κυβέρνηση Σαμαρά, μπορεί να αισθάνεται ευτυχής επειδή θα υπερψηφιστεί -εκτός δραματικού απροόπτου φυσικά- ο προϋπολογισμός, όμως η ψήφος εμπιστοσύνης που θα λάβει είναι το πολύ για έξι μήνες.
Στις 25 Μαΐου, το βράδυ των ευρωεκλογών, θα ξέρουμε αν μπορεί η δικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ) να συνεχίσει να κυβερνά. Τα πάντα θα κριθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης. Αν αυτό είναι δυσμενές για την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Αν μάλιστα, όπως πιθανολογείται, έχουμε πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Χρυσή Αυγή ενισχυμένη και το ΠΑΣΟΚ αποδεκατισμένο, τότε θα είναι δύσκολο για τον Αντώνη Σαμαρά να αντέξει στην πολιτική και κοινωνική πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνησή του για να αλλάξει βάρδια η εξουσία.
Στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα τεθεί θέμα άμεσης αντικατάστασης του Βενιζέλου, ενώ και στη Ν.Δ. θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις. Και οπωσδήποτε θα υπάρξει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, με την τρόικα για τη μείωση του χρέους, που σχεδιάζεται να αρχίσουν τον Ιούνιο.
Η κυβέρνηση, ακόμη κι αν δεν χάσει τη δεδηλωμένη, θα αποδυναμωθεί. Μην έχοντας, ουσιαστικά, την πολιτική νομιμοποίηση θα είναι δύσκολο να αντισταθεί στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως στις αξιώσεις της τρόικας για πλήρη υποταγή. Και φυσικά, η πολιτική αστάθεια θα δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες στο οικονομικό γίγνεσθαι, ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα και η κοινωνική δυσαρέσκεια.
Η μόνη περίπτωση για να μπορέσει ο Σαμαράς να ανακόψει τις αρνητικές, γι’ αυτόν και την κυβέρνησή του, εξελίξεις είναι να πολώσει σε τέτοιο βαθμό τα πολιτικά πράγματα ώστε είτε να έλθει η Ν.Δ. πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο, είτε η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.
Εάν μάλιστα καταφέρει να ισοφαρίσει και τις αρνητικές εντυπώσεις, από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, με  κέρδη στις αυτοδιοικητικές εκλογές -κάτι που δεν αποκλείεται αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να διαθέτει αξιόλογα τοπικά στελέχη-, τότε ενδεχομένως να μπορέσει να ανασυνθέσει την κυβερνητική πλειοψηφία αφού, όπως λέγεται, υπάρχουν «πρόθυμοι» από την ομάδα των ανεξαρτήτων βουλευτών, τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ  να στηρίξουν την κυβέρνηση σε περίπτωση «ατυχήματος».
Εξυπακούεται ότι η πιθανότητα ανασύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας μπορεί να γίνει αυστηρά υπό δύο όρους. Πρώτον, για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους. Και δεύτερον, για να οδηγηθεί συντεταγμένο το πολιτικό σύστημα τουλάχιστον μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Και αν μεν επιτευχθεί, χωρίς πρόσθετους επαχθείς όρους, ουσιαστική μείωση του χρέους που να δημιουργεί την πεποίθηση ότι, στο προβλεπτό μέλλον, είναι πιθανή η έξοδος από την κρίση, τότε μπορεί να υπάρξει ακόμη και συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν όχι, θα οδηγηθεί η χώρα, πιθανώς τον Νοέμβριο του 2014, σε εκλογές με αφορμή την μη επίτευξη προεδρικής πλειοψηφίας. Βεβαίως, όλα τα ανωτέρω ισχύουν υπό την αίρεση ότι μέχρι τις ευρωεκλογές δεν θα υπάρξει ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.
Και για να τελειώσω μ’ αυτόν που άρχισα, με τον Σπένσερ, σημειώνω ότι ο Βρετανός φιλόσοφος πίστευε σε ένα είδος κοινωνικού δαρβινισμού. Όπως δηλαδή ο Δαρβίνος πίστευε πως στον φυσικό κόσμο επιβιώνουν οι ισχυρότεροι έτσι και ο Σπένσερ θεωρούσε πως στον κοινωνικό κόσμο θα επιβιώσουν οι ικανότεροι. Σήμερα οι νεοφιλελεύθεροι (της τρόικας και κατ’ επέκτασιν η κυβέρνηση) πιστεύουν στον οικονομικό δαρβινισμό, στην επιβολή δηλαδή των αγορών. Στην πολιτική όμως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ισχυροί έσπασαν τα μούτρα τους και επικράτησαν οι αδύναμοι…
matrix24