Αυτή είναι η πρώτη απόφαση του ΣτΕ που επιδόθηκε ηλεκτρονικά

Ιστορική ημέρα τόσο για το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και για τη Δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τη σημερινή πρώτη ηλεκτρονική επίδοση απόφασης του ΣτΕ στο υπουργείο…


Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παρασκευή  Χριστοφιλοπούλου και υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκαν για μιάμιση περίπου ώρα τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζο και έγινε η παρουσίαση της πρώτη ηλεκτρονικής επίδοσης απόφασης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με ηλεκτρονική υπογραφή.

Ειδικότερα, η προϊσταμένη του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ Δήμητρα Τετράδη-Χαρλαύτη, παρουσία των ηγεσιών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πραγματοποίησε η ηλεκτρονική επίδοση δικαστικής απόφασης. Μετά την πάροδο μόλις τριών λεπτών η αρμοδία υπηρεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης  διαβίβασε ηλεκτρονικά με τη σειρά της στο ΣτΕ το αποδεικτικό επίδοσης, δηλαδή τη διαβεβαίωση ότι παρέλαβε ηλεκτρονικά την επίδοση της δικαστικής απόφασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι η θετική πλευρά της διοικητικής μεταρρύθμισης, ενώ παράλληλα τη χαρακτήρισε  ιστορική για το ΣτΕ και τη Δικαιοσύνη, καθώς έγινε η πρώτη ηλεκτρονική επίδοση απόφασης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Ακόμη επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι τεράστια τα οφέλη από  την ηλεκτρονική επίδοση των δικαστικών αποφάσεων, καθώς διακινούνται τρία εκατομμύρια σελίδες μέσα σε ένα χρόνο μεταξύ του  υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και  του ΣτΕ.

Από την πλευρά της η Παρασκευή  Χριστοφιλοπούλου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΣτΕ ότι θα συνεχιστεί η στήριξη του δικαστηρίου με την  παροχή πόρων, όπως επίσης θα συνεχιστεί, αλλά και θα επεκταθεί  και  από το επόμενο πλαίσιο στήριξης.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος επισήμανε: «Η πορεία του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οδό της ηλεκτρονικής πληροφορίας και επικοινωνίας είναι σχετικώς μακρά και γόνιμη. Διακρίνεται έναντι εγχώριων θεσμών και ανταγωνίζεται αξιοπρεπώς αντίστοιχους θεσμούς πολύ προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Το πληροφοριακό του σύστημα έχει πληρότητα και βάθος, που μόνο εκείνοι που το εκμεταλλεύονται γνωρίζουν την αξία του».

Ακόμη, ο κ. Ρίζος  τόνισε:  «Το περιβάλλον στο οποίο ανεπτύχθη επί σειρά ετών το σύστημα δεν ήταν ιδιαιτέρως φιλικό. Ελάχιστοι οι πόροι που μας διατέθηκαν. Οικονομία και στους ανθρώπινους πόρους σε εποχή ευμάρειας. Σήμερα, εν μέσω κρίσεως, φαίνεται να υπάρχει μια μεταβολή στάσεως. Αρκεί να είναι συνεχής και ουσιαστική».

Τέλος, κατά τη συνάντηση  έγινε για μια ακόμη φορά αναφορά στην αναγκαιότητα της κάλυψης  858 κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων σε όλα τα δικαστήρια της χώρας από υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα (μετάταξης). Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένει κατάλογο με τις ανάγκες κάθε δικαστηρίου σε ανθρώπινο δυναμικό.