Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με άρωμα... πολιτικού συμβιβασμού

Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με άρωμα... πολιτικού συμβιβασμούΈνα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα αποτελεί συνδυασμό των προτάσεων που έχουν καταθέσει Δημοκρατική Αριστερά και ΠΑΣΟΚ και αυτών που έχει κάνει από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, σκοπεύοντας μάλιστα να το φέρει άμεσα στη Βουλή.

Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει...
μεταξύ άλλων αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για εγκλήματα που διαπράττονται για θρησκευτικούς, πολιτικούς και φυλετικούς λόγους, καθώς και ποινές για εγκωμιασμό ή άρνηση εγκλημάτων γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά (που τότε συμμετείχε στο κυβερνητικό σχήμα) είχαν συμφωνήσει στην κατάθεση ενός αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με τη σύμφωνη γνώμη και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, το οποίο ωστόσο προσέκρουσε στις αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών που κατείχε την περίοδο εκείνη, είχε υποστηρίξει πως η χώρα δε χρειάζεται αντιρατσιστικό νόμο, αλλά το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Φαίνεται όμως ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η γενικότερη κλιμάκωση των επεισοδίων βίας στα οποία εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή έπεισαν το κυβερνητικό επιτελείο πως είναι αναγκαία η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να παταχθεί η δράση της.

Ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση απέναντι στο νομοσχέδιο αυτό, αν δηλαδή θα κινηθούν και πάλι σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση ή θα υποστηρίξουν το αντιρατσιστικό, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.