Ήρθαν στα χέρια οι Περιφερειάρχες

Ένταση, αντεγκλήσεις και νεύρα είχε το συνέδριο της Ένωσης των Περιφερειών. Οι Δημήτρης Βαρελάς και  Κώστας Διάκους (από την Περιφέρεια Αττικής) παραλίγο να έρθουν στα χέρια με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή,  μέχρι που... πετάχτηκε (ευτυχώς) από το πάνελ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός, ο οποίος προσπάθησε να τους ηρεμήσει.
Αφορμή η πρωινή αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη  και το ψήφισμα καταδίκης τριών περιφερειακών συμβούλων  (Δημήτρης Βαρελάς -Π.Σ. Αττικής με τη ΔΗΜΑΡ, Κώστας Διάκος – Π.Σ. Αττικής με του.......
ς Οικολόγους και Χρήστος Σταυρόπουλος Π.Σ. Δυτικής Ελλάδας) που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή: «Προπηλάκισαν τον υπουργό κι εκείνος αποχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δακής και επιτέθηκε σε όσους υπέγραψαν το κείμενο αλλά και σε όσους είχαν επιτεθεί προηγουμένως στον κ. Μιχελάκη, «φωτογραφίζοντας» το ΚΚΕ.
Εντωμεταξύ και η ομιλία του Κώστα Αγοραστού ήταν καταλυτική στο Συνέδριο. «Αμαχητί σύμμαχοι δεν είμαστε κανενός», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας «εμείς έχουμε μια ευρεία μεγάλη συμμαχία υπέρ των πολιτών και είμαστε με τους ανθρώπους και όσο δίκαια, τίμια, συνετά, σοβαρά, υπεύθυνα μπορούμε και συνεργαζόμαστε, είμαστε σύμμαχοι. Αλλά επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά αμαχητί σύμμαχοι δεν είμαστε κανενός και για κανέναν.
Σύμμαχοι για την ανόρθωση της οικονομίας και της εξόδου της χώρας είμαστε. Αλλά σύμμαχοι στο ίδιο επίπεδο με πραγματική δημόσια εμπιστοσύνη. Όπως δεν είμαστε και σύμμαχοι του μεσσιανισμού ή των αυτοπροβαλλόμενων Μεσσίων. Διότι όλοι αυτοί έχουν αποδειχθεί από την ιστορία ότι έχουν καταστεί ολετήρες και της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.
Επίσης είμαστε εχθροί του χάσματος που υπάρχει μεταξύ του άκαιρου λόγου και της πνιγερής πραγματικότητας. Εμείς πιστεύουμε και δίνουμε τη μάχη ούτως ώστε κάθε Συνέδριό μας κάθε επαφή μας κάθε συνεργασία μας κάθε συνέργεια να λειτουργεί ως δυνάμει αφετηρία με παράπλευρες και πολύπλευρες αναβαθμίσεις που φέρνουν απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα στην κοινωνία».
Στις προτάσεις που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: η δημιουργία Εθνικής Αρχής Συντονισμού για το νέο ΕΣΠΑ, η διαμόρφωση επιτελικού κράτος για τη διαχείριση των Κοινοτικών πόρων, και η θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα.