Βέβαιη η χρήση χημικών στη Συρία - Τα δείγματα ισχυροποιούν τη θέση Ομπάμα

Χειροπιαστές αποδείξεις πως στη Συρία χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα έχουν πλέον οι ΗΠΑ. Αυτό ανακοίνωσε ο Τζον Κέρι, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει πως η υπόθεση της στρατιωτικής επίθεσης ενδυναμώνεται μέρα με την ημέρα, ενώ προειδοποίησε πως ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να ενεργήσει και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Λίγες ώρες έπειτα από την οπισθοχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα...
από την απειλή της επιχείρησης στη Συρία, ο Κέρι σε αρκετές συνεντεύξεις του ανέφερε πως η Ουάσιγκτον το τελευταίο 24ωρο πήρε επιπλέον πληροφορίες για τη χρήση του αερίου σαρίν. Αναφέρθηκε στα πρώτα δείγματα που αναλύθηκαν, από τα μαλλιά και το αίμα των θυμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν τη χρήση χημικών. Σύμφωνα με τα όσα είπε δεν πρόκειται για τις αναλύσεις των επιθεωρητών του ΟΗΕ αλλά για ανεξάρτητη πηγή, που όμως επιβεβαιώνει πως τα συμπτώματα είχαν την «υπογραφή» του σαρίν.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το Κογκρέσο θα στηρίξει την απόφαση Ομπάμα για την επίθεση στη Συρία, αλλά φρόντισε να επισημάνει πως ο πρόεδρος έχει την εξουσία να δράσει μόνος του αν το Κογκρέσο δεν δώσει έγκριση. «Δεν πρόκειται να χάσουμε αυτή την ψηφοφορία», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη συζήτηση που θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ουάσιγκτον, ο Ομπάμα ήταν έτοιμος να διατάξει την επίθεση έως το βράδυ της Παρσκευής. Επειτα από έναν μακρύ περίπατο στο Λευκό Οίκο με τον Επιτελάρχη Ντένις ΜακΝτόναγκ, είπε στο βοηθό του πως άλλαξε γνώμη.

«Η υπόθεση δεν έχει αλλάξει. Η λογική μίας στρατιωτικής επέμβασης είναι το ίδιο ισχυρή και σήμερα», υπογράμμισε, αναφερόμενος στο διάγγελμα που έκανε ο Ομπάμα το Σάββατο, όπου δήλωσε πως θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση. Ο Κέρι σχολίασε όμως πως οι Αμερικανοί θα έπρεπε να πανηγυρίζουν επειδή ο πρόεδρος δεν ενεργεί μονομερώς.

Ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ο Μπασάρ Αλ Ασαντ έχει μπει πλέον στη λίστα με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Σαντάμ Χουσεΐν χρησιμοποιώντας χημικά όπλα εναντίον του λαού του και επανέλαβε τη θέση του Ομπάμα πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχες σε ένα τέτοιο φαινόμενο.

Ξεπέρασαν τους 110.000 οι νεκροί

Στο μεταξύ, σε νέο απολογισμό το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνει πως τουλάχιστον 110.371 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, η οποία εξελίχθηκε σε εμφύλιο.

Ο νέος αυτός απολογισμός συμπεριλαμβάνει 40.146 πολίτες, 21.850 αντάρτες και 45.478 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, ανάμεσά τους φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές. Ο προηγούμενος που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση αυτή στις 26 Ιουνίου έκανε λόγο για 100.191 νεκρούς. Αλλά και ο ΟΗΕ υπολογίζει σε περισσότερους από 100.000 τους νεκρούς στη Συρία.

Μεταξύ των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι 3.905 γυναίκες και 5.833 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Μεταξύ των ανταρτών που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι 15.992 πολίτες που πήραν τα όπλα, 3.730 ξένοι μαχητές, στην πλειοψηφία τους τζιχαντιστές και 2.128 λιποτάκτες.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος υποστηρίζονται από πολιτοφυλακές που έχουν χάσει 17.824 μέλη και από μαχητές της Χεζμπολάχ, 171 από τους οποίους σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει επίσης λόγο για 2.726 μη ταυτοποιημένα πτώματα και επίσης αναφέρει ότι παραμένει άγνωστη η τύχη 9.000 κρατουμένων και 3.500 στρατιωτών που έχουν συλληφθεί από τους αντάρτες.