Δεν πάει καλά...Εκεί στο Μαξίμου κάτι πίνουν!

Σκληραίνει τώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τη "γραμμή" της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας απολύτως την ευθύνη για την άνοδο της Χρυσής Αυγής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρόλο που επιμένει στον διαχωρισμό του ΣΥΡΙΖΑ από τη Χ.Α. και διατείνεται ότι δεν συμμερίζεται τη θεωρία των δύο άκρων, ωστόσο τείνει να ταυτίζεται με τις ακραίες θέσεις που εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες οι στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, ενώ την ίδια ώρα επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα για συγκρότηση μετώπου κατά της Χ.Α....

Η υιοθέτηση σκληρότερης στάσης από τον Ευ. Βενιζέλο ενδεχομένως να αποτελεί απάντηση στις αποστάσεις που προσπαθούν να κρατήσουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολλοί εκ των οποίων συγκαταλέγονται στους λεγόμενους "βενιζελικούς" και δεν συμμερίζονται απόλυτα τις θέσεις που εκφράζει.

Ειδικότερα η Χ. Τρικούπη εξέδωσε χθες εκτενή άτυπη ενημέρωση προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για το ότι όλα ξεκίνησαν με τις μεγάλες συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα το 2010, ενώ δεν αποδέχεται καν την επίδραση που έχουν οι ασκούμενες πολιτικές του Μνημονίου στη διόγκωση της Ακροδεξιάς, καθώς, εάν το έκανε αυτό, ουσιαστικά θα αναιρούνταν αίφνης το σκεπτικό των πολιτικών επιλογών του Ευ. Βενιζέλου και του κόμματός του. Αντιθέτως, για το ΠΑΣΟΚ οι συνθήκες ύφεσης και λιτότητας την περίοδο της κρίσης αποτελούν μόνο το έδαφος -και όχι την αιτία- πάνω στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να "καλλιεργήσει την ένταση και το πολιτικό μίσος" και να "επενδύσει" σε αυτή "ώστε να εισπράξει οφέλη", τακτική που, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, νομιμοποίησε τον λόγο της Χ.Α.

Συγκεκριμένα η Χ. Τρικούπη αναφέρει ότι "είναι άλλο πράγμα η ναζιστική επιλογή, η επιλογή της βίας και η λειτουργία μιας εγκληματικής οργάνωσης με μανδύα κόμματος και άλλο ένας πολιτικός λόγος που με μικροκομματικά κριτήρια καλλιεργεί τη στρατηγική της έντασης και του κοινωνικού και πολιτικού μίσους". Για να προσθέσει πως: "Όποιος όμως καλλιεργεί τη ρητορική του διχασμού θα βρει το πρόβλημα μπροστά του".

Υποστηρίζει ότι υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση η θέση πως "δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στη Χρυσή Αυγή και ότι αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εγκληματική οργάνωση" και προσθέτει ότι "πρέπει και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αποφεύγονται ακρότητες που δημιουργούν διχαστικές καταστάσεις και οξύνουν ανεπίτρεπτα το πολιτικό κλίμα".

Προχωρώντας στη βασική κατηγορία που αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι: "Ούτως ή άλλως η κρίση και οι συνέπειές της, όπως η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών, η μεγάλη ανεργία, οι επιβαρύνσεις για την κάθε οικογένεια, δημιουργούν οργή και αγανάκτηση στους πολίτες", κάτι που "όμως -όπως και οι διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού κόσμου- δεν δικαιώνουν σε καμία περίπτωση την αναβίωση του ναζισμού και τις πράξεις βίας γιατί έτσι απειλείται η κοινωνική ειρήνη και συνοχή".
Αντίθετα, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ πως "όταν λοιπόν πάνω σ' αυτά οικοδομούνται πολιτικές έντασης από κόμματα που προσδοκούν να εισπράξουν οφέλη, όταν εκτοξεύονται με άφρονα τρόπο λέξεις όπως προδότες, κρεμάλες, δωσίλογοι και χούντα ωφελούνται μόνο οι ακραίες φωνές και ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου απειλώντας με ανεξέλεγκτες καταστάσεις".

Κεντρική θέση της Χ. Τρικούπη είναι ότι "το 'αυγό του φιδιού' της Χρυσής Αυγής εκκολάφθηκε από το 2010 στις πλατείες των αγανακτισμένων και στις διάφορες 'επιθέσεις' ακραίων στοιχείων που πεισματικά ορισμένα κόμματα αρνούνται να καταδικάσουν, ακόμη και όταν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές".

Φέρνει δε ως παραδείγματα την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου "όταν η κρίση δημιούργησε ανάλογα με την Ελλάδα προβλήματα στην κοινωνία, δεν αναπτύχθηκαν φασιστικά κινήματα", "γιατί οι πολιτικές δυνάμεις εκεί, ακόμα και οι αντιπολιτευόμενες, λειτούργησαν με κοινή λογική και με συγκροτημένη διεκδικητική στάση χωρίς ακρότητες".