Ιταλία: Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης

Σε κρίση έχουν ρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας οι κεντροδεξιοί βουλευτές του Silvio Berlusconi, καθώς απειλούν να παραιτηθούν από το κοινοβούλιο, αν υπερψηφίσει η επιτροπή της Γερουσίας τον επόμενο μήνα την πρόταση να του αφαιρεθεί η έδρα στο σώμα.
Η απειλή αυτή ανατρέπει την προηγούμενη δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα μιλούσε για την σημασία που έχει η πολιτική σταθερότητα και δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος στην κυβέρνηση συνασπισμού του Enrico Letta θα.....
συνεχίζουν να δουλεύουν για το οικονομικό πρόγραμμα.
Η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας πρόκειται να ψηφίσει στις 4 Οκτωβρίου επί πρότασης αποπομπής του κ. Berlusconi από το κοινοβούλιο, εξαιτίας της καταδίκης του για φορολογική απάτη τον περασμένο μήνα. Ο 76χρονος μεγιστάνας κατηγορεί το σώμα ότι συμμετέχει στην αριστερή συνωμοσία εκδίωξής του από την πολιτική και αργά χθες το βράδυ φέρεται να δήλωσε ότι «αυτό σημαίνει πραξικόπημα».
Ο πρόεδρος της χώρας Giorgio Napolitano, ακύρωσε συνεδρίαση της Γερουσίας σήμερα, που θα ασχολείτο με την καταπολέμηση της κρίσης.
Τα κορυφαία στελέχη του κεντροδεξιού κόμματος του κ. Berlusconi που επανιδρύθηκε την περασμένη εβδομάδα υπό το αρχικό του όνομα, Forza Italia, ζήτησαν σήμερα εκλογές. Αλλοι όμως, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Μεταφορών Maurizio Lupo έθεσαν εν αμφιβόλω την προοπτική μαζικής παραίτησης, σχολιάζοντας ότι κάθε βουλευτής θα πρέπει να αποφασίσει αυτόνομα.
Αντιδρώντας στην πολιτική αβεβαιότητα, το χρηματιστήριο του Μιλάνου διολίσθησε σχεδόν 2%, ενώ το spread ανάμεσα στα επιτόκια του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε ελαφρώς στις 250 μονάδες.
Οι παρατηρητές είναι διχασμένοι για το κατά πόσον ο κ. Berlusconi σκοπεύει να ρίξει πράγματι την κυβέρνηση και να επιδιώξει πρόωρες εκλογές, την στιγμή που είναι πολύ πιθανό να υπηρετήσει ποινή ενός έτους με κατ' οίκον περιορισμό ή παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από τον επόμενο μήνα, που σημαίνει ότι δεν θα έχει την δυνατότητα να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου ή και να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία. Η αίσθηση της σύγχυσης κλιμακώθηκε όταν φημολογήθηκε ότι ο κ. Letta έχει επίσης απειλήσει να παραιτηθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών Fabrizio Saccomanni, έχει επίσης απειλήσει να παραιτηθεί εξαιτίας ξεχωριστής διαμάχης σχετικά με την αύξηση του φόρου πωλήσεων από τον Οκτώβριο, ενώ η La Stampa ανέφερε πρόσφατα ότι και ο κ. Napolitano μελετά την πιθανότητα να παραιτηθεί από την προεδρία.
Ο κ. Napolitano δεν επιθυμεί, κατά τα φαινόμενα, να χρησιμοποιήσει την συνταγματική εξουσία διάλυσης του κοινοβουλίου και πρόωρων εκλογών και είναι πιθανό να ζητήσει από τον κ. Letta να προσπαθήσει να εξασφαλίσει εναλλακτική πλειοψηφία στην βουλή.
Ο πρωτοφανής κυβερνητικός συνασπισμός δεξιάς-αριστεράς που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο των ατελέσφορων εκλογών του Φεβρουαρίου, κρέμεται από μια κλωστή από τις αρχές Αυγούστου, όταν ο κ. Berlusconi έχασε την τελευταία προσφυγή στο εφετείο κατά της καταδίκης του για φοροδιαφυγή μέσω της εταιρίας του Mediaset .
Τα κορυφαία μέλη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του κ. Letta κατηγορούν τον κ. Berlusconi για εκβιασμο και ανευθυνότητα. Το κόμμα περνάει όμως και την δική του κρίση ηγεσίας, αδυνατώντας να συμφωνήσει στους κανόνες και την χρονική στιγμή του συνεδρίου εκλογής νέου ηγέτη, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των εκλογών του Φεβρουαρίου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενα εκλογικό αποτέλεσμα πιθανόν να είναι και πάλι ατελέσφορο, όπου την ισορροπία δυνάμεων θα καθορίσει το αντικαθεστωτικό κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Beppe Grillo. Ο κ. Grillo έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τους Δημοκρατικούς αλλά και το δικό του κόμμα είναι διχασμένο, καθώς ορισμένοι βουλευτές έχουν δηλώσει έτοιμοι να στηρίξουν τον κ. Letta.