Τα κόμματα καταδικάζουν τη δολοφονία του 34χρονου και τη δράση της ΧΑ

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδίκασαν τα πολιτικά κόμματα τη στυγερή δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Από τη ΝΔ, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος, καταδίκασε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και επεσήμανε...
ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα της ναζιστικής αντίληψης του μίσους, που εκτρέφει και προωθεί η Χρυσή Αυγή και οδήγησαν σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, για το οποίο οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, καταδικαστική δήλωση για τη δολοφονία του 34χρονου έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. «Είμαστε οι πρώτοι που καταδικάσαμε την ωμή βία που προέρχεται από το χώρο της Χρυσής Αυγής. Είμαστε οι πρώτοι που τους αποκαλέσαμε νεοναζί», δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου. Και πρόσθεσε ότι «η Δικαιοσύνη θα κάνει άμεσα και στο ακέραιο το καθήκον της», ενώ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υψώσουν φραγμό «στον φαύλο κύκλο της έντασης και της βίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε στην ανακοίνωσή του ότι «η άγρια δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα αποτελεί κορύφωση της εγκληματικής δράσης των ακροδεξιών ναζιστών της Χ.Α. στη χώρα μας». Χαρακτήρισε «αυτονόητο» το γεγονός ότι απαιτείται η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, καθώς και η απόλυτη καταδίκη τους, «χωρίς επικίνδυνους συμψηφισμούς».

Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, επεσήμανε ότι τα ερωτήματα απέναντι στα οποία καλούνται όλοι να απαντήσουν είναι «ποιος οπλίζει το δολοφονικό χέρι των ακροδεξιών φασιστών», και πόσο βοηθούν στην αντιμετώπισή τους «η επίκληση από τα πιο επίσημα χείλη της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, που τελικά ξεπλένει τη φασιστική Χ.Α. και χτυπά την δημοκρατία». Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες να πάρουν μέρος στη σημερινή αντιφασιστική διαμαρτυρία στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν - οδός Π. Τσαλδάρη).

Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα «που αφορούν πια στη ζωή των Ελλήνων πολιτών». Και πρόσθεσε ότι η Χρυσή Αυγή «πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως αυτό που πραγματικά είναι: ως μία εγκληματική οργάνωση, που στρέφεται κατά της ζωής ξένων, αλλά και Ελλήνων πολιτών».

Η Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, έδωσε ξανά στη δημοσιότητα επιστολή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα, προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με την οποία του ζητούσε από την περασμένη Δευτέρα να συγκαλέσει σε διάσκεψη τους γραμματείς των ΚΟ των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες κοινής θεσμικής δράσης κατά της Χρυσής Αυγής.

Η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε αναμενόμενο το τραγικό περιστατικό στο Κερατσίνι, επισημαίνοντας ότι «η ρητορική του μίσους της Χρυσής Αυγής, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί των στελεχών και των μελών της, σύντομα θα οδηγούσαν σε κλίμα πολιτικών δολοφονιών».

Η Αγίου Κωνσταντίνου, μάλιστα, υπογράμμισε ότι το δολοφονικό περιστατικό στην Αμφιάλη επιβεβαιώνει την ανάγκη της «θεσμικής ασφυξίας» της Χρυσής Αυγής, και της «εξάρθρωσης των φασιστικών παρακρατικών μηχανισμών». Και πρόσθεσε ότι τώρα αναδεικνύεται δυστυχώς ξανά «η αξία της πρωτοβουλίας της ΔΗΜΑΡ και του υπουργού, Αντώνη Ρουπακιώτη, στην προηγούμενη κυβέρνηση, να φέρουν αντιρατσιστικό νόμο στη Βουλή και για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής».

Το ΚΚΕ κάλεσε το λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν μαζικά και αποφασιστικά τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι «από φασίστες της Χρυσής Αυγής». «Η εγκληματική και δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία», ανέφερε ο Περισσός και υπογράμμισε ότι «αποθρασύνεται από την πολύμορφη στήριξη που της παρέχουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα μεγαλοσυμφέροντα, που τη γέννησαν και τη θρέφουν».

«Όσο οι ναζιστές, με παραινέσεις πολιτικών και “δημοσιογράφων”, ετοιμάζονται να αναρριχηθούν στην εξουσία, σα νέοι εταίροι της συγκυβέρνησης των δανειστών, τόσο θα αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους ρόλο», υποστήριξαν με ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Και κάλεσαν όλους τους δημοκράτες πολίτες να διαμορφώσουν «ένα πατριωτικό δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στη μαύρη συμμαχία».