Εκτός δημοσιονομικών στόχων 3 υπουργεία, Βουλή και αποκεντρωμένη διοίκηση

Το Υπουργείο Οικονομικών, το Εσωτερικών και το Δικαιοσύνης, η Βουλή των Ελλήνων, καθώς και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις δεν έπιασαν τους στόχους του προϋπολογισμού τους για το α' εξάμηνο του 2013, βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του μηχανισμού παρακολούθησης, σε μηνιαία βάση, των ετήσιων προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Οι δαπάνες κι η μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεών τους είναι κατά 6,8% χαμηλότερες (1.682.500 ευρώ) από τον στόχο...
«Οι περισσότεροι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης κινήθηκαν χαμηλότερα από τους επιμέρους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ αρνητικές αποκλίσεις εντοπίζονται σε περιπτώσεις τριών Υπουργείων για μεμονωμένους, συγκυριακούς αλλά και λογιστικούς λόγους που δεν έχουν χαρακτηριστικά διατηρησιμότητας», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πιο συγκεκριμένα, για την Βουλή των Ελλήνων προκύπτει ότι οι συνολικές δαπάνες για πληρωμές είναι κατά 4 εκατομμύρια ευρώ (6,7%) περισσότερες από τον προϋπολογισμό. Οι δαπάνες προέρχονται από λειτουργικές δαπάνες στην πλειονότητά τους.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών οι δαπάνες και οι υποχρεώσεις κινούνται οριακά πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού (0,2%). Ειδικότερα παρατηρείται απόκλιση της τάξης των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ, ως αποτέλεσμα των αυξημένων πληρωμών του ΠΔΕ, της μείωσης των απλήρωτων υποχρεώσεων κατά 19,6 εκατ. ευρώ και της συγκράτησης των δαπανών για αποδοχές προσωπικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές και οι υποχρεώσεις που κατέστησαν απλήρωτες κινήθηκαν σημαντικά πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί, καθώς στο διάστημα αυτό καταβλήθηκαν τα αναδρομικά των μισθολογικών δαπανών στους δικαστικούς λειτουργούς ύψους 93,7 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, μείωση παρουσίασαν οι απλήρωτες υποχρεώσεις κατά 2,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική υπέρβαση από το στόχο του εξαμήνου να διαμορφώνεται τελικά στα 82,0 εκατομμύρια ευρώ - 32,9%.

Επίσης, μεγάλη απόκλιση από τους στόχους σημειώνεται και στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο στόχος του προϋπολογισμού ξεπεράστηκε κατά 43,1 εκατ. ευρώ (13,3%). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτή η απόκλιση οφείλεται στην καταβολή της έκτακτης παροχής, ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, σε εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και στην πληρωμή ποσού 21,1 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά επιστροφές Ε.Φ.Κ. σε δικαιούχους μέσω των Τελωνείων. Οι απλήρωτες υποχρεώσεις του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν αύξηση κατά 20,3 εκατ. ευρώ σε σχέση τις αντίστοιχες της 31.12.2012 λόγω του χαμηλού ρυθμού των πληρωμών κατά το α’ εξάμηνο.

Στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις οι συνολικές πληρωμές αυξήθηκαν και μειώθηκαν οι απλήρωτες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να προκύψει απόκλιση της τάξης των 332,5 εκατομμυρίων ευρώ κάτι που εκφράζεται ποσοστιαία σε 396,2%.