Αίγυπτος: Νύχτα συγκρούσεων - Δεκάδες οι νεκροί

Δεκάδες διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, έχασαν τη ζωή τους σε όλη την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και τους πολέμιους του έκπτωτου προέδρου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν την Παρασκευή στους δρόμου του Καϊρου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του επικεφαλής του Στρατού για πανεθνική κινητοποίηση για την «αντιμετώπιση της βίας και της τρομοκρατίας» των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας...
Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο «πραξικόπημα» με το οποίο καθαιρέθηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι στις αρχές Ιουλίου πραγματοποιήσαν και οι υποστηρικτές του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου. Οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου και τα νέα αιματηρά επεισόδια καταδεικνύουν το διχασμό της αιγυπτιακής κοινωνίας λίγες ώρες (το βράδυ του Σαββάτου) πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του στρατού προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για συμμετοχή στις συνομιλίες για «εθνική συμφιλίωση». Σε αντίθετη περίπτωση ο Στρατός προειδοποιεί πως θα λάβει «αυστηρότερα μέτρα».

Πολλά τα θύματα των συγκρούσεων στην περιοχή Νασρ στο Κάιρο. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται το Al Jazeera τουλάχιστον 75 άνθρωποι, υποστηρικτές του Μόρσι, έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 120 (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισλαμικής οργάνωσης 66 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 61 είναι κλινικά νεκροί). Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του κάνει λόγο για 38 επιβεβαιωμένους νεκρούς, ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων καθώς είναι σε εξέλιξη η ενημέρωση από τα νοσοκομεία. Ιατρικές πηγές αναφέρουν πως οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.000, αριθμό που επίσης η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανέβάζει στις 4.000. Επτά άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις υποστηρικτών και πολέμιων του Μόρσι στην Αλεξάνδρεια και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Αν οι αριθμοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επιβεβαιωθούν τότε θα πρόκειται για την πιο αιματηρη ημέρα από την επέμβαση του στρατού και την πτώση του Μόρσι.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αναφέρει πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι στο περιθώριο ολονύκτιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας για το πραξικόπημα κοντά σε τέμεντος του Καϊρου.  «Δεν έριχναν για να τραυματίσουν, αλλά για να σκοτώσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Γκεχάντ ελ Χάνταντ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επέρριψε ευθύνες στη Μουσουλμανική Αδελφότητα για τα επεισόδια. «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο η ημέρα να εξελιχθεί ειρηνικά και επιδίωξαν να καταστρέψουν κρατικές εγκαταστάσεις, ιδίως στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χάνι Αμπντελατίφ, αναφερόμενος στις χθεσινές διαδηλώσεις. Ο ίδιος υποστήριξε πως η αστυνομία «δεν χρησιμοποίησε παρά μόνο δακρυγόνα» εναντίον των ισλαμιστών διαδηλωτών.

Παράλληλα ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες υποστηρικτών του Μόρσι «Θεού θέλοντος, σύντομα. . . θα αντιμετωπιστούν πολύ σύντομα» από τις δυνάμεις ασφαλείας, βάσει εισαγγελικών εντολών, «στο πλαίσιο του νόμου» και με «όσο λιγότερες απώλειες είναι δυνατόν» αυτό. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο έκπτωτος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι που κρατείται από τον στρατό ενδέχεται να μεταχθεί στην ίδια φυλακή του Καΐρου όπου κρατείται ο ανατραπείς Χόσνι Μουμπάρακ, τον οποίο είχε αντικαταστήσει ο ισλαμιστής πρόεδρος.