Υπάρχει ΝΕΡΙΤ;

 Γράφει ο Σπύρος Σεραφείμ

Στις ψηφιακές συχνότητες της ΕΡΤ έσβησαν τα σήματα της ΕΡΤ, ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) και ανέβηκαν έγχρωμες μπάρες με το σήμα της ΝΕΡΙΤ. Υπάρχει, όμως, ΝΕΡΙΤ; Διαβάζω και διαβάζω ξανά την υπουργική απόφαση, το γνωστό ΦΕΚ Β 1414/11.06.2013, που αφορά στην κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία - Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ-Α.Ε.)». Εστιάζω στην «επόμενη μέρα», στο τι.....
ορίζεται μέσω του ΦΕΚ να γίνει για τη μετά ΕΡΤ εποχή.
Το γεγονός, λοιπόν, ότι «η Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ-Α.Ε.) επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό», σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στο ΦΕΚ, «επιβάλλεται ο εξορθολογισμός της παροχής, της λειτουργίας και του κόστους οργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας μέσω της ίδρυσης και διαμόρφωσης ενός νέου οργανισμού-προτύπου, που να υπηρετεί τις επιταγές του Συντάγματος» και τα λοιπά.
Στο ίδιο ΦΕΚ καταγράφεται η «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ - Α.Ε.)» και διακοπή λειτουργίας ως ενιαίος φορέας, μαζί της και οι θυγατρικές εταιρείες που έχουν συσταθεί από την ΕΡΤ- Α.Ε. Η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, η κυκλοφορία εκδόσεων, η λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα της ΕΡΤ-Α.Ε. και των θυγατρικών αυτής, διακόπτονται μετά το τέλος του κανονικού προγράμματος της 11ης Ιουνίου 2013 και έως τη σύσταση νέου φορέα. Οι συχνότητες της ΕΡΤ-Α.Ε. παραμένουν ανενεργές έως τη σύσταση του νέου φορέα, οπότε και μεταφέρονται σε αυτόν αυτοδικαίως.
Ταυτόχρονα, η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους (εισφορά) υπέρ της ΕΡΤ- Α.Ε., που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αναστέλλεται έως τη σύσταση νέου φορέα παροχής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας.
Εντάξει, ας πούμε ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ μεταφέρθηκαν «αυτοδικαίως». Η ΝΕΡΙΤ, όμως, πότε έχει συσταθεί; Ψηφίστηκε κάποιος νόμος που να αφορά στη λειτουργία της; Πώς συστάθηκε αυτός ο νέος φορέας παροχής και δεν το πήραμε είδηση; Πώς εγκρίθηκε η ίδρυσή της και, βασικά, πότε; Αν αυτό, τελικά, δεν έχει συμβεί, δηλαδή δεν υπάρχει καμία πράξη σύστασης, η ΝΕΡΙΤ, τελικά, είναι παράνομη ή όχι; Αποτελεί αυτή η κίνηση μια παράνομη κατάληψη δημόσιας συχνότητας, άρα μια βαθύτατη αντιδημοκρατική πράξη; Αν αυτό συμβαίνει, επομένως και το σήμα της ΝΕΡΙΤ εκπέμπεται παράνομα και από την Digea.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται, αναμένω απαντήσεις από την ΕΕΤΤ (Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) η οποία έχει ως έργο (και) να ελέγχει το φάσμα των συχνοτήτων. Απαντήσεις αναμένονται, φυσικά, και από το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης).