Ποιος θα αντέξει τον Βενιζέλο;

Γράφει ον Αντώνης Παπαγιαννίδης



Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από την ορθολογική κατανόηση, εύλογο είναι να καταφεύγει κανείς σε όλου τύπου ενδείξεις και αναγωγές προκειμένου να συνεχίζει να τα αντιμετωπίζει. Λοιπόν: την ώρα που περνούσαμε στο θερινό ηλιοστάσιο -μεγαλύτερη μέρα του χρόνου- αλλά που προσερχόταν η σελήνη σε πανσέληνο με περίγειο -η μεγαλύτερη του καλοκαιριού- την ίδια μέρα γιορτάζονταν τα πρώτα γενέθλια της (ήδη αλήστου μνήμης) Τρικομματικής «Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης» (κατά την αναπόφευκτη διατύπωση Βενιζέλου), γιορτάζονταν και τα.......
τέταρτα γενέθλια του Μουσείου της Ακρόπολης (που έστεψαν την επάνοδο Αντώνη Σαμαρά στο προσκήνιο).
Σε τι χρησιμεύουν όλα αυτά που λένε; Σε τίποτε; Όμως -αληθινά- σε τίποτε δεν χρησιμεύει και οποιαδήποτε απόπειρα να προδιαγράψει κανείς πού θα πάει τώρα το πράγμα μετά την προσχηματική κρίση περί την ΕΡΤ, την επανατοποθέτηση της ΔΗΜΑΡ έναντι της Κυβέρνησής «της» και όλα όσα είδαμε τις ημέρες του τεχνητού αυτού σασπένς.
Δείτε τα κατ’ εμάς κρίσιμα:
Θα θεωρήσει τώρα ο περί τον Αντώνη Σαμαρά πυρήνας διακυβέρνησης ότι η «πρακτική ΕΡΤ», δηλαδή αυταρχισμός συν διαχείριση της κοινής γνώμης με βάση αντιδράσεις βυθού (ενόχληση από τους δημοσιογράφους, απόγνωση από τον δημόσιο τομέα) αποτελεί τη σωστή προσέγγιση; Ποιος θα αντέξει τώρα τον Βαγγέλη Βενιζέλο με την αίσθηση -εύλογη- ότι αυτός είναι που έσωσε την παρτίδα; Ποιος ακούει τις σχοινοτενείς δηλώσεις του, ποιος αντέχει τους υπερευφυείς χειρισμούς βελτιστοποίησης της θέσης του; Πού θα ισορροπήσει ο ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα; Στην άλλη πλευρά του φάσματος: πώς θα αναμορφωθεί η έννοια της «Αριστεράς», αλλά και το μέτωπο μνημονιακών/αντιμνημονιακών, τώρα που η ΔΗΜΑΡ «καθίσταται διαθέσιμη»;

Γιατί, ασφαλώς, ουδεμία λειτουργικότητα έχει να αρχίσει κανείς να διερωτάται πώς η νέα Προγραμματική Συμφωνία θα οδηγήσει εφεξής την πολιτική. Την πολιτική που θα γράφεται και θα επιχειρηθεί να εφαρμόζεται. Ή πώς θα μοιραστούν τα υπουργικά χαρτοφυλάκια της νέας εποχής, δηλαδή πώς τα στοιχήματα ενίσχυσης των αρχηγικών ομάδων θα έρθουν «να κουμπώσουν» με τη μίνιμουμ ανάγκη αποτελεσματικότητας.
Α, ναι, υπάρχει και εκείνο το financing gap στην οικονομία, και η Τρόικα που θα μας επανέλθει σε σκάρτες δέκα μέρες και το χάος στον ΕΟΠΥΥ και τα Ταμεία και η μετάβαση από το χαράτσι Βενιζέλου στον φόρο ακινήτων. Αλλά… ο Γιάννης Στουρνάρας έχει τώρα την ευθύνη στησίματος της μεταΕΡΤ, οπότε αναμείνατε.