Gazprom: Δώστε μας τη ΔΕΠΑ, μειώνουμε και την τιμή του αερίου

Αν οι πληροφορίες που διέρρευσαν χθες από κυβερνητικές και άλλες πηγές για το περιεχόμενο της συνάντησης του Αλεξέι Μίλερ με τον Αντώνη Σαμαρά, τότε η Gazprom πραγματικά «καίγεται» να πάρει τη ΔΕΠΑ...
Το ότι θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό, μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ο κ. Μίλερ που θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της σημερινής Ρωσίας δεν θα χαράμιζε τρία ταξίδια στην Αθήνα απλά και μόνον για να κάνει δημόσιες σχέσεις.

Οι πληροφορίες από ελληνικής πλευράς επιμένουν ότι ο κ. Μίλερ ανέλαβε τη δέσμευση για μια σημαντική αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής της Gazprom, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή της χώρας μας απέναντι στη ΔΕΠΑ. Όπως είχε γράψει πριν από λίγες μέρες το newpost.gr, σε ότι αφορά στο φυσικό αέριο, η Ελλάδα απολαμβάνει τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Αιτία είναι ότι στη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, η τιμή του αερίου είχε συνδεθεί με την τιμή του πετρελαίου, η οποία έκανε άλματα τα τελευταία χρόνια.

Η Αθήνα είχε ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό με τους Ρώσους, ούτως ή άλλως η ισχύουσα σύμβαση προμηθείας του φυσικού αερίου λήγει το 2016. Ωστόσο φαίνεται ότι στη συνάντηση Σαμαρά και Μίλερ, αυτό ήταν το κυρίως μενού, ήταν η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια διαρροή από ελληνικής πλευράς και υπενθυμίζεται ο κ. Μίλερ έχει δεί τον Πρωθυπουργό  άλλες δυό φορές. Εδώ και μήνες ο κ. Σαμαράς έχει γίνει αποδέκτης πιεστικών αιτημάτων από την ελληνική βιομηχανία για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Κατά τα άλλα, η ατζέντα του κ. Μίλερ περιλάμβανε τα γνωστά, δηλαδή το πάγιο αίτημα των Ρώσων να μην καταπέσει η εγγυητική τους επιστολή (το ύψος της οποίας μειώθηκε στο μισό) σε περίπτωση που η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ μπλοκάρει την εξαγορά λόγω της δεσπόζουσας θέσης που θα αποκτούσε η Gazprom, αν επικρατήσει τελικά στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έκανε βήματα ώστε να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα των Ρώσων, η ανακοίνωση της Gazprom έκανε λόγο για «εξαιρετική συνεργασία και περεταίρω ανάπτυξη της». Το δεύτερο αίτημα των Ρώσων, δηλαδή να εισπραχθούν τα χρέη των επιχειρήσεων στη ΔΕΠΑ, ύψους περίπου 500 εκ. ευρώ, για το οποίο ο κ. Μίλερ ζητούσε να εγγυηθεί το δημόσιο την αποπληρωμή τους, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται ο κ. Σαμαράς.

Το ότι η Gazprom θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό, είναι θετικό και για το τίμημα που προσδοκά η κυβέρνηση από τη ΔΕΠΑ, οι Ρώσοι δείχνουν διατεθειμένοι να ανοίξουν το πορτοφόλι τους. Άλλωστε ενδιαφέρονται και για άλλα προτζεκτς στον τομέα της ενέργειας πλην της ΔΕΠΑ, και τα οποία συνδέονται με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Τέλος καλό, όλα καλά; Στις 29 Μαίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για το διαγωνισμό, θα δείξει…