"Σκιά" της Eurovision ο φετινός ημιτελικός

Σκιά της Eurovision ο φετινός ημιτελικός
Η Εurovision είναι ένα μεγάλο μουσικό πανηγύρι, που οι τηλεθεατές, μπορούν να δουν τους... ενδυματολογικούς τους εφιάλτες να ζωντανεύουν και την τρέλα να παίρνει θέση στο stage. Ο Α΄ημιτελικός είχε απ΄ όλα. Από Bjork στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μέχρι Game of Thrones και πλανήτη Άρη...


Από που να αρχίσουμε να ξεδιπλώνουμε τις σκέψεις μας;

Θα αρχίσουμε από την Κύπρο και τη Δέσποινα Ολυμπίου, που παρά την αξιοπρεπή της εμφάνιση, δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.



Το τραγούδι της, σίγουρα δεν ήταν αριστούργημα, αλλά δεν ήταν χειρότερο από τα δέκα που πέρασαν στον τελικό. Χωρίς να γινόμαστε γραφικοί, θα πούμε, αυτό που είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ότι η Κύπρος "θάφτηκε" από τις συμμαχίες.
Αυτή τη χρονιά σειρά έχουν οι συμμαχίες των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Δεν είναι τυχαίο, ότι πέρασαν και οι έξι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και έμειναν έξω όλες οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Και όχι, δεν ήταν και τα έξι καλά τραγούδια. Σε μερικά από αυτά, τη μουσική έγραψε ο Μορφέας.
Το τραγούδι, ας πούμε της Μολδαβίας, ήταν πολύ χαμηλά στα προγνωστικά, πριν από τα ημιτελικά. Βγαίνει η Aliona Moon με το τραγούδι O mie και εντυπωσιάζονται όλοι με τον μηχανισμό, που την ανεβάζει ψηλά, ενώ όλα τα καιρικά φαινόμενα περνούν από το φόρεμά της.
Δεν μας έκανε εντύπωση. Γιατί κάτι παρόμοιο και ακόμα πιο εντυπωσιακό το είχαμε δει στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Η Bjork φορούσε ένα φόρεμα, που μάλλον ήταν μεγαλύτερο από χιλιόμετρο, και όπως ανέβαινε, εκείνο ξετυλιγόταν και κάλυπτε το στάδιο. Εμείς, που βρεθήκαμε στη πρόβα τζενεράλε, σταθήκαμε τυχεροί και το είδαμε καθαρά. Οπότε, θα τολμήσουμε να πούμε ότι οι Μολδαβοί είχαν δει την έναρξη και τη χρησιμοποίησαν. Το τραγούδι δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο.
Το Μαυροβούνιο ήθελε να παίξει με χιπ χοπ, αλλά οι τραγουδιστές έκαναν αίτηση για την αποστολή στον Άρη το 2023 και ήθελαν να πληροφορήσουν τους fans της Eurovision.
Το να βγεις να τραγουδήσεις με διαστημική στολή, είναι ένα τέχνασμα, το οποίο δεν βοηθά το τραγούδι, γιατί απλώς, όλοι γελούν με την εμφάνιση. Ποιος θυμάται τον τίτλο του τραγουδιού; Κανένας απολύτως. Και μάλλον δεν υπάρχει και λόγος. Η εκκεντρικότητα με τη γελοιότητα δεν απέχει πολύ και το Μαυροβούνιο το απέδειξε.
Όσο για τη Σερβία, ο Ζέλικο πρέπει να υποβάλει μήνυση και η αστυνομία να συλλάβει το στυλίστα, που έκανε τις τρεις τραγουδίστριες να μοιάζουν σαν να βγήκαν από την Disneyland, έχοντας πάθει σύγχιση.
Το ροζ, το κίτρινο και το πουά πρέπει να μάλωσαν μεταξύ τους, αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η εικόνα. Γιατί πρέπει οι νέες τραγουδίστριες να χάνουν τη δροσιά τους και να εμφανίζονται σαν κλόουν, είναι κάτι που δεν μπορεί να το εξηγήσει ούτε η επιστήμη.
Οι Klapa από την Κροατία, έχουν πραγματικά εξαιρετικές φωνές, αλλά η εμφάνισή τους ήταν λίγο περίεργη. Το τραγούδι τους "Mizerja", δεν άρεσε, δεν ψήφιστηκε και έμεινα απ΄ έξω.
Ακούγοντας όλα τα τραγούδια του Α΄ ημιτελικού, αντιλαμβάνεσαι γιατί το τραγούδι της Δανίας είναι φαβορί.
Η Emmelie De Forest, βέβαια, είναι σαν να ξεπήδησε από την επική σειρά "Game of Thrones", θυμίζοντας έντονα την Καλίσι. Μάλιστα, τη θύμιζε τόσο έντονα που ο τηλεθεατής, περίμενε ανυπόνομα να ξεπεταχτούν και οι δράκοι.
Στο τέλος της ημέρας, όπως λένε, καταλήγεις στο συμπέρασμα, ότι ήταν ο πιο άοσμος, αδιάφορος και άνευρος ημιτελικός των τελευταίων ετών. Το sexy στοιχείο, όπως στην εμφάνιση της Λευκορωσίας, δεν αρκεί. Άλλωστε, το sexy πια είναι κάτι που το συναντάς συνέχεια, οπότε δεν κάνει εντύπωση στο stage της Eurovision.
Η Eurovision χάνει την ψεύτικη λάμψη της και "καταπίνεται" από την κοινωνική και οικονομική αναραταχή που πνίγει την Ευρώπη.