ΟΤΑΝ ΟΙ «ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ» ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ…

Γράφει ο  Βασίλης Τσούγκαρης

Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο!
Και ο λόγος βέβαια για τι άλλο;
Μα για τις «συσκέψεις» των αρμοδίων  που έγιναν  εν όψει αντιπυρικής περιόδου στην οποία βέβαια έχουμε μπει!
Το σκηνικό κάθε χρόνο το ίδιο.
Σχέδια, προτάσεις, ΘΑ μεγάλα και φαρδιά πλατιά, μαζεύονται και διάφοροι σχετικοί και άσχετοι σε μια αίθουσα, λέει άλλος το μακρύ και άλλος το κοντό του, και ως εκ θαύματος, η.............
χώρα ολόκληρη και κάθε περιοχή ξεχωριστά έχει σωθεί από την πύρινη απειλή!
Μετά, ΞΥΠΝΗΣΑΜΕ, και αλλάξαμε πλευρό, διότι όπως λένε και οι ειδικοί, άμα κοιμάσαι στο ίδιο πλευρό πολλές ώρες «πιάνεσαι».
Να μην το ξεχάσω, φέτος ειδικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαίτησε (και καλά έκανε) να γίνουν τα πράγματα πιο οργανωμένα για να μην έχουμε πλήγμα στον τουρισμό λόγο πυρκαγιών (αν θυμάμαι καλά).
Πάμε τώρα στα του «ξυπνήματος» που έγραψα πιο πάνω, όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μάθει ο κοσμάκης τι μπάχαλο επικρατεί στο θέμα δασοπυρόσβεσης, αεροπυρόσβεσης, κλπ, και για να το πω με μια λέξη, στο θέμα ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, με ότι αυτό περιλαμβάνει.
Δείτε αυτή την είδηση…..
«Τεράστια είναι τα προβλήματα στη στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, παραδέχθηκε ο υπουργός Νίκος Δένδιας.«Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε –και ελπίζω να μη μας κοστίσει– είναι το πολύ γερασμένο υλικό μας», είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας απο το βήμα της Βουλής, σύμφωνα με την Καθημερινή, αποτυπώνοντας την κατάσταση ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών τη θερινή περίοδο.
“Η χώρα έχει μεγάλο έλλειμμα στα υλικά μέσα” παραδέχθηκε ο Ν. Δένδιας, αναφερόμενος στις δυνάμεις της πυροσβεστικής ενόψει καλοκαιριού. Ο στόλος των αεροσκαφών, είπε, είναι γερασμένος και χρειάζεται αλλαγή. “Ιδιαίτερα τα παλιά αεροσκάφη canadair 215 μόνο με με τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες και της Πολεμικής Αεροπορίας μπορούν και υπηρετούν τις ανάγκες του Έλληνα πολίτη" πρόσθεσε.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ακόμα ότι "έχουμε, μεγάλο πρόβλημα και στα αυτοκίνητα. Γίνονται προσπάθειες και από το εσωτερικό να τρέξουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και να υπάρξει κάποια βοήθεια από ξένες ευρωπαϊκές χώρες για να πάρουμε καινούρια αυτοκίνητα"!
Με αφορμή ερώτηση της Μαρίας Διακάκη (ΣΥΡΙΖΑ) ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παραδέχθηκε πως υπάρχει και πρόβλημα έλλειψης μονίμου προσωπικού, ωστόσο προανήγγειλε ότι θα καλυφθούν τα κενά με εποχικούς.»

Όχι τιποτα άλλο, μα για να μην ξεχνιομαστε, γιατι η πιο πάνω είδηση έχει να κάνει με πρόβλημα πολλών ετών, κάτι που δεν το λαμβάνουν υπόψη στις «συσκέψεις».
Άλλο πρόβλημα;
Οι ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ πλέον αντιπυρικές ζώνες, και τις χαρακτηρίζω ανύπαρκτες γιατί ένας Θεός ξέρει από ΠΟΤΕ έχουν να καθαριστούν.
Τα προβλήματα είναι πολλά, και τα φωνάζουν χρόνια οι πυροσβέστες Αξιωματικοί κλπ, μόνο που ΚΑΝΕΙΣ δεν τους ακούει.
Προβλήματα, σκάνδαλα, και μια χωρά στο έλεος του πύρινου εφιάλτη κάθε χρόνο.
Θα επαναλάβω κάτι που το έχω ξαναγράψει.
Αν εξακολουθεί και λειτουργεί ακόμα το πυροσβεστικό σώμα, αυτό οφείλεται ΜΟΝΟ στο ΦΙΛΟΤΙΜΟ και την ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ του προσωπικού του.
Οι πολίτες πρέπει να το καταλάβουν αυτό, όπως και οι αρμόδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι άλλο οι «συσκέψεις» και οι θεωρίες, και άλλο η πραγματικότητα.
Επίσης ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η πυροπροστασία ξεκινά από τον καθένα μας ξεχωριστά.
Δεν ανάβουμε φωτιές για να καθαρίσουμε το οικόπεδο μας και να κάψουμε τα κλαδιά από το κλάδεμα.
Δεν αφήνουμε τα οικόπεδα διπλά στα σπίτια μας με δυο μέτρα χόρτα μέσα γιατί θα κινδυνέψουμε και εμείς σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Έχω συμμετάσχει σε πολλά συμβάντα μαζί με συναδέλφους Εθελοντές Πυροσβέστες, Μόνιμους, και Εποχιακούς, και όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετωπίζουμε τις ΙΔΙΕΣ καταστάσεις, μετά από πετυχυμενες «συσκέψεις», μετά από την ανοργανωσιά των διαφόρων φορέων, αλλά και την αδιαφορία του κόσμου.
Καλό καλοκαίρι να έχουμε ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, καλό καλοκαίρι να έχουμε Έλληνες, χωρίς φωτιές (αλλά που τέτοια τύχη όταν ήδη καίγονται διάφορες περιοχές).
Και ας ελπίσουμε, ότι ΚΑΠΟΤΕ οι όποιες συσκέψεις, θα έχουν αποτελέσματα….

Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com