Τζόγος ίσος με δύο χαράτσια

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, τα χρήματα αυτά, αν ήταν δυνατόν να φορολογηθούν, θα απέδιδαν στο Δημόσιο περίπου 360.000.000 ευρώ το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των χρημάτων που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Πάντως, για να έχουμε μια ιδέα τι σημαίνουν τα 6 δισ. παράνομος τζόγος το χρόνο, αξίζει να επισημανθεί ότι μόνο το χαράτσι στα ακίνητα είναι 2,6 δισ. ευρώ το χρόνο.
«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο νομιμοποίησης δραστηριοτήτων» τόνισε, και πρόσθεσε: «Σκοπός μας είναι οι παίκτες που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες να το κάνουν σε νόμιμα, ελεγχόμενα δίκτυα και να περιορίζεται, όσο είναι δυνατόν, η τάση προς τα τυχερά παιχνίδια».
Στο πλαίσιο εφαρμογής αυστηρότερου ελέγχου των εταιρειών αυτών εντάσσεται προφανώς και η πρωτοβουλία της ΕΕΕΠ να προβεί τις επόμενες ημέρες σε κυρώσεις κατά των εταιρειών στοιχημάτων που δεν έχουν φροντίσει να υπαχθούν στη σχετική νομοθεσία.
Ηδη η ΕΕΕΠ έχει στη διάθεσή της μια λίστα με 482 ιστότοπους οι οποίοι παρέχουν παράνομες υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών. Ο κ. Γιαννακόπουλος αναγνώρισε πάντως ότι ο έλεγχος του παράνομου τζόγου δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς, όπως είπε, «η αγορά είναι εξαιρετικά γρήγορη, ευρηματική και με πολλά χρήματα».
Διευκρίνισε ότι στις προθέσεις της επιτροπής δεν είναι η πολιτική επιβολής μεγάλων προστίμων, αλλά η επιδίωξη της πιο αποτελεσματικής ρύθμισης.
«Οι πάροχοι -προέβλεψε- θα θελήσουν να συνεργαστούν, διαφορετικά επέρχονται για αυτούς άλλες συνέπειες που θα είναι βλαπτικές».
Ανακοίνωσε τέλος ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταγραφή και πιστοποίηση των ηλεκτρονικών τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών. 
enet